Tora Vega Holmström

13 juni - 30 augusti

TORA VEGA HOLMSTRÖM (1880 - 1967)

 

Under sommaren lyfter Ystads konstmuseum fram Tora Vega Holmströms viktiga och intressanta konstnärskap i en omfattande utställning på 3:e våningen. Ett konstnärskap som förknippas med modernismens genombrott i Skåne.

 

Tora Vega Holmström hade sin bas i Skåne där hon växte upp. Hon utbildades på Valand Konsthögskola i Göteborg, hon reste sedan mycket i Europa och till Nordafrika för att skaffa sig impulser. Hon vistades även längre perioder på olika ställen i Europa inte minst i Frankrike, i Paris och i Marseille. Konstvetaren Birgit Rausing beskriver Holmström, i sin bok om konstnärinnan, som ”...en självständig skånsk europé…” ”…djärv i både färg och form”.

 

Det var länge och väl stilleben, figur- och porträttmåleri som intresserade Tora Vega Holmström mest. Hon tyckte om att måla färgstarka människor med personliga särdrag. Så småningom kom hon även att måla landskap, det var backarna vid Kåseberga, där hon tillbringade somrarna och hade en egen ateljé under åren 1937-1962, som inspirerade henne. ”Jag är hopplöst förälskad i landskapet” skrev Holmström, från Kåseberga, i ett brev till vännen och konstnärskollegan Ester Almqvist och det var just detta landskap, som hon med kraftfulla färger och i mer eller mindre stiliserade former, återgav i olika versioner.

 

Utställningen presenterar ett sextiotal målningar i olja och pastell, föreställande porträtt av människor från när och fjärran, stilleben från olika tider och landskapet kring Kåseberga.

 

Publicerad 2009-06-05, Uppdaterad 2014-06-03