Halkaa_LIFF-2.jpg

BUFF 2019

Välkomna till BUFF - Barn och Ungdoms Filmfestival i Ystad 5-14 november! På fantastiska biografteatern Scala erbjuder vi gratis biofilm från förskoleålder upp till gymnasiet. Filmutbudet är en extra satsning utöver Kulturgarantins program.

Alla visningar till BUFF är nu fullbokade förutom Pichkus dröm den 6 nov där det finns några platser kvar. De som bokat och fått platser har fått mailbekräftelse om detta.

Observera! Transport ingår INTE till skolbion. De som behöver transport får själva bekosta detta. 

Tisdag 5 nov kl 9, 10.15 och kl 12.30 för 3-5 år Kortfilmspaket: Raffel för de små, Längd: 40 min

Kuapkuap
I sjön ynglar grodan av sig. Grodynglen växer, får armar och ben, och lämnar vattnet för land. Alla utom en. Det ensamma ynglet får nu hitta nya vänner när alla de andra lämnat sjön för ett hoppande liv i på land.
Schweiz 2018

Sam’s Dream
Varje vår ser skogsmusen Sam upp mot flyttfåglarna som flyger över skogen. Hans högsta dröm är att få vara med uppe i skyn och trots att han bara är en mus har han en vilja av stål. En lummig och färgstark animation om vänskap och drömmar.
Frankrike 2019

Anglerfish
När det är mörkt kan helt vanliga saker bli till läskiga skuggor. Det upplever den lilla fisken som bor längst ner på havets botten och som är rädd för någon som är den allra tryggaste den vet. För till och med den snällaste fiskföräldern har vassa tänder i mörkret.
Tyskland 2018.

Rut & Elias
Elias har tråkigt och allt kretsar hela tiden kring hans lillasyster. Då bestämmer han sig för att rymma till vinden med sin hund Rut. ”Hejdå för alltid” säger han när han går upp för vindstrappan med Rut bakom sig. Men plötsligt kommer någon! Sverige 2019

Giraffens cykel
Giraffen har en jättefin röd cykel och cykelhjälm. Men att cykla på den visar sig vara lättare sagt än gjort. Som tur är finns kompisen Apan där som hjälp. Eller? Sverige 2019

Onsdag 6 nov kl 9.30, årskurs 2-3, Pichkus dröm

Det finns en sak som Pichku drömmer om – en ren och fräsch toalett där han får vara i fred. Men i den indiska slummen är det snarare en lyx än en rättighet att få uträtta sina behov under tak över huvudet.

Tillsammans med några vänner bestämmer han sig för att samla in pengar för att bygga en toalett. Med mycket färg, sång och dans tar filmen upp ett stort världsproblem som många svenska barn tar för givet.

Rekommenderas för åk 2-3
Längd: 114 minuter lång
Språk: Hindi med svensk undertext
Mer info och trailer: https://www.buff.se/filmer/pichkus-drom/

Torsdag 7 nov kl 9 & 12.30, årskurs 2-4, Taikitaiki

Nioårige Bruno är inte så sugen på att åka med sina föräldrar på bilresa till Sverige. Han skulle
mycket hellre stannat hemma i Holland och spelat datorspel. Efter ett bråk med dem rymmer Bruno ut skogen och semestern förvandlas till en mardröm. Tragedi, värme och kärlek sida vid sida i denna härliga film om Brunos överlevnad och hans föräldrars desperata försök att försöka finna honom.

Trailer, filmhandledning och mer info: https://www.buff.se/filmer/taiki/
Rekommenderas för åk 2-4
Längd: 86 min
Språk: holländskt, svenskt och engelskt. Svensk undertext

Fredag 8 nov kl 9.30 samt fredag 15 nov kl 9.30, årskurs 5-7, Osynliga Sue

osynliga sue Sue är tonåring. Hennes mamma är forskare och spenderar all sin tid på labbet där hon arbetar. På mammans födelsedag bestämmer sig Sue och hennes pappa sig för att överraska henne på arbetet. Väl på plats kommer Sue i kontakt med en vätska som gör henne osynlig.

Rekommenderas för åk 5-7
Längd: 92 min
Språk: Tyskt tal med svensk undertext
Mer info: https://www.buff.se/filmer/osynliga-sue/ 

Onsdag 13 nov kl 9 & 12.30 – årskurs 6-7, NoJSe – kortfilmspaket

Filmvisning i samarbete med NoJSe, ett nytt nordisk samarbetsprojekt mellan de fyra ledande barn- och ungdomsfilmfestivalerna i Norden, Buster/CPH PIX i Danmark, Oulu International Film Festival i Finland, Kristiansand International Children’s Film Festival i Norge och BUFF i Sverige.


Linn har fyllt 16 år och ska äntligen få följa med sin pappa på den årliga älgjakten. Hon
känner väl till skogen och jaktreglerna, men i gruppen med män sätts hon nu på prov och måste bevisa sina färdigheter. Det börjar dåligt när den första älgen Linn skjuter visar sig vara en älgko med diande kalv. Stoltheten övergår i skam och Linn lämnar gruppen och ger sig ensam ut i vildmarken.
Tyskland, Sverige 2018.
30 min. Svenskt tal. Engelsk text.

