Utställningar

Klostret i Ystad håller för närvarande stängt eftersom vi är i full gång med att packa museets föremål inför vår stora magasinsflytt. Varmt välkommen tillbaka den tredje juni 2022!

Vinterbad_tre (1) mössa pressbildÅrsrika

2022-06-03 till 2022-08-31

I vandringsutställningen Årsrika får vi möta 78- till 95-åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.

Vi blir äldre och äldre i vårt land. Ny forskning visar att hjärnan fortsätter att utvecklas om den får vara frisk. Många äldre lever ett bra liv och har samlat på sig erfarenheter och visdom som sällan används i vårt samhälle.

http://rotproduktion.se/arsrika/

Foto: Elisabeth Ohlson

SagofigurerBok & Lek

2022-06-04 till 2022-08-31

I denna lekutställning kan barn bekanta sig med läsandet genom lek i roliga och fantasifulla miljöer.

Utställningen är producerad av Barnutställningar.nu och här presenteras 10 svenska barnboksförfattare: Maria Jönsson, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Ulf Nilsson, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Helena Willis, Martin Widmark, Jujja Wieslander och Stina Wirsén. Deltagande förlag är Bonnier Carlsen, Rabén & Sjögren samt Opal förlag.

https://barnutställningar.nu/Boklek

Bokningen öppnar i juni.

Knapp_bok_lek2 

Livets väv_Elisabeth JeanssonLivets väv – Vad är ekologi?

Tillsvidare

Ekologi är läran om samspelet mellan levande organismer och deras livsmiljö. Detta samspel är som en stor väv som vi alla ingår i, för vi både påverkar och påverkas av jord, vatten, luft och alla andra levande varelser.

Här har vi tagit hjälp av konstnärer för att, som på en slingrande skogsstig skildra och sammanfatta denna fantastiska Livets väv.

Den här utställningen riktar sig till alla från högstadieåldern och uppåt. För de mindre finns en liten mysig läshörna. Utställningen passar också för mindre skolgrupper som vill fördjupa sig i ämnet ekologi.  

Klostrets historia

Tillsvidare

Gråbrödraklostret i Ystad grundades år 1267 av bröder från franciskanorden. I den här miniutställningen visar vi delar av Klostrets drygt 750-åriga historia. 

Alla som vill få en snabb inblick i vår makalösa byggnads historia ska besöka denna utställning.

Publicerad 2017-11-02, Uppdaterad 2022-05-19

Kontakt

Klostret har tillfälligt stängt men det går bra att kontakta oss på:

Klostret@ystad.se

0411-57 72 86 (12.00 - 16.00 vardagar)

Besöksadress: 
S:t Petri kyrkoplan 
271 34 Ystad

Bokningen öppnar i juni.

Knapp_bok_lek2