Press

För pressbilder (högupplösta) och information rörande utställningar, kontakta konstmuseets reception på 0411-57 72 85, eller konstmuseet@ystad.se. Det går också bra att kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef, på 0709-47 72 98, eller yrr.jonasdottir@ystad.se

 

 

 

 

Ett urval av pressfoto. Foto: Gert Germeraad.

 

 

P R E S S M E D D E L A N D E  

 

2018-06-04

 

Somamrens utställningar på Ystads konstmuseum!

 

Odlingen* bjuder in till Experiment för utopier

9 juni – 19 augusti

3:e vån

Än i dag, hundratals år efter Thomas Mores bok Utopia publicerades 1516, uttrycker begreppet Utopia det orealistiska och det ouppnåeliga, en ”icke-plats”. Men nu, sommaren 2018, bjuder Ystads konstmuseum tillsammans med Odlingen* in till det ouppnåeliga med ett experiment för utopier!

Tankar på utopier påminner oss om hur vi har det, och hur vi kan ha det tillsammans. Det finns en spänning mellan det välkända och det som är i förändring genom föreställningen om utopin. Mellan 9 juni och 19 augusti på Ystads konstmuseum konfronteras denna spänning genom lek, experiment, kritik, analys, reflektion och gestaltning. Både utanför och inne på konstmuseet kan publiken ta del av odlingar, film, foto, skulptur, installation, interaktion och performance.

Experiment för utopier är en utställning som presenterar en strävan snarare än färdiga modeller för utopier. Utställningen är ett samarbete mellan flera konstnärer, designers och forskare, som i utställningsprocessen 2017-2018 träffats för att tillsammans tänka och diskutera gemensamma referenser. Som ett uttryck för processen har frasen ”Utopin! Malin tror inte på den, Jona letar efter den, Amit har hittat den” följt konstnärerna för att illustrera samarbetets breda utgångsläge. Och den spännande utvecklingen av samarbetet har nu gett oss en utställning som inte minst bjuder in publiken till ett nytt samtal. Under utställningsperioden kommer det att finnas aktiviteter som prövar och utvecklar experimenten. På 1:a vån kommer det att öppnas upp en verkstad för publikens tankar, och återkommande övningar i nudeltillverkning (av bovete från Österlen) kommer att erbjudas, samt en ”plogging” där deltagare inbjuds att delta i en promenad i staden för att samla plastsugrör och annat skräp för inventering och utforskning.

En del av konstens tillblivelseprocess och upplevelseprocess kan upplevas som kaotisk i sin natur, vilket kan användas som ett mindre rationellt sätt att möta det orealistiska, okända och förstå mänsklig samvaro i förändring. Med Experiment för utopier tar många av verken avstamp i närmiljön med flera inbjudna deltagare som har en koppling till trakten. Men blicken är rörlig och letar sig vidare bortom det uppenbart rumsliga – för ”en världskarta som inte omfattar Utopia är inte värd att ens kasta en blick på” skrev Oscar Wilde, ”eftersom den utlämnar just en plats dit mänskligheten alltid är på väg.”

 

Deltagare är Amit Sen, Anders Emilson, Caroline Mårtensson & Patrik Bengtsson, Gunnel Pettersson, Gylleboverket med Jona Elfdahl, Etta Säfve & Shelley Sharr, Kristina Lindström & Åsa Ståhl, Madeleine Tunbjer & Clea van Berkel, Malin Lobell, Peter Ojstersek, Petra Lilja. Utställningen är initierad och curaterad av Gunnel Pettersson (Odlingen*).

 

*Odlingen är en presentation av och en samlingsplats för konstprojekt drivna av, och samarbeten med, Gunnel Pettersson. ”Projekten syftar till att bygga mening med hjälp av relationer och kommunikation i frågor kring till exempel hållbar stads- och landsbygdsutveckling (biologisk/ekonomisk/politisk/social). Jag ser staden och landsbygdens offentliga rum som mötesplatser där medskapande och konstnärsdrivna processer är reflektion och stimulerar till förändring.” – Gunnel Pettersson.

 

 

 

Henry Mayne och Österlen

9 juni – 12 augusti

2:a vån

Konstnären Henry Mayne (1891–1975) var bosatt på Österlen under den största delen av sitt liv. Med pennan och penseln i hand studerade han ljuset, landskapet och människorna. Verken föreställer ofta familjen, hav, himmel och slingrande vägar på landsbygden. Mayne såg skönheten i det vardagliga och målade det österlenska landskapet iklätt såväl en kall vinterskrud som badandes i varmt solsken. Utställningen Henry Mayne och Österlen spänner över sex decennier, från 1910-tal till sent 1960-tal, och presenterar ett större urval oljemålningar och akvareller tillsammans med skissböcker. I utställningen har vi valt att fokusera på landskap, byar, interiörer och porträtt från trakten.

Henry Mayne föddes i Köpenhamn 1891 där han också tillbringade sina första år. Runt sekelskiftet flyttade han tillsammans med sin mor och syster till Tomelilla och fortsatte sin skolgång. Vid denna tid var Tomelilla ett nytt samhälle som växte fram med den nyanlagda järnvägen. 1915 återvände Mayne till Köpenhamn för att påbörja sina konststudier. Här delade han ateljé med andra unga blivande konstnärer som liksom Mayne såg upp till målaren Harald Giersing (1881–1927). Giersing som var en viktig förgrundsfigur inom modernismen hade nyligen startat en målarskola och besökte då och då de ungas ateljé och gav råd. Andra konstnärskap som influerade Mayne starkt under denna tid var Edvard Munch, Oluf Höst och Olaf Rude. Danmark och Köpenhamn förblev Maynes konstcentrum, med utblick över Europa. Han följde med i tidens diskussioner genom att följa danska kulturtidskrifter.

Henry Mayne finns representerad i Ystad konstmuseums samling och visas i den permanenta utställningen. Där hänger Maynes verk i sällskap med målningar av hans samtida kollegor som liksom han lockades av kullarna i Kåseberga och andra miljöer på Österlen – Ellen Trotzig, Tora Vega Holmström, Gerhard Wihlborg och Johan Johansson. Här finns också verk av en av hans danska inspiratörer, Oluf Höst.

Utställningscuratorer Julia Björnberg och Ýrr Jónasdóttir i samarbete med Birgit Rausing

 

 

För frågor vänligen kontakta Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum: yrr.jonasdottir@ystad.se eller 0709-47 72 98

eller

Henrik Pettersson, kommunikatör Ystads konstmuseum, henrik.pettersson@ystad.se / 0708-48 50 14

 

 

 

Publicerad 2013-10-11, Uppdaterad 2017-02-23

Följ oss!

    

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag - fredag: 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Extra öppet i sommar!

Under perioden 24 juni - 11 augusti har vi öppet

Måndag - fredag 10-17

Lördag - söndag 12-16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.