Lisa Strömbeck

 

Lisa Strömbeck (1966)

a love inventory, 1995

17 fotoutskrifter på papper bundna med stålspiral

Förvärvad till Ystads konstmuseums samling 2016

 

Lisa Strömbecks artist’s book a love inventory är sprungen ur ett omfattande projekt utfört av konstnären under åren 1993-1995. Genom sina dagböcker inventerade hon sitt kärleksliv för att sedan leta upp och kontakta alla de som hon varit kär i sitt dittills tjugonioåriga liv. Detta var innan man använde internet på det sätt man gör idag så för att få tag på sina tidigare kärleksintressen var konstnären tvungen att gå genom gamla skolkamrater och deras föräldrar. Därefter kontaktade hon männen i hopp om att få göra filmade intervjuer med dem. Resultatet av projektet som helhet omfattar ett videoverk med nio av dessa intervjuer och de 17 ”inventeringskorten” som här är bundna men som också kan visas på väggen tillsammans med videon som en installation.

Det var Strömbecks ständigt brustna hjärta som drev henne att genomföra a love inventory. Idén var att hon skulle kunna analysera datan från denna kvantitativa undersökning för att få ny kunskap om varför hon förblev olyckligt kär. Hon skriver i en text om verket på sin hemsida: ”Jag måste tyvärr säga att jag inte lyckades ta reda på varför. Kärleken är fortfarande ett mysterium.”

 

Lisa Strömbeck är född i Andrarum på Österlen. Hon har studerat vid Högskolan för bildkonst i Hamburg och Konstakademin i Köpenhamn och arbetar idag med bas i Köpenhamn.

 

Ellen Klintenberg

 

Publicerad 2022-02-08, Uppdaterad 2022-02-11