Gunnar och Lilly Perssons konststipendium
Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.
Pristagare 2020 är konstnären Pauliina Pietilä. Pietiläs målningar handlar om ljus och rum, om färg och form, om speglingar och reflektioner. Under sina nattliga promenader hittar hon sina motiv som hon fotograferar. Det kan exempelvis vara upplysta skyltfönster i staden eller hus som gömmer sig bakom buskar och träd på landsbygden. Fotografierna fungerar som förlagor till målningarna men genom manipulation leker Pietilä med bildrummet och hon skruvar fram en extrem färgskala, något som har blivit till ett signum i hennes måleri. Denna manipulering av motivet i kombination med de uppskruvade färgerna och speglingarna ger Pietiläs målningar en känsla av overklighet, bilden existerar i flera lager på samma gång. Som betraktare blir man fascinerad inte bara av den tekniska skickligheten utan också av ljuset, färgerna och motivets kontrasterande komponenter.
Pauliina Pietilä är född 1982 i Ilmajoki, Finland. Hon tog examen 2011 från Malmö Konsthögskola och för drygt ett år sedan bosatte hon sig i Valleberga utanför Ystad. Hon har ställt ut på bland annat Malmö konstmuseum, Moderna Museet, Bonniers konsthall, Galleri Flach i Stockholm och i början av 2019 deltog hon i grupputställningen Mellan dig och mig på Ystads konstmuseum.
Den 18:e november besökte Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum, konstnären i hennes ateljé och delade ut stipendiet på 50 000 kronor. I samband med utdelningen gjordes en film om besöket:

2019 års pristagare är konstnären Henrik Lund Jørgensen som medverkade i grupputstöllningen Mellan dig och mig våren 2019. Han är för närvarande aktuell med en ny film om konstnärskollegan Gerhard Nordström, vilken kommer att visas på Ystads konstmuseum våren 2021.

Henrik Lund Jørgensen mottager Gunnar och Lilly Perssons konststipendium från Ýrr Jónasdottir, chef för Ystads konstmuseum
Tidigare pristagare:
2018 Pernilla Norrman
2017 Sameneh Reyami
2016 Johanna Schartau
2015 Ola Åstrand
2014 Caroline Mårtensson
2013 Magdalena Svensson
2012 Catrin Andersson
2011 Ditte Ejlerskov
2010 Charlotte Walentin
2009 Nichlas Winmalm
2008 Jonas Liveröd

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium
I samband med konstnären Inger Ekdahls bortgång 2014 donerades en del av hennes kvarlåtenskap till Ystads konstmuseum. Testamentet innehåller bland annat instiftandet av ett stipendium som årligen i maj ska utdelas till två konstnärer vilka i huvudsak framställer abstrakt konst.
Stipendiet är på 10.000 kr och är ej sökbart.
Stipendiater 2020
Kristina Matousch

Kristina Matousch "Alone Together" (2019)
Kristina Matousch inspireras av vardagliga händelser och föremål, och av förhållandet mellan kropp och rum. Hon får oss att se saker på ett annat sätt genom att skifta fokus från materia eller händelse till mellanrum, hål eller rester. Det immateriella får en form, hål och avfall får en identitet. Matouschs konst innehåller humor, obehag, våld och skönhet. Hon arbetar med olika tekniker och lyckas sammanfläta en stram avskalad estetik med kroppslig okontrollerbarhet. Resultatet för ofta tankarna till den konceptuella performancekonsten, den minimalistiska skulpturen och det abstrakta måleriet.
Kristina Matousch är född 1974 och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon bor och arbetar i Halland.
Benjamin Andersson

Benjamin Andersson "Figure in black" (2017)
Som konstnär arbetar Benjamin Andersson intuitivt och processbaserat utifrån referenser inom det hemliga, heliga och gudomliga där människans djupt rotade förhållande till symboler och tecken tar avstamp i en målerisk tradition med ljuset som utgångspunkt. Andersson arbetar i en avskalad färgskala där ytorna både absorberar och reflekterar ljus. I tunt målade lager av järnoxidsvart både framträder och upplöses motiven inför betraktarens blick, ytorna skiftar mellan det abstrakta och konkreta, ett suggestivt och förunderligt samspel mellan ögats perception och de mytologier vi bär inom oss.
Benjamin Andersson är född 1988 och utbildad vid Umeå konsthögskola. Han bor och arbetar i Malmö.
Stipendiater 2019
Hertha Hanson

