Kulturpristagare utsedda

Årets kulturpristagare är utsedda; Ystads kommuns kulturpris, Kulturstipendium och Årets eldsjäl.

Ystads kommuns kulturpris 2020 tilldelas Börje Lindberg

Börje Lindberg - konstnären som aldrig slutar att inspirera. Med ungdomlig nyfikenhet tar han sig orädd an livet, konsten och samtalet. I sitt breda konstnärskap belyser han samhällsutveckling och människans varande med ett emotionellt djup som inte lämnar någon oberörd.  Fast förankrad i den skånska myllan har Lindberg haft stor betydelse för kulturlivet. Med ett aldrig sviktande engagemang har han ständigt initierat nya projekt och samarbeten.

Börje Lindberg

Ystads kommuns kulturstipendium 2020 tilldelas Filip Jönsson

Filip JönssonFilip Jönsson har ett brinnande intresse för teater. Han har utforskat de flesta roller i teaterns värld – som skådespelare, regissör, manusförfattare och producent. Han har stor del i utvecklingen av Sommarteatern i Ystad där han också med sin positiva energi inspirerat yngre förmågor att utvecklas. Efter engagemang i till exempel studentspex, Lundakarneval, Comedy Art Theatre har han nu på första försöket blivit antagen till Teaterhögskolan i Stockholm. Med stipendiet vill vi uppmuntra Filip att fortsätta det fina arbetet och sikta mot att nå sina mål.

Foto: Marit Lasson

Utmärkelsen Ystads kommuns kultureldsjäl 2020 tilldelas Anita Svensson

Anita Svensson bidrar med stort engagemang till ett rikare kulturliv i Ystads kommun och till att fler människor får möjlighet att möta olika kulturyttringar. Konst, musik och människors lika värde är grundbulten i Anitas ideella arbete och hon är aktiv i allt från jazzfestival, konstförening och Zonta för kvinnors rättigheter.

Anita svensson

Anita är en av de drivande krafterna bakom Ystads skulpturparks app och audioguide, ett arbete som synliggör och gör Ystads offentliga skulpturer mer tillgängliga för allmänheten. Med stor kunnighet och varsam hand lotsar hon nyfikna åhörare på uppskattade guidade turer.

Vi ser med glädje fram emot fler kreativa initiativ som fortsätter att berika vårt kulturliv!

Foto: Susanne Durlind

Fakta

Ystads kommuns kulturpris är instiftat för att belöna en samlad kulturgärning som bidragit till att berika kulturlivet i Ystads kommun. Kulturpriset uppgår till 35 000 kr.

Ystads kommuns kulturstipendium är instiftat som en uppmuntran till antingen en ung kulturutövare eller till en förening/organisation som arbetar för kultur för unga inom Ystads kommun. Kulturstipendiet uppgår till 10 000 kr.

Kulturpris och kulturstipendium utdelas till enskild person, förening eller organisation som har eller haft sin hemvist inom Ystads kommun, eller som är eller har varit verksam i kommunen.

Utdelning av kulturpris/hederspris, vilket uppgår till 35 000 kr, och kulturstipendium vilket uppgår till 10 000 kr, handläggs av Kulturnämnden. Nämnden utser pristagare och stipendiat.

Publicerad 2020-10-22