Klosterträdgårdarna

Kring Klostret ligger ett pärlband av trädgårdar med inspiration från medeltiden. Klosterträdgårdar gav mat och medicin åt bröderna och deras besökare men var också till för njutning och välbefinnande, vilket de fortsätter vara idag.


Här kan du njuta av doftande och närande växter, strosa under fruktträden eller ta en picknick i gräset. Hitta din favorit bland sommarens rosor och pioner eller bland vårens tulpaner. Klostret i Ystad anordnar aktiviteter med koppling till trädgårdarna, håll utkik i programmet.

 rosariet

Klosterträdgårdarna är som bäst under vår, sommar och höst, men vintern har sin charm. Slå dig ner på en av parkbänkarna och njuta av klosterbyggnaden eller klosterdammens fågelliv. Foto: Lucas Gölén

Apelgården                           

I Klostrets apelgård väster om Rosariet finns äppelträd, mandelträd, valnötsträd, fläder, fikon och ett svart mullbärsträd.

Apelgården med solbelysta bänkar. Foto: Lucas Gölén

Apelgården  Foto: Lucas Gölén

Rosariet

Rosariet bjuder på 91 sorters rosor att dofta och se närmare på under sommaren. Här finns gamla kulturrosor, moderna busk- och rabattrosor och klätterrosor från olika tider.

Rosariet är ritat av konstnären Maria Björklund och invigdes den 16 juni 2002. Den bubblande fontänen i mitten kallas Klosterbrunnen och invigdes i maj 2003. Den är skulpterad av Camilla Bergman. Rosariet anlades på initiativ av dåvarande museichef Håkan Nilsson och trädgårdsingenjör Per Larsson. Projektering och planering gjordes av Teknik- och Fastighetsavdelningen.

  rosariet         
Rosariet ligger väster om Klostret på platsen som en gång var innergård. 
Foto: Lucas Gölén

 

Örtagården

Örtagården med 100 olika arter av kryddor, läkeväxter, perenner, stenpartiväxter, buskar, träd och klängväxter ligger vid Klostrets norra sida.

  Örtagården
Kryddträdgårdar hade en självklar plats i klostren och var viktiga för verksamheten. På bilden ses kryddsalvia från Örtagården. Foto: Lucas Gölén

 

Kålgården

I anslutning till Örtagården ligger Kålgården. Med begreppet ”kål” menade man vårens primörer, de växter med ätliga eller vackra blad som som kom på våren.

 KålgårdenI Kålgården finns kål-, krydd- och läkeväxter i upphöjda växtbäddar inramade av staket av flätad pil. Foto: Lucas Gölén

Pionträdgården

Bakom klosterdammen leder grusade gångar dig bland en mångfald pioner. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekt Barbara Johnson Kihlman som inspirerats av trädgårdskonstnären Emma Lundberg (1869-1953) som älskade pioner.

  Pionträdgården
Luktpionen Paeonia är en gammal sort som finns i pionträdgården. Foto: Lucas Gölén       

Publicerad 2009-10-13, Uppdaterad 2020-01-16