180221YstadStudios015.jpg

Wallander

På Ystad Studios Visitor Center har du möjlighet att få ta del av all den äkta Wallanderrekvista som funnits med i filmerna. Du kan lyssna på opera i  Kurts vardagsrum, hjälpa honom lösa brott vid hans skrivbord på polisstationen samt fotografera dig själv i äkta miljöer som alla varit scenografier i filmer.

Det finns också ett hyllningsrum till Henning Mankell. Här kan du koppla av och njuta av en film som handlar om Mankells författarskap och framgångsrika karriär återberättad av hans internationella förläggare Anneli Höier från Köpenhamn. På plats kan du få se ett axplock av de olika bokomslag som böckerna har givits ut på. Mankells böcker har givits ut i 100 länder, översatts till 44 språk och sålts i 30 miljoner exemplar. 

Miljoner läsare världen över har följt kommissarie Kurt Wallander när han jagar mördare genom de trånga kullerstensgränderna i Ystad, när han fikar på Fridolfs konditori eller är hemma i sin lägenhet på Mariagatan. Författaren Henning Mankell har skapat en fiktiv karaktär och berättarvärld som utspelar sig i verkliga existerande miljöer i Ystad. Den första boken, Mördare utan ansikte kom 1991.

Wallanderäventyret fortsatte därefter med långfilmer och 2004 kom första filmen Innan Frosten. Därefter blev det ytterligare 31 svenska och 12 brittiska Wallanderfilmer som alla spelades in i och runt om Ystad. Sista filmen spelades in 2014.

Vill du gå i Wallanders fotspår i Ystads gränder? Här finns en guide till de viktigaste inspelningsplatserna. Du kan också köpa en Wallanderguide i vår shop.

 

Utställning YSVCWallander dörr

Publicerad 2017-11-08, Uppdaterad 2019-02-12