2018 års kulturpristagare, stipendiat samt eldsjäl

 

Ystads kommuns kulturpris 2018

Kulturpristagarna 2018 är utsedda
Ystads kommuns kulturpris 2018 tilldelas Sommarteatern. Årets stipendiat är William Schmatz och Jan-Åke Wahlfrid får utmärkelsen kultureldsjäl.

Ystads kommuns kulturpris är instiftat för att belöna en samlad kulturgärning som bidragit till att berika kulturlivet i Ystads kommun. Kulturpriset uppgår till 25 000 kr.

Ystads kommuns kulturpris 2018

Sommarteatern har en 15-årig historia av engagemang och kreativitet. Föreningen når den viktiga målgruppen barn och unga samt lockar både killar och tjejer. Sommarteatern håller en imponerande kvalitet i alla delar under en kompetent ung ledning.  Föreningen består av entusiaster med stort engagemang som ger allt. Deltagarna får vara både musiker, dansare, skådespelare, scenbyggare, kostymörer och maskörer.  De får med sig gemenskap, glädje och självkänsla. Besökarna strömmar nyfiket till föreställningarna som blir bättre år efter år.

Sommarteatern_Herkul

Ystads kommuns kulturstipendium är instiftat som en uppmuntran till antingen en ung kulturutövare eller till en förening/organisation som arbetar för kultur för unga inom Ystads kommun. Kulturstipendiet uppgår till 5 000 kr.

Ystads kommuns kulturstipendium 2018
William Schmatz är en ung men redan erfaren estradör, showartist, skådespelare, kulturarrangör, konferencier och programledare.  I sitt värdskap får han människor att slappna av och känna sig välkomna. Han rör sig hemtamt i skiftande sammanhang i Ystad och Europa och tar sig an sina olika roller med bravur. Framåt, modig, engagerad, rolig – William tar alla chanser att få utöva sin kreativitet och sitt ledarskap.

william_schmatz

Ystads kommuns kultureldsjäl, utmärkelsen ska gå till en person som har påverkat och främjat kulturlivet i Ystad på ett positivt sätt. Eldsjälen visar ett engagemang utöver det vanliga och brinner för kultur och för att människor ska kunna ta del av kultur. Generöst och osjälviskt skapar eldsjälen förutsättningar för gemenskap och glädje för andra. Kultureldsjälen får en personlig gåva till ett värde av c:a 2000 kr samt ett särskilt för detta ändamål utvalt grafiskt blad av en lokal konstnär.

Kultureldsjäl 2018
Jan-Åke Wahlfrid är en passionerad förmedlare av kulturhistoria, med ett stort hjärta för hembygden. Denna eldsjäl ger visningar, bland annat på Klostret i Ystad och i Örumshuset, som är alldeles utöver det vanliga. Med outtröttlig energi gör Jan-Åke berättelserna så levande att man nästan ser, doftar, hör, känner det som förmedlas.

Jan-Åke Wahlfrid.jpg

Pristagarna blir firade på Kulturfesten som äger rum på hotell Continental du sud den 27 november kl 19.

Publicerad 2014-11-12, Uppdaterad 2018-10-19