Vi är nominerade till årets superkommun

Varje år utser tidningen Dagens Samhälle Sveriges superkommuner. Och i år är Ystad en av fem finalister i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Vinnarna tillkännages den 25 juni i samband med Almedalsveckan. 

Människor som promenerar längs Stora Östergatan en solig dag
 
Kommunerna tävlar i tre kategorier. Tillsammans med Lidköping, Piteå, Varberg och Åre tävlar vi om utmärkelsen i kategorin småstads- och landsbygdskommuner, som delas ut under Almedalsveckan i Visby i slutet av juni.  

– Det känns såklart väldigt roligt att vi är nominerade. Ystad är en attraktiv bostadsort, en populär besöksdestination och en kommun man gärna vill verka och etablera sig i. Vi har en bra skola och omsorg, ett brett kultur- och fritidsutbud och ett starkt lokalt näringsliv. Nomineringen är ett kvitto på att vi satsar på rätt saker, säger kommundirektör Dan Kjellsson. 

Utgår från statistik 

Rankingen utgår från drygt 140 mätvärden som Dagens Samhälle valt ut från statistik bland annat från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Värdena beräknas oftast med flerårsgenomsnitt, eftersom mindre kommuners värden kan variera kraftigt från år till år. 

Mätvärdena handlar om allt från in- och utflyttning, lärarbehörighet och skolresultat, kommunens ekonomi, deltagande i idrottsaktiviteter till väntetid för särskilt boende, näringslivsklimat, valdeltagande, anmälda våldsbrott, medellivslängd och mängden återvunnet avfall.  

– Det är fantastiskt roligt att Ystads kommun är en av finalisterna till Årets superkommun. Eftersom man tar hänsyn till så många olika parametrar vid nomineringen är det extra roligt att vi i konkurrensen med alla kommuner kan ta plats och bli nominerade. För mig som kommunstyrelsens ordförande är det viktigt att Ystad ligger i framkant när det gäller utveckling och inflyttning. Och jag är stolt över att allt arbete som kommunens medarbetare företar sig ger frukt, säger kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson. 

 

Så utses superkommunerna (Dagens Samhälles webbplats) 

Publicerad 2024-05-20