Kommande utställningar

9 april - 28 augusti
Benny Nemer och Conny Karlsson Lundgren
Spår av begär

Kuraterad av Albin Hillervik

Conny Karlsson Lundgren Vår Resa till Frankrike (Mont de Tantes), still ur video
Conny Karlsson Lundgren Vår Resa till Frankrike (Mont de Tantes), still ur video (beskuren) (2021).
Foto: Eric de Keizer

Utställningen följer konstnärerna Conny Karlsson Lundgren och Benny Nemers utforskningar av samlingar, trädgårdar och konsthistorien. Via ett tiotal verk, präglade av omsorg och lust, för konstnärerna en dialog kring minnen, känslor och queera begär.

En samling dagboksanteckningar från 1977, skrivna av fyra unga bögar från Göteborgstrakten, är utgångspunkten för Karlsson Lundgrens videoinstallation Vår resa till Frankrike (Mont des Tantes). Anteckningarna skildrar gruppens vistelse på ett internationellt läger i Frankrike där deltagarna förenades i kampen för homosexuellas rättigheter. I ett montage av dagboksfragment och bilder från platsen berättas om de unga männens trevande försök att ingå i lägrets gemenskap. Identitetssökandet genljuder även installationen och performancen Tonårslöparen. Här blir ett fotografi av den amerikanska konstnären Arthur Tress, som Karlsson Lundgren fann i en privat konstsamling på den norrländska landsbygden, en katalysator för ett verk om isolering, samlande och tonårslängtan.

I Nemers konstverk är blommor, brev och ljud återkommande material. För utställningen har han skapat en serie vaser tillsammans med keramikern Linda Herrlin efter olika konstverk som porträtterar S:t Sebastian. Queerpersoner har i århundranden uppsökt konstverk föreställande det lidelsefulla helgonet, som enligt legenden överlevde ett avrättningsförsök med pilar. I Nemers abstrakta vaser har såren från Sebastians pilar blivit mynningar som aktiveras med färska blommor som väljs ut och arrangeras av inbjudna gäster under hela utställningsperioden. I The Nightbird är relationen mellan konstverket och växtligheten den omvända. Från en förgylld megafon i ett träd i parken bakom museet sjunger Nemer likt fåglar ut namnen på på gaykonstnärer som tillhör en generation som gick bort i AIDS.

I Spår av begär bär samlandet på en möjlighet att skapa tillhörighet och gemenskap. Dagboksfragment, brev, röster och blommor blir vägar till kontakt med queera föregångare eller minnen. Tillsammans ger konstverken form åt olika slags begär – önskan, längtan, lidelse och åtrå.

BENNY PERFORMANCE
Benny Nemer, Can a Vase Be a Vound?, performance, keramiska vaser, blommor, Ystads konstmuseum, 2021. Foto: Benjamin Rembson

 

Conny Karlsson Lundgren (f. 1974 i Västervik, bor i Stockholm och Hoby Mosse) arbetar med fotografi, video, text, installation och performance. Via en interdisciplinär praktik och forskningsbaserade metoder intresserar han sig för sociala, politiska och privata identiteter i arkiv och queerhistorien. Hans verk visar fram alternativa verkligheter och sociala överenskommelser genom erfarenheter, motståndshandlingar, begär och hemliga koder. Han har en masterexamen i fri konst från Akademin Valand i Göteborg och genomfört det ettåriga research-programmet vid Jan van Eyck Academie i Maastricht. Karlsson Lundgren har deltagit i många utställningar i Sverige och internationellt, bl a på Göteborgs Konsthall (2022), Hasselbladstiftelsen (Göteborg, 2021), Göteborgs Internationella Konstbiennal (2021), Neue Galerie (Innsbruck, 2019), Sandvikens konsthall (2018), Moderna Museet Malmö (2017) och Extra City Kunsthal (Antwerpen, 2016). Våren 2022 har Karlsson Lundgren residens på ISPC i New York.

Benny Nemer (f. 1973 i Montreal, bor i Paris) är en multidisciplinär konstnär, dagboksskrivare och researcher. Hans praktik skapar emotionella möten med material från musik, botanik, konsthistoria och queer kultur som uppmuntrar djupt lyssnande och empatiskt betraktande. I hans verk finner du audioguider, klockor, buketter, keramikvaser, förtrollade skogar, vikväggar, äldre gaypersoner, glitter, bladguld, kärleksbrev, imaginära målningar, madrigaler, megafoner, speglar, nakna män, privata bibliotek, teckenspråk, undertexter, träblåsinstrument, omslagspapper och röster från fåglar, sopraner, altstämmor, kontratenorer och sirener. Hans konstverk har visats internationellt och är en del av permanenta samlingar på bland andra Kunsthistorisches Museum (Wien), The Polin Museum for the History of Polish Jews (Warsawa), Thielska Galleriet (Stockholm) och The National Gallery of Canada (Ottawa). I augusti 2021 hade Nemer ett månadslångt residens i Ystad inom ramen för projektet Den platta jorden.

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2022-02-17

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

Från och med 3 juni gäller våra sommaröppettider (fram t.o.m. 28 augusti):

Måndag - fredag 10 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

 

Entré

Vi har fri entré till och med 2 juni.

Från och med 3 juni är ordinarie entré 50 kronor. 

Fri entré på fredagar under perioden 1 okt 2021 - 31 mars 2022

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Följ oss!