Skola

Den pedagogiska verksamheten utgår från Klostrets spännande historia och från museets utställningar med varierande teman. Museets pedagogiska verksamhet riktar sig i huvudsak till skolorna i Ystad, men andra intresserade är också välkomna.

Museipedagog med barn

 

Klostret 750 år - en historisk tidsresa

2017 var det 750 år sedan Klostret grundades. Utställningen beskriver Klostrets historia från 1267 och fram till idag. Där berättar vi varför Klostrets byggdes, hur det kom sig att Carl von Linné var här år 1749 och varför det var nära att rivas för drygt hundra år sedan samt mycket mer. Föremål från Klostrets spännande historia visas tillsammans med filmer, kartor och illustrationer.

Visningstid ca 45 min.

Stadsvandring genom det medeltida Ystad

Vi vandrar genom centrala Ystad och tittar på de äldsta bevarade husen från medeltiden och noterar att Ystad fortfarande har kvar drag av den medeltida stadsplanen. Stadsvandringarna kan bokas t.o.m. vecka 42.

Visningstid ca 45 min.

Charlotte Berlins museum

Följ med på en visning i Charlotte Berlins hem på Dammgatan. Vi tittar på hennes hus och möbler från det sena 1800-talet. Vad var hon för person och hur såg Ystad ut vid den här tiden? Museet har nu fått en pedagogisk verkstad på övervåningen.

Visningstid ca 40 min.

Visning och verkstad ca 80 min.

För 100 år sedan

För 100 år sedan hade freden precis kommit till Europa efter första världskriget. Kriget skördade många miljoner människoliv och i dess spår drabbades Europa av spanska sjukan. Dessutom rådde det hunger och fattigdom när mat och annat nödvändigt ransonerades. Samtidigt pågick också en annan strid, nämligen kampen för alla kvinnors och mäns rätt att rösta. I utställningen igår också bilder och film från Ystad för 100 år sedan.

Visningstid ca 30 min.

Samuel Moses Marcus - fotografen som förevigade det sena 1800-talets Ystad

Fotografen Samuel Moses Marcus var verksam i Ystad i slutet av 1800-talet. Hans fotografier är en slags tidig street photography och visar framför allt gatuvyer, med och utan personer. Under visningen diskuterar vi frågor som:
* Hur ser det ut på platserna som SM Marcus fotograferat idag?
* Hur ser städers utveckling ut?
* Ska vi alltid bevara det gamla?
Det ingår också en retro fotoateljé i utställningen, där man kan använda rekvisita och ta egna porträtt eller selfies. Här går det också att se hur man har tagit porträtt genom tiderna. Från 1800-talets stela personporträtt till dagens selfies. Vi kommer även att prata om kamerans tekniska utveckling från glasplåtar till digital fotografering.

Visningstid ca 40 minuter.

Visning och verkstad ca 90 minuter.

Retrojul - juldukar från 1950- och 1960-talen

Utställningen visar juldukar med tryckt mönster som många känner igen. Hjärtan, stjärnor, tomtar och andra glada mönster i en lång rad, ger en mysig julstämning. Kom och titta på alla fina dukar och tryck en egen liten julduk.

Visning och verkstad ca 60 min.
Utställningen pågår 9 november - 5 januari.

Sten.jpg

 

Arkeologen på besök

På Klostret i Ystad har vi gott om arkeologiska fynd i samlingarna. Här finns också en arkeolog som gärna kommer ut till skolklasser i Ystads närområde och berättar om arkeologi. Under en lektionstimme pratar vi och stiftar bekantskap med arkeologiska föremål. Vi pratar om vad som skiljer arkeologi från historia och varför ämnet behövs. Gräver arkeologer bara, eller finns det annat att undersöka? Hur kan man veta var man ska leta och vad ska den göra som hittar ett fornfynd?

Besöket anpassas efter elevernas ålder och förkunskaper. Besöket är kostnadsfritt för skolgrupper inom Ystads kommun. För skolor i Ystads grannkommuner Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn tas en avgift på 300 kr.
Boka detta program direkt hos Tina Westergren på tel. 0411-57 72 61 eller tina.westergren(at)ystad.se

Frågor och bokning

Visningar på Klostret i Ystad och stadsvandringar är kostnadsfria för skolor i Ystads kommun.

För övriga skolor kostar en visning 300 kr.

Kostnad för visning på Charlotte Berlins är 300 kr per grupp (även för skolor inom Ystads kommun).   

Visningarna anpassas efter årskurs och era önskemål. Har ni egna idéer eller frågor, kontakta museipedagog Kristina Buhrgard på tel. 0411-57 76 05, eller maila kristina.buhrgard(at)ystad.se

Visningarna bokas i Klostrets reception, tel. 0411-57 72 86

Publicerad 2013-09-19, Uppdaterad 2019-09-25