Facing China

28 november - 24 januari


Liu Ye, Zhang Xiaogang, Fang Lijun, Yue Minjun,
Yang Shaobin, Tang Zhigang, Chen Qing Qing,
Zhao Nengzhi, Wei Dong

 

Ystads Konstmuseum satsar stort och erbjuder Österlenregionen en samtida kinesisk konstutställning!

 

Facing China presenterar konstverk av nio samtida kinesiska konstnärer ur en privat europeisk samling. Konstnärerna tillhör den generation konstnärer som varit verksamma efter revolutionen vid Himmelska Fridens torg 1989. Det var då som det skedde en vändpunkt i kinesisk konst, många konstnärer började nu relatera till sin situation på ett nytt sätt inspirerade av bl a landets politik. Sedan slutet av 90-talet har dessa konstnärer varit ett fast inslag på museer och gallerier runt om i världen.

 

Det finns ett gemensamt formspråk i utställningen då de flesta konstnärerna arbetar med figurativt måleri. Chen Qing Qing är ett undantag som använder fotografier och olika objekt i sina verk och Fang Lijun som även har med skulpturer.

 

Facing China är Ystads konstmuseums stora satsning i år. Utställningen öppnade på Island förra året och visas på olika ställen i Norden och Europa. Ystad är den enda plats i Sverige där utställningen visas.

 

Vi är mycket glada över att ha blivit erbjudna denna utställning och att få möjlighet att visa så fina och intressanta internationella konstnärskap i Österlenregionen. Intresset för Kina har varit stort på sistone inte minst i samband med OS som hölls där förra året. Vi ser utställningen som ett intressant sätt att närma sig ett lands historia, politik och kultur utifrån ett konstnärligt perspektiv.

 

Facing China har en egen hemsida se bilder och mer info om utställningen på http://www.facingchina.com/

 

 


Publicerad 2010-10-01, Uppdaterad 2014-04-03