Vy_mot_Dammhejdegatan.jpg

Nu tas första spadtaget på Trädgårdsstadens särskilda boende

Den 12 september tas första spadtaget på byggandet av Trädgårdsstadens särskilda boende. Det blir ett tillskott för kommunen på 80 lägenheter i särskilt boende när det står klart för inflyttning år 2027.


Behovet av platser i särskilt boende kommer enligt prognos att öka fram till år 2030. Socialnämnden följer ständigt behovet och boendet i Trädgårdsstaden är planerat i enlighet med framtagna prognoser.

Senaste tillskottet av platser inom särskilt boende var Ljuskällans utbyggnad med 27 lägenheter 2023, därmed kan Ljuskällan idag erbjuda totalt 84 lägenheter. Trädgårdsstadens särskilda boende kommer att ge ett tillskott på ytterligare 80 nya platser när det är klart för inflyttning 2027.

Trädgårdsstadens särskilda boende

Boendet kommer att erbjuda en hemlik och meningsfull miljö med lugna och ljusa rum. Naturen ska vara ständigt närvarande och materialen hållbara. Stor omsorg läggs på detaljer och utförande. Ny teknik och innovativa lösningar såsom inbyggda hjälpmedel i badrummens inredning ska skapa förutsättningar för självständighet för den boende, men även en bra arbetsplats för vårdpersonalen. Detta är det första projektet efter pandemin och kommer därför att ha anpassningar för att kunna begränsa smittspridning och möjliggöra för personalen att kunna arbeta tryggare.

– Jag är glad över att få ta första spadtaget som leder till ett nytt särskilt boende för våra äldre i kommunen. Jag ser framemot dagen då det står färdigt säger Anne Olofsdotter, ordförande Socialnämnden.

-Vi ser fram emot att nu sätta i gång detta stora byggprojekt som är ett av de största boenden vi byggt. I anslutning till dessa 80 nya boendeplatser kommer det dessutom att byggas ett trygghetsboende med 39 seniorlägenheter som ska vara klart samtidigt, berättar Paula Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

Fastighetsägare, förvaltare och projektägare är Ystadbostäder och NBI är byggentreprenör till projektet.

Frågor och svar

Vad är ett särskilt boende?
Att bo i särskilt boende innebär omvårdnad och service dygnet runt. Här får du hjälp med alla de dagliga insatser som du själv inte kan klara av. All personal arbetar tillsammans för att ge dig den bästa omvårdnaden och rehabiliteringen. Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt. Här får du bo kvar till livets slut.

Du behöver ha ett stort behov av omvårdnad och service som inte kan tillgodoses i det egna hemmet för att få beslut på särskilt boende. Det är alltid en biståndshandläggare som gör den bedömningen.

Begränsningarna i det dagliga livet kan bestå av både fysiska och psykiska hinder. Det är inte diagnosen som avgör om du får beslut om särskilt boende utan det är alltid en individuell bedömning som görs.
Läs mer på vår hemsida

Så ansöker du om särskilt boende
Läs mer på vår hemsida
Vid frågor, kontakta gärna våra biståndshandläggare på bistandshandlaggare@ystad.se

Vad är ett trygghetsboende?
Trygghetsboende är en boendeform avsedd för äldre som syftar till att ge en tryggare tillvaro med större social gemenskap. Boendeformen är tänkt att vara ett mellansteg mellan eget boende och särskilt boende. Till skillnad från särskilt boende ingår inte omvårdnad eller sjukvård. Det finns en stor variation av trygghetsbostäder runt om i landet men trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal är gemensam nämnare för många.

Kan man redan nu ställa sig i kö till trygghetsboendet?
Du kan redan nu ställa dig i kö till trygghetsboende. Det gör via Ystadbostäders Boportal
Vid frågor, maila gärna: info@ystadbostader.se


Bild: Skiss på hur Trädgårdsstadens särskilda boende kommer att se ut.
Publicerad 2024-09-12, Uppdaterad 2024-09-19