HOME GROWNhome grown
Efter en kärnvapenkatastrof återvänder tolvåriga Darya till sin hemstad efter att ha varit evakuerad. Målet är att hitta sin pappa, men ingenting är sig likt efter katastrofen. Darya tvingas inse att hon måste lämna det förflutna bakom sig och blicka framåt. Genom en kombination av olika animationstekniker har filmskaparna lyckats skapa en unik film både vad gäller visuellt uttryck och innehåll.
Danmark 2018.
21 min. Danskt tal. Svensk text.

LIAR GIRL
Liina bor ensam med sin mamma. Eftersom mamman ofta jobbar natt måste Liina klara sig mycket själv. I skolan trasslar hon in sig i lögner och blir ifrågasatt av sina klasskamrater. En morgon hör Liina en hund gny från en lägenhet i hennes trappuppgång. Det ryktas om att en missbrukare flyttat in, men drömmen om en egen hund gör henne nyfiken.
Valehtelija. Finland 2018.
15 min. Finskt tal. Svensk text.

TRACES
Alma, tolv år, har sommarlov och bor med sin mamma och lillebror i ett gammalt hus ute i skogen. Hon är avundsjuk på sin lillebror som
får all uppmärksamhet av mamman och lurar i honom att björnen i skogen väntar på att äta upp honom. Finstämt om mystiken i livet skildrat från barns perspektiv.
Sportegn. Norway 2019.
10 min. Norskt tal. Svensk text.

Torsdag 14 nov kl 9 & 12.30, årskurs 8-Gymnasiet, Zen in the Ice Rift

zen  16-åriga Maia hamnar lätt i trubbel och hon mobbas av de andra spelarna i hockeylaget. När hon lär känna lagkaptenens flickvän utvecklar sig en speciell relation som är omöjlig att motstå dem emellan. En engagerande och viktig film om att utforska sin identitet och hitta sig själv.

Rekommenderas från åk 8- Gymnasiet
Längd: 87 min
Språk: Italienskt tal och svensk text
Trailer: https://www.buff.se/filmer/zen-in-the-ice-rift/

 

 

Publicerad 2018-06-18, Uppdaterad 2019-11-05

Vad är BUFF?

BUFF är en ideell förening som arrangerar Sveriges största filmfestival för en ung publik. Föreningen BUFF bildades 1984 och har sedan starten varit en medlemsförening med målet att förmedla kvalitativa filmupplevelser till barn och ungdomar.

BUFF vill stärka barn och unga genom att ge dem värdefulla filmupplevelser som inspirerar och skapar förutsättningar för ökad självförståelse och ett inkluderande samhälle. Detta gör BUFF genom att välja ut och visa filmer, som tar den unga publiken på allvar, berör och ifrågasätter normer.

BUFF är efter mer än 30 år, en etablerad företeelse i Malmö, Sverige och inom filmfestivalvärlden. På Guldbaggegalan i januari 2018tilldelades BUFF hederspriset Gullspiran för sitt arbete med barn- och ungdomsfilm.

Vilken typ av filmer visas på BUFF?

BUFF visar filmer som berättas ur barns eller ungdomars perspektiv. Vi letar efter filmer som tar upp angelägna frågor och berör.

BUFF visar film som kompletterar rådande filmutbud på biograferna och breddar barns och ungdomars bild av vad film är – både vad gäller konstnärligt uttryck och tematiskt innehåll.

BUFF strävar efter en bredd i programmet, det vill säga en mix av lättsamt och tungt, roligt och sorgligt, fantasi och realism. Många filmer som produceras för en ung publik tenderar att likna varandra och vi jobbar för att hitta filmer som inte är fyllda av klichéer och förutsägbarheter.

BUFF visar film som skapar igenkänning, men också filmer som skapar förståelse för sådant som är långt ifrån ens egen vardag. BUFF strävar efter att filmprogrammet ska innehålla en kulturell mångfald och berättelser från olika delar världen.

BUFF strävar efter en jämn könsfördelning, både vad gäller representation i filmerna och bland våra regissörer.

BUFF strävar efter att barn och ungdomar i alla åldrar, från förskolebarn upp till gymnasieålder, ska finnas representerade i festivalens filmer.

Ett genomgående tema som BUFF arbetar med är tolerans och alla barns och ungdomars rättigheter. Vi vill undvika de mest stereotypa berättelserna och karaktärerna och föredrar istället filmer som på olika sätt är normbrytande. Det finns en hård press på barn och ungdomar kring hur de ”ska vara” för att passa in. De som bryter mot normen uppfattas som avvikande. Därför handlar många av våra filmer om unga människor som befinner sig i någon form av utanförskap.

Offentlig filmvisning

Fredag 15 november kl 18 .00 på Biografteatern Scala