Klosterträdgårdarna

Runt Klostret ligger flera trädgårdar med inspiration från medeltiden: Rosariet (rosenträdgården), Örtagården, Kålgården, Apelgården och Pionträdgården.

Klostret i Ystad anordnar aktiviteter med koppling till trädgårdarna, håll utkik i programmet.

 rosariet

Besökare doftar på rosor i Rosariet Foto: Lucas Gölén

Rosariet

Rosariet bjuder på 91 sorters rosor, gamla kulturrosor, moderna busk- och rabattrosor och klätterrosor från olika tider.

Rosariet är ritat av konstnären Maria Björklund och invigdes den 16 juni 2002. Den bubblande fontänen i mitten kallas Klosterbrunnen och invigdes i maj 2003. Den är skulpterad av Camilla Bergman. Rosariet anlades på initiativ av dåvarande museichef Håkan Nilsson och trädgårdsingenjör Per Larsson. Projektering och planering gjordes av Teknik- och Fastighetsavdelningen.

  rosariet         
Rosariet ligger väster om Klostret på platsen som en gång var innergård. 
Foto: Lucas Gölén

Apelgården                           

I Klostrets apelgård väster om Rosariet finns äppelträd, mandelträd, valnötsträd, fläder, fikon och ett svart mullbärsträd.

Apelgården med solbelysta bänkar. Foto: Lucas Gölén

Apelgården  Foto: Lucas Gölén

Örtagården

Örtagården med 100 olika arter av kryddor, läkeväxter, perenner, stenpartiväxter, buskar, träd och klängväxter ligger vid Klostrets norra sida.

  Örtagården
Kryddträdgårdar hade en självklar plats i klostren och var viktiga för verksamheten. På bilden ses kryddsalvia från Örtagården. Foto: Lucas Gölén

Kålgården

I anslutning till Örtagården ligger Kålgården. Med begreppet ”kål” menade man vårens primörer, de växter med ätliga eller vackra blad som som kom på våren.

 KålgårdenI Kålgården finns kål-, krydd- och läkeväxter i upphöjda växtbäddar inramade av staket av flätad pil. Foto: Lucas Gölén

Pionträdgården

Bakom klosterdammen leder grusade gångar dig bland en mångfald pioner. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekt Barbara Johnson Kihlman som inspirerats av trädgårdskonstnären Emma Lundberg (1869-1953) som älskade pioner.

  Pionträdgården
Luktpionen Paeonia är en gammal sort som finns i pionträdgården. Foto: Lucas Gölén      

Publicerad 2009-10-13, Uppdaterad 2019-02-04