Kristina Matousch


Kristina Matousch (1974)

Meatballs, 2019

Brons

Förvärvad till Ystads konstmuseums samling 2020

 

I det subtila verket Meatballs förenas två drag i Kristina Matouschs konstnärskap, metallen och humorn. Ofta använder sig Matousch av en rå humor som i The Golden Shower, ett verk som refererar till en väldigt specifik sexuell preferens men som bara är, just det, ett gyllene duschmunstycke. Eller som i de bajskorvsformade glassarna i Me and yours som såldes till besökare på Wanås Skulpturpark en sommar. Matousch arbetar i en rad olika material och uttryck men är välkänd för sin exakta och industriella version av abstrakt konst. Hon arbetar då gärna i stål eller andra metaller, och ofta har verken en utgångspunkt i faktiska och vardagliga objekt.

Verket Meatballs har sitt ursprung i ett performance där besökare fick titta genom två hål i en vägg. På andra sidan väggen såg de köttbullar som tillagades i en stekpanna. När köttbullarna var färdiga trycktes de ut genom de båda hålen, vars form associerade både till själva bullarna men också till betraktarens ögon. Verket med samma titel som Ystads konstmuseum äger tillkom något senare och består av två köttbullar gjutna i brons. Här uppstår också en absurd humor då den vardagliga matvaran förevigas i ett material som vi genom konsthistorien associerar med eviga och eleganta skulpturer och byster.

 

Kristina Matousch är född i Kalmar och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon bor och är verksam i Långasand and Malmö.

 

Isac Nordgren Jonasson

Publicerad 2022-02-08, Uppdaterad 2022-02-11