Skola

Den pedagogiska verksamheten utgår från Klostrets spännande historia och från museets utställningar med varierande teman. Vi erbjuder också pedagogisk verksamhet på Charlotte Berlins museum och stadsvandringar.

Museets pedagogiska verksamhet riktar sig i huvudsak till skolorna i Ystad, men andra intresserade är också välkomna.

Museipedagog med barn

 

Klostret 750 år - en historisk tidsresa

I år är det 750 år sedan Klostret grundades. Det firar vi bl.a. med nya utställningar i hela huset. Den största utställningen beskriver Klostrets historia från 1267 och fram till idag. Där berättar vi varför Klostrets byggdes, hur det kom sig att Carl von Linné var här år 1749 och att det var nära att rivas för drygt hundra år sedan samt mycket mer. Föremål från Klostrets spännande historia visas tillsammans med filmer, kartor och illustrationer.

Visningstid ca 45 min.

 

Stadsvandring genom det medeltida Ystad

Vi vandrar genom centrala Ystad och tittar på de äldsta bevarade husen från medeltiden och noterar att Ystad fortfarande har kvar drag av den medeltida stadsplanen. Stadsvandringarna pågår t.o.m. 8 oktober.

Visningstid ca 45 min.

 

Charlotte Berlins museum

Följ med på en visning i Charlotte Berlins hem på Dammgatan. Vi tittar på hennes hus och möbler från det sena 1800-talet. Vad var hon för person och hur såg Ystad ut vid den här tiden? Museet har nu fått en pedagogisk verkstad på övervåningen.

Visningstid ca 40 min.

Visning och verkstad ca 80 min.

 

För 100 år sedan

För 100 år sedan hade freden precis kommit till Europa efter första världskriget. Kriget skördade många miljoner människoliv och i dess spår drabbades Europa av spanska sjukan. Dessutom rådde det hunger och fattigdom när mat och annat nödvändigt ransonerades. Samtidigt pågick också en annan strid, nämligen kampen för alla kvinnors och mäns rätt att rösta. I utställningen igår också bilder och film från Ystad för 100 år sedan.

Visningstid ca 30 min.

 

Retrojul - juldukar från 1950- och 1960-talen

Utställningen visar juldukar med tryckta mönster, som många känner igen. Hjärtan, stjärnor, tomtar och andra glada mönster i en lång rad, ger en mysig julstämning. Kom och titta på alla fina dukar och tryck en egen liten julduk.

Visning och verkstad ca 60 min.
Utställningen pågår 9/11 - 5/1.

 

Frågor och bokning

Visningarna anpassas efter årskurs och era önskemål.  Har ni egna idéer eller frågor, kontakta museipedagog Kristina Buhrgard på tel. 0411-57 76 05, eller maila kristina.buhrgard(at)ystad.se

Visningarna bokas i Klostrets reception, tel. 0411-57 72 86

Publicerad 2017-11-01, Uppdaterad 2019-09-02