Saga Bitkover Norman

12 september - 8 november

Saga Bitkovers utställning i RoomFive på Ystads konstmuseum presenterar en serie målningar och akvareller samt en ljudinspelning.

Titeln på utställningen: "De Odödliga" syftar på dom figurer som befolkar utställningen. Dom utgörs i huvudsak av vampyrer och demoner även om här också ryms en och annan fjäril. Titeln anspelar även på konsten och konstnärskapet som sådant. Den dimension av evighet och transcendering av tid som ett konstverk kan inrymma.

Sagas utställning i RoomFive innehåller ett starkt element av berättande. Detta manifesteras genom det självporträtt av Saga i 30-års ålder med demoner i bakgrunden och intensiv rak blick. En blick som möter och bjuder in betraktaren till att ta del av det hon har att berätta.

Saga arbetar med myter och symboler i sin bildvärld. Starkast och mest flitigt återkommande är vampyren. En varelse som lever i gränslandet mellan liv och död. En utsugare som föder och livnär sig på andras blod; liv. En förövare som en gång också varit ett offer. Häri ryms en gestaltning av den komplicerade cykel av våld och övergrepp som människor utsätter varandra för i en tillsynes oändlig spiral. Myten om vampyren bär även inom sig en inverterad Kristus symbolik. En symbol för det eviga livet – hett åtråvärt men även djupt plågsamt och tröttande. Döden kan sägas utgöra ett starkt tema för Saga i hennes konstnärskap. Eller kanske snarare den andra sidan, där vi hamnar efter döden och dom budbärare som kommunicerar med oss från denna sida. Här hittar vi änglarna, men inte dom sockersöta blonda Rafaelliknande bokmärkes änglarna. Sagas änglar är svarta änglar som tittar strängt och sorgset på människorna som om dom ville uppmana oss att ta vårt förnuft till fånga. I Sagas bildvärld finner vi även gåtfulla, outgrundliga katter gestaltade.

Saga Bitkover är bosatt i Ingelstorp där hon även har sin ateljé och sitt antikvariat "Mitt i byn". Hon har tidigare ställt ut på bl.a. klostret i Ystad, Galleri blå i Gärsnäs, Kabusa konsthall, Galleri Octava i Kristianstad och Axel Ebbes konsthall i Trelleborg.

 

Sofie Sweger

Publicerad 2009-09-01, Uppdaterad 2014-10-07