Greta Sandberg

18 november - 31 januari

Ystads konstmuseum uppmärksammar att det är 100 år sedan konstnären Greta Sandberg (1909-2004) föddes. Ett urval teckningar, broderier och skulpturer presenteras i en minnesutställning på 2:a vån. utställningen invigs onsdagen 18 nov. kl. 12.00 och pågår t o m januari nästa år.

Greta Sandbergs konst är en resa rakt genom kroppar och olika tidsperioder där det djupt svarta och allvarliga ofta genomsyras av det starkt närvarande, kärleksfulla och otroligt levande. Kännetecknande för bilderna är att de utstrålar samma spontanitet och ihärdighet som Sandberg skapade dem med. Mängder av små svarta streck, antingen gjorda med sytråd eller med tuschpenna, skapar förgreningar i huden på de avbildade människorna och i miljöerna som omringar dem. Motiven fångar och drar in betraktaren mot Sandbergs egna minnen och drömbilder. Det är en värld av upplevelser som, även om de bara varat för ett ögonblick, omvandlats till berättelser som väckts till liv av Sandbergs knotiga och förvärkta fingrar. Man får möta människor och ansikten med bottenlösa skrämda ögon. Händer som påminner om konstnärens egna vars värk och stelhet känns och begränsar. Motiv som gestaltar allmänmänskliga, religiösa och existentiella frågor. Detaljer blir till berättelser som blir till verser i den sortens visor och historier som följt Sandberg sedan hennes barndomsår i Hälsingland.

Teknikerna Sandberg arbetade med var trådteckning, tusch, applikationer och träskulpturer. Hon samlade drivved vid havet och lät sedan ansikten och kroppar anta sin form genom att bearbeta träet med kniv. De verk där hon sytt fram motiven, ofta spretiga stygn med vanlig svart sytråd mot ljus grund, påminner mer om teckningar än om broderier. Omvänt gäller hennes teckningar; de korta svarta tuschstrecken ser ut som stygn gjorda med nål och tråd. Enligt Sandberg själv började hon med tusch men fick det rätta uttrycket först när hon började använda sytråd, "Jag tänkte att människor har så mycket rynkor, att jag ville sy det", sa hon i en intervju med Maria Rydhagen 2003.

Greta Sandberg livsverk har blivit kallat för "Sveriges enda riktiga outsiderkonstnärskap" och för "en stor och tidlös konst". Sandberg är född och uppvuxen i Freluga i Hälsingland. När hon var 50 år gammal flyttade hon tillsammans med man och barn ner till Ystad. Sandberg var autodidakt och påbörjade sitt konstnärskap i femtioårsåldern. Hon debuterade på Ystads konstmuseum 1962 och var en av grundarna till det kvinnliga konstnärskollektivet Octaviagruppen som bildades i slutet av 1970-talet. Hon var verksam nästan ända fram till sin död vid 95 års ålder. Greta Sandberg är en flitigt förekommande och en viktig konstnär i Ystads konstmuseums konstsamling.

Ellen Suneson

Publicerad 2009-12-11, Uppdaterad 2018-11-19