Individuellt val Bild och Form, åk 2, Ystads gymnasium vt 2020

Individuellt val Bild och Form, åk 2, Ystads gymnasium

Bildanalys – ett samarbete mellan Bild och Form och Ystads konstmuseum

Lärare: Lisa Fjellman

Konstpedagog: Anna Norberg

Presentation av projektet

Under våren 2020 har elever från Individuellt val Bild och form, årskurs 2, på Ystads gymnasium, förlagt sina tisdagslektioner på Ystads konstmuseum tillsammans med bildlärare Lisa Fjellman och konstpedagog Anna Norberg. Eleverna har arbetet med bildanalys utifrån Ella Tillemas och Art Bombas utställningar samt några verk ur samlingen. Utifrån bildanalyserna och elevernas individuella tolkningar har de skapat egna verk samt skrivit beskrivande texter till verken. På grund av Covid-19 hölls delar av lektionerna via  Zoom och eleverna fick arbeta hemma med sina projekt.

Vi är nu stolta och glada över att presentera detta fina samarbete. Välkomna till Bild och forms digitala utställning önskar Anna och Lisa!

Elevernas arbeten

Julia Bällsten

Julia

Framtiden är nu, akryl, gouache och akvarell på papper, 2020

Verket är en tolkning av Ella Tillemas Himlen är blå från 2019 som gestaltar den ignorans och passivitet som ligger i att vägra agera innan det är försent – innan mörkret sväljer jorden hel.

På liknande sätt har jag i mitt verk försökt förmedla känslan av att tiden håller på att rinna ut. Detta genom att placera jordklotet på botten av ett timglas som fylls av samma slags kompakta svärta som Tillema använder i Himlen är blå. Det röda som omger timglaset är en varning om att det snart är försent.    

 

Elsa Ottosson

En våldsbenägen fantasi, film, 2020

Jag blev inspirerad av ett av Art Bombas verk. Verket är gjort av en vit dyna med en krossad flaska omringad av glassplitter, röd färg och någon form utav hår i huvudhöjd. Detta har jag tolkat som själva ”handlingen av att kasta en flaska i någons huvud”.

Jag spånade vidare på denna tolkning och började sedan gå in på ¨tanken på att skada¨. En tanke som är väldigt förbjuden och läskig i mina ögon. Detta porträtterade jag genom ett filmklipp på en lastbil där ett annat loopat klipp spelas upp på lastbilen genom en projektor. I det loopade klippet ser ni min ärliga reaktion när jag kastar en glasflaska mot samma lastbil. Tanken med detta var att spegla två sidor i verket, en ”verklighet” och en ”tanke”.

Verkligheten visar den obrydda lastbilen med fågelkvitter i bakgrunden. Medans ”tanken” visar upp handlingen av att kasta glasflaskan mot samma lastbil med höga ljudeffekter och tonerna av rädsla och aggression i mitt kroppsspråk

 

Cevin Carlsson

Cevin

Hide, digital målning, Wacom Pad, 2020      

Inspirerad av Ronny Hårds I Rosengård från 1982

 

Ebba Fält

Ebba

Utan titel, vattenfärg och bläck på färgat papper, 2020

Baserad på Ronny Hårds I Rosengård från 1982

Skisser till posters som ska upplysa om våld i vardagen och specifikt våld i hemmet, något som alldeles för många behöver gå igenom. Allt för ofta så rapporteras inte fall av våld i hemmet eller övergrepp, vilket leder till att folk inte kan se ledtrådarna och inte kan hjälpa. Dessa skisser skapades för att försöka kasta ett ljus på dessa problem och försöka få folk att se.

 

Josefine Stridh

Kassar

Utan titel, fotografi, 2020

Jag har jobbat utifrån verket I Rosengård av Ronny Hård. Jag har lagt olika matvaror i en gul plastpåse och fotat. Detta representerar vardagen. Alla har vi olika vardagar som kan se olika ut. Vissa köper mer nyttigt, vissa köper till helgen, vissa vill baka och laga i hemmet och vissa köper till en vanlig frukost eller till fikat.

