Ystad bäst i Skåne på att motverka nedskräpning

Det blev Borås som utsågs till Årets Håll Sverige Rent-kommun. Priset delas ut årligen till en kommun som arbetat på ett strategiskt och kreativt sätt med att förebygga nedskräpning. Gävle kom tvåa och Ystad kom på tredjeplats.

– Vi är finalister tack vare vårt målinriktade arbete för att minska nedskräpning, men också tack vare kommuninvånarnas engagemang, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten i Ystads kommun.skräpplockardag

– De kommuner som ligger i topp i Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås hamnade på första plats både 2016 och 2017.

Rankingen baseras bland annat på antalet personer som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj ”Vi Håller Rent”, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. I år läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

– Finalisterna har alla drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning och har bra koll på hur mycket det skräpas ned i kommunen. De är goda föredömen som vi vill uppmärksamma, säger Johanna Ragnartz.

Kommunerna har också fått poäng efter andelen skolor och förskolor som ingår i nätverket Grön Flagg, Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan. I indexet ingår även uppgifter om kommunerna är medlemmar i Håll Sverige Rents nätverk.

Läs om vinnarna här.

Publicerad 2018-11-16, Uppdaterad 2018-11-21