Skola

Den pedagogiska verksamheten utgår från Klostrets spännande historia och från museets utställningar med varierande teman. Museets pedagogiska verksamhet riktar sig i huvudsak till skolorna i Ystad, men andra intresserade är också välkomna.

Museipedagog med barn

Stadsvandring genom det medeltida Ystad

Vi vandrar genom centrala Ystad och tittar på de äldsta bevarade husen från medeltiden och noterar att Ystad fortfarande har kvar drag av den medeltida stadsplanen. Stadsvandringarna kan bokas fr.o.m. vecka 16.

Visningstid ca 45 min.

Klostrets historia

Vi går på upptäcktsfärd i och utanför Klostret och Klosterkyrkan och pratar om gråbröderna som bodde där under medeltiden. Det finns fortfarande spår och spännande detaljer som berättar om deras liv. Från vecka 16 har vi utevisningar av Klostret och Klostrets trädgårdar.

Visningstid ca 40 min.

Charlotte Berlins museum

Följ med på en visning i Charlotte Berlins hem på Dammgatan. Vi tittar på hennes hus och möbler från det sena 1800-talet. Vad var hon för person och hur såg Ystad ut vid den här tiden?

Visningstid ca 40 min.

Plundring - början till ett folkmord

Utställningen handlar om hur nazisternas plundring av kulturförmål under 1930 och -40-talet blev en del av förintelsen. Denna gigantiska plundring berör oss än idag, även i Sverige. I utställningen visas exempel på bibliotek, museer och privata samlingar som plundrades och om föremål som försvann. Många av föremålen har ännu inte lämnats tillbaka till sina ägare.

Visning och diskussion ca 45 minuter.
Utställningen pågår t.o.m. 8/8.

Livets väv - vad är ekologi?

Utställningen handlar om ekologi, som är läran om samspelet mellan organismer och deras miljö. Detta samspel är som en stor väv som vi alla ingår i. Vi påverkar och påverkas av jord, vatten, luft och andra levande varelser. Utställningen  berättar om några av de trådar som ingår i den stora väven.

Visningstid ca 30 min.

Sten.jpg

 

 

 

Arkeologen på besök

På Klostret i Ystad har vi gott om arkeologiska fynd i samlingarna. Här finns också en arkeolog som gärna kommer ut till skolklasser i Ystads närområde och berättar om arkeologi. Under en lektionstimme pratar vi och stiftar bekantskap med arkeologiska föremål. Vi pratar om vad som skiljer arkeologi från historia och varför ämnet behövs. Gräver arkeologer bara, eller finns det annat att undersöka? Hur kan man veta var man ska leta och vad ska den göra som hittar ett fornfynd?

Besöket anpassas efter elevernas ålder och förkunskaper. Besöket är kostnadsfritt för skolgrupper inom Ystads kommun. För skolor i Ystads grannkommuner Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn tas en avgift på 300 kr.
Boka detta program direkt hos Tina Westergren på tel. 0411-57 72 61 eller tina.westergren(at)ystad.se

Frågor och bokning

Obs! På grund av den rådande pandemin kan vi tyvärr inte ta emot skolklasser och övriga grupper just nu. Från vecka 16 har vi stadsvandringar och utevisning av Klostret och Klostrets trädgårdar.

Visningar på Klostret i Ystad och stadsvandringar är kostnadsfria för skolor i Ystads kommun.

För övriga skolor kostar en visning 300 kr.

Kostnad för visning på Charlotte Berlins är 300 kr per grupp (även för skolor inom Ystads kommun).   

Visningarna anpassas efter årskurs och era önskemål. Har ni egna idéer eller frågor, kontakta museipedagog Kristina Buhrgard på tel. 0411-57 76 05, eller maila kristina.buhrgard(at)ystad.se

Visningarna bokas i Klostrets reception, tel. 0411-57 72 86

Publicerad 2013-09-19, Uppdaterad 2021-04-19