Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Stipendiater 2021 är Marcus Matt och Ida Persson

Marcus Matt
Marcus Matt "The Light in the Head"

Marcus Matt har ett nyfiket undersökande formspråk med en spännvidd som sträcker sig över det geometriskt abstrakta och böljande biomorfa, men också från det vagt föreställande till mer realistiska representationer av exempelvis händer och växter. Matt arbetar främst med oljemåleri och teckning som ibland fått sällskap av ett fåtal tredimensionella objekt i de utställningar som konstnären hittills presenterat. I måleriet kombinerar Matt en välavvägt dämpad färgskala med en sparsam färgpåläggning som betonar målningens materiella beståndsdelar – färg och duk. I de ödmjukt småskaliga målningarna visar sig en iver att skyndsamt fånga någonting innan det är för sent.

Marcus Matt är född 1992 i Dahlköping och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han bor och arbetar i Malmö.

Ida Persson
Ida Persson "5:5", akryl på duk (2020)

Ida Perssons målade motiv kan beskrivas som abstrakta arkitektoniska konstruktioner uppbyggda av noga utmätta linjer och rutor. Färgskalan är reducerad och går från att vara klar och ljus till skuggigt mörker. Persson målar stort och bjuder in betraktaren till en kroppslig upplevelse. Att röra sig i Perssons bildrum ger en känsla av att möta något stort och auktoritärt som har en tydlig form men en högst otydlig funktion. De målade konstruktionerna utstrålar styrka och makt och är ömsom oåtkomliga och omslutande. Det är stort och mäktigt  samtidigt som det också finns en finkänslighet och skörhet i de lekfulla formerna och i de på nära håll synliga penseldragen.

Ida Persson är född 1985 i Ystad och utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Hon bor i Ystad och arbetar i Malmö.

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

Pristagare 2020 är konstnären Pauliina Pietilä. Pietiläs målningar handlar om ljus och rum, om färg och form, om speglingar och reflektioner. Under sina nattliga promenader hittar hon sina motiv som hon fotograferar. Det kan exempelvis vara upplysta skyltfönster i staden eller hus som gömmer sig bakom buskar och träd på landsbygden. Fotografierna fungerar som förlagor till målningarna men genom manipulation leker Pietilä med bildrummet och hon skruvar fram en extrem färgskala, något som har blivit till ett signum i hennes måleri. Denna manipulering av motivet i kombination med de uppskruvade färgerna och speglingarna ger Pietiläs målningar en känsla av overklighet, bilden existerar i flera lager på samma gång. Som betraktare blir man fascinerad inte bara av den tekniska skickligheten utan också av ljuset, färgerna och motivets kontrasterande komponenter.

Pauliina Pietilä är född 1982 i Ilmajoki, Finland. Hon tog examen 2011 från Malmö Konsthögskola och för drygt ett år sedan bosatte hon sig i Valleberga utanför Ystad. Hon har ställt ut på bland annat Malmö konstmuseum, Moderna Museet, Bonniers konsthall, Galleri Flach i Stockholm och i början av 2019 deltog hon i grupputställningen Mellan dig och mig på Ystads konstmuseum.  

Den 18:e november besökte Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum, konstnären i hennes ateljé och delade ut stipendiet på 50 000 kronor. I samband med utdelningen gjordes en film om besöket:

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2021-06-15

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Dag före röd dag 12 - 16 om inget annat angives.

 

Entré

50 kronor. 

Fri entré på fredagar under perioden 1 okt 2021 - 31 mars 2022

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.