Ökad risk för planerade strömavbrott
Enligt Svenska kraftnät har risken för att Skåne ska drabbas av planerade strömavbrott i vinter ökat, från låg till reell. I juli fanns en risk för 39 timmars strömavbrott. Just nu ligger risken på 149 timmar.
Hur stor effektbristen blir beror på vädret. Med en längre, kall och vindstilla period med mycket moln kan vi få en utmanande situation. Då ökar risken för planerade strömavbrott, så kallade manuella elfrånkopplingar.
Osäkerheten har ökat sedan Oskarshamn 3 togs ur drift för underhåll, som pågår 9-18 december.
Så går en manuell frånkoppling till
Om elen inte räcker eller om tillgången minskar, ger Svenska kraftnät i uppdrag till elnätsbolagen att stänga av ledningar. Svenska kraftnät anger då hur mycket el som behövs tas bort.
Bortkopplingen kan ske med ett dygns framförhållning, och då hinner elnätsbolagen informera innan. Om frånkopplingen behöver ske snabbt har elnätsbolagen bara 15 minuter på sig att koppla bort elen.
Hissar och eldrivna entrédörrar kan sluta fungera, gatubelysning och trafikljus kan slockna och butiker och verksamheter får klara sig utan ström.
Hur långa eller omfattande frånkopplingarna kan bli vet vi inte i dagsläget. Hur stora områden som blir utan el beror på hur mycket som behöver tas bort vid det specifika tillfället.
Samhällsviktig verksamhet prioriteras
Vid en manuell elfrånkoppling står till exempel bostadsområden sist i kön att få ström, medan samhällsviktig verksamhet prioriteras.
Energimyndighetens metodunderlag Styrel är ett verktyg till Sveriges kommuner för att kunna prioritera samhällsviktiga elanvändare. Med hjälp av Styrel kan t ex sjukhus, förskolor, vatten- och elverk och andra offentliga institutioner prioriteras.
Vi måste tänka solidariskt – och förbereda oss
Vi kan minska risken för manuell frånkoppling av elen till en femtedel om vi kan minska elanvändningen med två procent. Detsamma gäller om vi flyttar två procent av elanvändningen från dygnets morgon- och kvällstoppar (kl 7-10 och kl 16-19) till andra tider på dygnet.
Förbered dig så att du klarar din vardag så smidigt som möjligt om elen behöver kopplas bort. Fundera över hur ett elavbrott påverkar din vardag och se över din hemberedskap:
- Använd el vid rätt tid på dygnet
- Sänk värmen inomhus
- Använd mindre varmvatten
- Stäng av apparater och släck lamporna
- Täta ditt hus
Varje kilowattimme räknas!
Mer information och fler tips på Energimyndighetens webbplats
Så sparar kommunen
För att minska elförbrukningen i vinter har kommunen identifierat möjliga åtgärder som vi nu analyserar och överväger:
- Se över belysning, värme och ventilation i kommunens fastigheter.
- Sänka vattentemperaturen och stänga av bastur på Ystad Arena Bad.
- Släcka fasadbelysning på Ystad Arena Bad, Nya och Gamla Rådhuset, Klostret och vattentornen.
- Minska mängden julbelysning i stadskärnan.
- Minska antalet timmar då gatubelysningen är tänd (att till exempel tända den en timme senare och släcka en timme tidigare).
När vi undersöker möjligheterna att spara el måste vi utgå från vilka effekter åtgärderna kan ha på de personer som vistas i fastigheterna samt den service vi enligt avtal eller uppdrag ska leverera. Vi gör också bedömningar utifrån säkerhets- och trygghetsaspekter.
Detta har gjorts sedan tidigare
- Alla medarbetare har uppmanats att sänka sin förbrukning där det är möjligt: kontors- och fönsterbelysning samt belysning i korridorer och mötesrum.
- Städpersonalen bistår med att följa upp detta.
- Eldrivna, externa kontorselement har plockats bort.
Det kommunägda bolaget Ystadbostäder uppmanar sina hyresgäster att minska sin elanvändning, och arbetar med att balansera värmesystemet för en jämnare temperatur för alla. Trapphusbelysningen i fastigheterna är redan rörelsestyrd.