Hertha Hanson "#293" (2019)
Med ett personligt formspråk för Hertha Hanson den klassiska abstrakta måleritraditionen vidare in ett samtida sammanhang. Med kraftfulla rörelser, en sparsmakad palett och breda färgstråk skapar Hanson sina storskaliga målningar, och kopplar på ett självklart sätt ihop sitt måleri med den egna kroppen. I ett spel mellan kontroll och slump undersöker hon färgens materiella egenskaper och strukturer.
Hertha Hanson är född 1980 och är utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar i Karlstad.
Hanna Sjöstrand

Hanna Sjöstrand "Green on White Lines" (2018)
Hanna Sjöstrand har i sitt konstnärskap ofta ett kreativt förhållande till konkreta förlagor i sitt måleri, men hennes bilder upplevs oftast som abstrakta. Hennes verk ställer frågor om vad ett måleri är och hur vi uppfattar det figurativa i förhållande till det abstrakta. I projektet ”Det nordiska” transformerade hon innehållet i målningar av bland andra Ellen Trotzig och Ivan Agueli till abstrakta bilder, med ett nära släktskap till Inger Ekdahls formspråk.
Hanna Sjöstrand är född 1978 och är utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar i Oslo.
Tidigare stipendiater Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium
Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.
Det är genom åren många konstnärer som tillbringat ett fruktbart arbetsår i huset på Dammgatan 21 bakom Konstmuseet; några av de senare var Anders Kappel, Mariana Ekner, Torsten Ridell. För några sedan såldes fastigheten i avsikt att fondera medlen för att årligen dela ut ett större kontantstipendium till en konstnär med anknytning till regionen.Gunnar Persson (1908 - 1975) var ursprungligen Stockholmskonstnär, men fick med åren genom sommarvistelser allt fastare band med Sydöstra Skåne. 1970 köpte makarna gatuhuset på Dammgatan, som byggdes om till ateljé. Perssons konstnärskap fick starka intryck av naturen och landskapet kring Ystad. Ljuset och horisonten är viktigt i hans måleri.

Stipendiat år 2017
Ystads konstmuseum gratulerar Samaneh Reyhani som har tilldelats 2017 års upplaga av Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium för uppmuntran åt utövande konstnärer!
Under hösten 2017 är Samaneh Reyhani aktuell i utställningarna Encounter of Bodies på Ystads konstmuseum och Erratic Transitions på Molekyl gallery i Malmö. Hon har även tilldelats Edstrandska stiftelsens stipendium och deltar i utställningen med stipendiaterna på Malmö Konsthögskolas galleri.
Samaneh Reyhani arbetar med tidskrävande tekniker som skapar utrymme för verken att låta det känslomässiga och intellektuella att komma upp till ytan. Hon gör skulpturala installationer i varierande material som sten, trä, glas, tråd och glasfiber. Med influenser ifrån den klassiska skulpturtraditionen, persisk och islamsk kultur och med en påtaglig känsla för material och rumslighet tar hennes skulpturer plats.
"Hennes språk är poetiskt", berättar Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum, i en kommentar till motiveringen. "Skörhet och skönhet blandas med våldsamhet och brutalitet när Sameneh Reyhani lyfter fram allvarliga politiska och religiösa ämnen".
Samaneh Reyhani är född 1990 i Teheran Iran, hon studerade konst vid University of Arts i Teheran och flyttade till Sverige för masterprogrammet vid Malmö Konsthögskola, vilket hon avslutade under våren i år. Reyhani bor och arbetar i Malmö.
Stipendiet som är på 50 tkr delades ut av Ýrr Jónasdóttir onsdagen den 25 oktober på Kulturfesten, på Ystads stadsbibliotek.
Mer information om Sameneh Reyhanis konstnärskap se samanehreyhani.com