Karaktären Wallander

Kommissarie Kurt Wallander vid Ystadpolisen

Författaren Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander är kriminalkommissarie vid polisen i Ystad och nyckelperson i en romansvit om sammanlagt 10 böcker.

Redan något år efter att den första boken hade getts ut, började Wallanderturisterna komma till Ystad. Det är 25  år sedan, och intresset för Wallanders Ystad är större än någonsin, och turister fortsätter att komma till Ystad tack vare Wallander.

2009 fick Ystads kommun Stora Turismpriset för vårt arbete med Wallanderturismen. Ett pris som tillhör alla som gjort utomordentliga insatser för att Ystad och Österlen har blivit den filmturismdestination som vi är idag!

Bild: Krister Henriksson som Kurt WallanderWallander bodde fram till nyligen på Mariagatan, är frånskild och har en dotter som heter Linda, född 1971. Han är melankoliskt lagd, och hans sociala relationer är torftiga. Det medför att arbetet upptar det mesta av hans tid. I de senaste filmenra  har Wallander flyttat till Svarte där han  äntligen har  hittat sitt drömhus vid havet.

Största glädjekällan är dottern, som han dock träffar alltför sällan. Kurts förhållande till sin far är komplicerat, då denne bl.a. aldrig har förlikat sig med sonens yrkesval. Deras möten är och har därför ofta varit spända.

Kärlekslivet har fram till nyligen varit klart otillfredsställande för Wallander. Tiden efter skilsmässan med Mona längtar han intensivt efter sin fru, som han hoppas ska komma tillbaka. Vid ett tillfälle gör han grova närmanden till åklagaren Anette Brolin, men blir kraftfullt avspisad.

I början när vi lär känna Kurt träffar han också under ett uppdrag i Baltikum den lettiska översättaren Baiba Liepa. Han förälskar sig i henne och hoppas att hon ska gifta sig med honom och flytta till Sverige. Hennes motstånd mot detta gör dock att förhållandet så småningom ebbar ut. Men gammal kärlek rostar aldrig....

Inspelningsbild från BBC4, Kenneth Branagh som Kurt Wallander

Kurts matvanor är högst ohälsosamma; oräkneliga koppar automatkaffe under dagen och hamburgare eller pizza till middag. Eller en sillamacka och en lättöl på sitt favoritkonditori. Dessutom dricker han tidvis alldeles för mycket, trots att han vet att han har dåligt ölsinne. Sport och motion är inget för Wallander som helst undviker varje typ av kroppsrörelse. Han är därför lätt överviktig och lider av diabetes.

Wallander tvivlar emellanåt på att han valt rätt yrke och funderar ibland på att byta. Ofta åsidosätts yrkesreglerna om han anser att det behövs för att lösa ett fall. I grund och botten älskar han dock sitt arbete, och vet att han är en bra polis.

När dottern Linda beslutar sig för att gå i sin far fotspår och bli polis, får Kurt ytterligare några existentiella frågor att ta ställning till. Det hela blir än mer tillspetsat, när Linda bestämmer sig för att börja arbeta hos polisen i Ystad.

Publicerad 2022-08-26, Uppdaterad 2024-03-18