Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Stipendiater 2021 är Marcus Matt och Ida Persson

Marcus Matt
Marcus Matt "The Light in the Head"

Marcus Matt har ett nyfiket undersökande formspråk med en spännvidd som sträcker sig över det geometriskt abstrakta och böljande biomorfa, men också från det vagt föreställande till mer realistiska representationer av exempelvis händer och växter. Matt arbetar främst med oljemåleri och teckning som ibland fått sällskap av ett fåtal tredimensionella objekt i de utställningar som konstnären hittills presenterat. I måleriet kombinerar Matt en välavvägt dämpad färgskala med en sparsam färgpåläggning som betonar målningens materiella beståndsdelar – färg och duk. I de ödmjukt småskaliga målningarna visar sig en iver att skyndsamt fånga någonting innan det är för sent.

Marcus Matt är född 1992 i Dahlköping och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han bor och arbetar i Malmö.

Ida Persson
Ida Persson "5:5", akryl på duk (2020)

Ida Perssons målade motiv kan beskrivas som abstrakta arkitektoniska konstruktioner uppbyggda av noga utmätta linjer och rutor. Färgskalan är reducerad och går från att vara klar och ljus till skuggigt mörker. Persson målar stort och bjuder in betraktaren till en kroppslig upplevelse. Att röra sig i Perssons bildrum ger en känsla av att möta något stort och auktoritärt som har en tydlig form men en högst otydlig funktion. De målade konstruktionerna utstrålar styrka och makt och är ömsom oåtkomliga och omslutande. Det är stort och mäktigt  samtidigt som det också finns en finkänslighet och skörhet i de lekfulla formerna och i de på nära håll synliga penseldragen.

Ida Persson är född 1985 i Ystad och utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Hon bor i Ystad och arbetar i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

2021 går Gunnar och Lilly Perssons stipendium till Rina Eide Løvaasen.

Rina Eide Løvaasen har utmärkt sig för sina storskaliga målningar som är utförda med stor skicklighet och precision. Eide Løvaasen arbetar även i andra material och drar sig inte för att experimentera med nya material och tekniker. Hennes konstverk kan exempelvis vara skulpturer som är huggna i sten eller består utav gjutet eller blåst glas. Hennes konst kan beskrivas som lekfull, fantasifull och färgglad men den bottnar alltid i ett allvar. Hennes verk är fulla av referenser som handlar om stora frågor som exempelvis våra samtida utmaningar med klimatförändringar och miljöfrågor samt de konsekvenser som de medför.

Vi vill med detta stipendium uppmärksamma konstverket Rip Stream in Laminar Flow som finns i Ystads nya grund- och förskola Källan. Det är ett konstverk som har gjorts specifikt för byggnaden, som genom sin skönhet lyfter rummet till en annan nivå och som genom sitt innehåll ger möjlighet till ny kunskap och nya tankebanor.

Rina Eide Løvaasen är född 1988 i Porsgrunn i Norge och utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar  i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2021-11-25

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Avvikande öppettider under jul- och nyårshelgerna:

23/12 12-16
Julafton och juldagen stängt

Nyårsafton och nyårsdagen stängt

5/1 12-16
6/1 12-16

 

Entré

För närvarande har vi fri entré för alla besökare. Detta på grund av att vår samling är stängd. Orsaken är ett takläckage.

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.