 

Måns Nilsson

Måns

Utan titel, collage på papper, 2020

Inspirerad av Art Bomba

 

Tuve Zryd-Carlsson

Tuve

Utan titel, lera, ståltråd och tempera, 2020

Inspirerad av Art Bombas Nasseparaden från 1981. Konstverket är gjort av lera och ståltråd inuti för att förstärka hållbarheten. Jag har även använt lim för att sammanfoga konstverket och jag har använt temperafärg för att måla den.

 

Freja Frid

Freja Frid

Utan titel, tempera på papper, 2020

I mitt verk har jag utgått från konstnären Art Bomba (Åke Dahlbom). Jag har valt att arbeta med vattenfärg, till skillnad från Åke som använt akrylfärg. Mitt verk handlar om tuffa beslut och hur svårt det kan vara att veta vad som är rätt och fel här i livet. När jag ser Åkes verk får jag känslan av att det är ett minne och en känsla han har försökt återskapa, kanske kan det vara ett minne från en gång han behövde fatta ett tufft beslut. I verket är där två vägar att ta. Den ena går upp, vilket ska betyda att om man går dit kommer allt att lösa sig, men det kanske inte alltid är det mest självklara valet. Den andra vägen går ner, vilket ska betyda att det kommer sluta dåligt. Det finns alltid ett dolt budskap när det gäller Art Bamba. I verket jag försökt avbilda kan man lysa med uv-lampa för att få en annan effekt, det är det som gör Art Bomba så spännande för mig. Man vill alltid veta mer.

 

Melanie Hall

M Hall

Utan titel, skiss med akryl på pannå, 2020

Inspirerad av Leif Holmstrands #Barbaara (det romersk katolska helgonet Barbara, beskyddare för dem som plötsligt dör) från triptyken Holy Helpers: #Pantaaleion, #Gileisec #Barbaara

 

Catya Bengtsson

Catya

Utan titel, färgpennor och akryl på papper, 2020

Jag har ritat ett jordklot som ska representera det oförstörbara precis som skeppet och en hand som tänder eld på jorden vilket visar hur vi medvetet eller omedvetet förstör jorden.

Den är gjord av DERWENT WATERCOLOUR som är färgpennor där man kan lägga till vatten så att de ser ut som vattenfärger. Sedan har jag även använt Acryl-Farbenset och fyllt i handen med en svart ifyllningspenna. Verket är min tolkning av målningen Titanic av Ella Tillema.

 

Metta Ahler

Mettas

Utan titel, collage på papper, 2020

Mitt konstverk ska föreställa den enorma klyftan mellan fattigdom och rikedom. Att vissa människor kan ha det SÅ BRA medans andra har det SÅ DÅLIGT. Jag har försökt skildra olika aspekter med klasskillnaden och skrivit utrop som ska få en att tänka efter. Som texten ”Vilken väg vill (överstruket) kan du ta?” som ska symbolisera att alla inte kan ta samma väg i livet. Vissa människor kan inte få det som andra kan få, även om ”allt är möjligt”.

 

Märta Franzén

Märta

Utan titel, akryl på pannå, 2020

Mitt verk har inspirerats utav Ella Tillemas Peak. Jag har använt samma dystra färger som hon har gjort och också gjort ett verk som föreställer ett landskap.

 

Ellen Bagge

Ellen vänd

Utan titel, akryl på pannå, 2020

Inspirerad av Ella Tillemas Peak från 2019

 

Julia Sjöberg

Mörkt vatten, film, 2020

Mitt verk heter Mörkt vatten. Jag inspirerades av Ellas bild Havet ligger blankt när stormen rasar från 2015. Man vet aldrig vad som finns där nere i djupet och man ska vara extra försiktig. Jag har lagt mig i badet där hemma och tagit en bild med appen ¨Dazz cam¨ kamera D3D, för att få en effekt att bilden rör sig. Det är då en bild på en tjej (jag) som blir dränkt av (vem man nu vill tolka det som), att man inte ska lita på alla och definitivt inte vatten.

Publicerad 2020-06-16, Uppdaterad 2022-12-22