2019 års kulturpristagare, stipendiat samt eldsjäl

Ystads kommuns kulturpris 2019

Kulturpristagarna 2019 är utsedda!
Ystads kommuns kulturpris 2019 tilldelas Skördefesten i Svenstorp. Årets stipendiat är Alex Gullberg och Christoffer Zaar får utmärkelsen kultureldsjäl.

Ystads kommuns kulturpris är instiftat för att belöna en samlad kulturgärning som bidragit till att berika kulturlivet i Ystads kommun. Kulturpriset uppgår till 35 000 kr.

Ystads kommuns kulturpris 2019

Skördefesten i Svenstorp får årets kulturpris för att Kulturnämnden vill premiera deras arbete med att värna landsbygdens kulturarv, såsom äldre skördetekniker och skånsk matkultur. Skördefesten möjliggör möten och upplevelser över generationsgränserna.

Skördefest

 

 

 

 

 

 

Ystads kommuns kulturstipendium är instiftat som en uppmuntran till antingen en ung kulturutövare eller till en förening/organisation som arbetar för kultur för unga inom Ystads kommun. Kulturstipendiet uppgår till 10 000 kr.

Ystads kommuns kulturstipendium 2019
Alex Gullberg tilldelas årets kulturstipendium som uppmuntran till högre studier. Hon är en begåvad och flitig musiker. Kulturnämnden tycker att det är roligt att se en ung person med så hög ambitionsnivå. Kulturnämnden ser fram emot hennes musikaliska utveckling.

Alex Gullberg spelar flöjt

Ystads kommuns kultureldsjäl, utmärkelsen ska gå till en person som har påverkat och främjat kulturlivet i Ystad på ett positivt sätt. Eldsjälen visar ett engagemang utöver det vanliga och brinner för kultur och för att människor ska kunna ta del av kultur. Generöst och osjälviskt skapar eldsjälen förutsättningar för gemenskap och glädje för andra. Kultureldsjälen får en personlig gåva till ett värde av c:a 2000 kr samt ett särskilt för detta ändamål utvalt grafiskt blad av en lokal konstnär.

Kultureldsjäl 2019
Genom sin musik och sina personliga texter är Christoffer en god förebild för ungdomar. Han inspirerar unga att välja en kreativ och meningsfull fritid.

Porträtt på Christoffer Zaar

 

Pristagarna blir firade på Kulturfesten som äger rum på hotell Continental du sud den 27 november kl 19.

Publicerad 2014-11-12, Uppdaterad 2019-10-17