Kommande utställningar

19 september 2019 - 10 januari 2020

3:e vån
Signe Johannessen
Trofé

signeben

 

Vad betyder det att vara mänsklig? I höstens stora separatutställning Trofé med Signe Johannessen undersöker konstnären denna outsinliga fråga. Projektet tar sin utgångspunkt i Johannessens egen uppväxt i ett stort alternativt kollektiv i Nordnorge under åttiotalet och tittar på misogyna strukturer inom familjen genom en antropomorf lins, delvis inspirerad av naturfilmer. I en värld karakteriserad av stora utmaningar och globala skiften ställer Johannessen frågor om människans förhållande till resten av naturen och samhället vi lever i.

Titeln Trofé associerar till de inslag av jakt, erotik, värde och makt som utställningen berör. Utifrån en serie nyproducerade verk som bygger på antropomorfa experiment och undersökningar av artsöverskridande relationer. I utställningen studeras förhållandet mellan människa, djur och natur genom science fiction-liknande världar av video, ljud och skulpturer där dokumentärt och fiktivt material sammanflätas för att nå nya perspektiv. Ystads konstmuseums besökare bjuds in i dessa världar, men också ut i skogen för att tillsammans med konstnären tala, eller rättare sagt bröla, med hjortar. 

Signe Johannessen är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon gör skulptur, video, teckning, installation, offentlig gestaltning och performance. Signe är konstnärlig ledare på, och en av initiativtagarna till, Art Lab Gnesta, en kollektiv konstnärlig praktik och organisation i Södermanland.

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.


2:a vån
Gert Aspelin
Minnets topografi

geert

 

Efter Gert Aspelins bortgång 2018 tog Ystads konstmuseum emot en generös donation av hans verk varav flera nu kommer att visas i höstens utställning Minnets topografi

En dag i början på 1970-talet bestämmer Gert Aspelin sig för att gå en promenad. När han efter promenaden återvänder till ateljévillan utanför Kivik har han upptäckt någonting som kommer att förändra hans konstnärskap under en lång tid framöver. Han skriver själv i sin bok Sandskrift om hur han uppmärksammade en geometriskt skuren form i backen nedanför Kiviks marknadsplats när han gick längs strandängen vid havet den dagen. Erosionen hade spolat bort den tunna grässvålen och blottlagt ett triangulärt sandparti. Det skimrade som guld i eftermiddagssolen och Aspelin beskriver hur han glömde bort havet och istället blev stående framför sandraset. Efter naturupplevelsen återkom han ständigt till denna plats utanför Kivik, han hade bestämt sig för att återberätta minnet utav den i sina verk. 

I utställningen Minnets topografi, som är kuraterad av konstmuseets intendent Alexandra Fredriksson, får besökaren närma sig konstnärens ständigt pågående dialog med landskapet. En dialog som inte bara avslöjar en kartläggning av platsens topografi utan även en djupdykning i Gert Aspelins egna minnen och historia som oftast ligger till grund för hans konstnärskap. 

I utställningen minns vi en plats, en konstnär och hans kontinuerliga arbete med att avbilda ett ombytligt motiv som resulterar i vackra, noggrant kartlagda konstverk. 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2020-07-02

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Sommartider 22/6 - 16/8

Måndag - fredag 10 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Följ oss!