Skola

Den pedagogiska verksamheten utgår från Klostrets spännande historia och från museets utställningar med varierande teman. Museets pedagogiska verksamhet riktar sig i huvudsak till skolorna i Ystad, men andra intresserade är också välkomna.

Museipedagog med barn

Jordens hemligheter

I Skåne har människor levt i mer än 12 000 år. Spåren efter dem finns under havsytan, i åkrarna och under vägen du går på. Man kan säga att vår historia finns under våra fötter. Utställningen handlar om arkeologerna, de som letar efter spåren av vår historia. Arkeologer är som detektiver i historien. Ju mer de hittar, desto mer förstår vi hur det har varit. På senare tid har det dykt upp flera nya spännande sätt att se hur gammalt något är och varifrån människor har kommit, t.ex. genom DNA-teknik.
Följ med på en visning och prova att lösa en del av jordens hemligheter.

Visningstid ca 40 min.
Visning och praktiska inslag, ca 90 min.

Klostret 750 år - en historisk tidsresa

I år är det 750 år sedan Klostret grundades. Det firar vi bl.a. med nya utställningar i hela huset. Den största utställningen beskriver Klostrets historia från 1267 och fram till idag. Där berättar vi varför Klostrets byggdes, hur det kom sig att Carl von Linné var här år 1749 och att det var nära att rivas för drygt hundra år sedan samt mycket mer. Föremål från Klostrets spännande historia visas tillsammans med filmer, kartor och illustrationer.

Visningstid ca 45 min.

Stadsvandring genom det medeltida Ystad

Vi vandrar genom centrala Ystad och tittar på de äldsta bevarade husen från medeltiden och noterar att Ystad fortfarande har kvar drag av den medeltida stadsplanen. Stadsvandringarna kan bokas från 17 april 2018.

Visningstid ca 45 min.

Charlotte Berlins museum

Följ med på en visning i Charlotte Berlins hem på Dammgatan. Vi tittar på hennes hus och möbler från det sena 1800-talet. Vad var hon för person och hur såg Ystad ut vid den här tiden? Museet har nu fått en pedagogisk verkstad på övervåningen.

Visningstid ca 40 min.

Visning och verkstad ca 80 min.

Frågor och bokning

Visningar på Klostret i Ystad och stadsvandringar är kostnadsfria för skolor i Ystads kommun.

För övriga skolor kostar en visning 300 kr.

Kostnad för visning på Charlotte Berlins är 300 kr per grupp (även för skolor inom Ystads kommun).   

Visningarna anpassas efter årskurs och era önskemål. Har ni egna idéer eller frågor, kontakta museipedagog Kristina Buhrgard på tel. 0411-57 76 05, eller maila kristina.buhrgard(at)ystad.se

Visningarna bokas i Klostrets reception, tel. 0411-57 72 86

Publicerad 2013-09-19, Uppdaterad 2018-09-05