Stipendier

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

I samband med konstnären Inger Ekdahls bortgång 2014 donerades en del av hennes kvarlåtenskap till Ystads konstmuseum. Testamentet innehåller bland annat instiftandet av ett stipendium som årligen i maj ska utdelas till två konstnärer vilka i huvudsak framställer abstrakt konst.

Stipendiet är på 10.000 kr och är ej sökbart.

 

Stipendier 2019


Hertha Hanson

Hertha Hanson
Hertha Hanson "#293" (2019)

Med ett personligt formspråk för Hertha Hanson den klassiska abstrakta måleritraditionen vidare in ett samtida sammanhang. Med kraftfulla rörelser, en sparsmakad palett och breda färgstråk skapar Hanson sina storskaliga målningar, och kopplar på ett självklart sätt ihop sitt måleri med den egna kroppen. I ett spel mellan kontroll och slump undersöker hon färgens materiella egenskaper och strukturer.

Hertha Hanson är född 1980 och är utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar i Karlstad.

 

Hanna Sjöstrand

Hanna Sjöstrand

Hanna Sjöstrand "Green on White Lines" (2018)


Hanna Sjöstrand har i sitt konstnärskap ofta ett kreativt förhållande till konkreta förlagor i sitt måleri, men hennes bilder upplevs oftast som abstrakta. Hennes verk ställer frågor om vad ett måleri är och hur vi uppfattar det figurativa i förhållande till det abstrakta. I projektet ”Det nordiska” transformerade hon innehållet i målningar av bland andra Ellen Trotzig och Ivan Agueli till abstrakta bilder, med ett nära släktskap till Inger Ekdahls formspråk.

Hanna Sjöstrand är född 1978 och är utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar i Oslo.

 

Tidigare stipendiater Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

 

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

Det är genom åren många konstnärer som tillbringat ett fruktbart arbetsår i huset på Dammgatan 21 bakom Konstmuseet; några av de senare var Anders Kappel, Mariana Ekner, Torsten Ridell. För några sedan såldes fastigheten i avsikt att fondera medlen för att årligen dela ut ett större kontantstipendium till en konstnär med anknytning till regionen.Gunnar Persson (1908 - 1975) var ursprungligen Stockholmskonstnär, men fick med åren genom sommarvistelser allt fastare band med Sydöstra Skåne. 1970 köpte makarna gatuhuset på Dammgatan, som byggdes om till ateljé. Perssons konstnärskap fick starka intryck av naturen och landskapet kring Ystad. Ljuset och horisonten är viktigt i hans måleri.

 

 

Stipendiat år 2017

Ystads konstmuseum gratulerar Samaneh Reyhani som har tilldelats 2017 års upplaga av Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium för uppmuntran åt utövande konstnärer!

Under hösten 2017 är Samaneh Reyhani aktuell i utställningarna Encounter of Bodies på Ystads konstmuseum och Erratic Transitions på Molekyl gallery i Malmö. Hon har även tilldelats Edstrandska stiftelsens stipendium och deltar i utställningen med stipendiaterna på Malmö Konsthögskolas galleri.

Samaneh Reyhani arbetar med tidskrävande tekniker som skapar utrymme för verken att låta det känslomässiga och intellektuella att komma upp till ytan. Hon gör skulpturala installationer i varierande material som sten, trä, glas, tråd och glasfiber. Med influenser ifrån den klassiska skulpturtraditionen, persisk och islamsk kultur och med en påtaglig känsla för material och rumslighet tar hennes skulpturer plats. 

"Hennes språk är poetiskt", berättar Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum, i en kommentar till motiveringen. "Skörhet och skönhet blandas med våldsamhet och brutalitet när Sameneh Reyhani lyfter fram allvarliga politiska och religiösa ämnen".

Samaneh Reyhani är född 1990 i Teheran Iran, hon studerade konst vid University of Arts i Teheran och flyttade till Sverige för masterprogrammet vid Malmö Konsthögskola, vilket hon avslutade under våren i år. Reyhani bor och arbetar i Malmö.

Stipendiet som är på 50 tkr delades ut av Ýrr Jónasdóttir onsdagen  den 25 oktober på Kulturfesten, på Ystads stadsbibliotek. 

Mer information om Sameneh Reyhanis konstnärskap se samanehreyhani.com

 

 

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2019-05-08

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag - fredag: 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Extra öppet i sommar!

Under perioden 24 juni - 11 augusti har vi öppet

Måndag - fredag 10-17

Lördag - söndag 12-16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.