Utställningar 2020

8 februari - 16 augusti

3:e vån
Ella Tillema
Floden måste flyta

Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri.

Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band.

I samband med utställningen produceras också en bok om Tillemas konstnärskap.

 

Recension av utställningen i Sydsvenskan 2/3

Artikel om Ella i Kommunalarbetaren

 

2:a vån
Art Bomba
Punk och prinsesstårta

I en ton som var på samma gång bombastisk, lekfull och samhällskritisk tog sig Åke Dahlbom (1950-2018) an sin omvärld. Under namnet Art Bomba verkade han vid sidan om den etablerade konstscenen från 1970-talet och framåt. Åke Dahlbom var en flitigt anlitad scenograf för både teater och film och var med och grundade den fria teatergruppen Darling Desperados i Malmö i slutet av 1980-talet. I slutet av sitt liv levde och verkade han i Aventorp utanför Tomelilla. I utställningen på Ystads konstmuseum ges ett flertal ingångar till Åke Dahlboms konstnärskap. Besökaren bjuds in i ett rum där konst och liv löper in i varandra och där alla delar tillsammans framkallar ett mångfacetterat porträtt av människan och konstnären Art Bomba.

Utställningen är kuraterad av konstnärerna Mette Wide och Ola Åstrand.


Förhandsartikel i Ystads Allehanda 7/2

Recension av utställningarna i Ystads Allehanda 19/2

Recension av utställningarna i Dagens Nyheter 4/3

 

6 juni - 16 augusti
1:a vån
IN TRANSITION: Österlenskolan för konst och designs avgångselever

 

Årets avgångsstudenter från Österlenskolan för konst och design ställer ut sina examensarbeten i ett återkommande samarbete med Ystads konstmuseum.

Detta markerar avslutet av en två år lång konstnärlig utvecklingskurva och utgör själva syntesen i det som kommit att bli var och ens inriktning. IN TRANSITION kan läsas i både det stora och det lilla och beskriver mycket väl var eleverna själva just nu befinner sig - i ett avslut på väg till något nytt.

Österlenskolan för konst och design är en högskoleförberedande konst- och kulturutbildning inom Yrkeshögskolan.

Länk till utställningskatalogen

 

1:a vån
8 - 23 februari
Forma Framtiden

 

Forma Framtiden utgår från människors tankar om framtiden. Med insikt om de stora omställningar som klimatförändringarna medför, och de ekonomiska och sociala kriser som kan uppstå, kommer framtiden i Skåne antagligen se radikalt annorlunda ut än idag.

Forma Framtiden var ett projekt som var del av Bästa Biennalen, en konstbiennal för barn och ungdomar som anordnades runt om i hela Skåne under hösten 2019. Under tre olika tillfällen i Löderup, Köpingebro och Baskemölla, samt på sociala medier, bjöds allmänheten in för att svara på tre olika frågor. Allmänheten uppmanades att relatera frågorna till sina liv, saker, kunskaper, vanor, traditioner och värderingar (inspirerade av hållbarhetsforskaren Jem Bendell):

Vad har vi nu som vi verkligen vill behålla?

Vad kan vi göra oss av med, vad behöver vi inte eller vill inte ha?

Vad vill vi ta tillbaka som vi tappat bort de senaste decennierna?

Utifrån allmänhetens tankar och svar har sedan den unga konstnärsgruppen Tellus Future, bestående av Natalie och Oliver Anzelius, Benjamin Larsson och Jonna Stedt, arbetat fram en ljud- och videoinstallation under ledning av konstnären Hanna Una Holmquist.

Tankar och idéer som uppstått under processen har dokumenterats av konstnären Karin Palola och resulterat i tre illustrationer som hänger ihop med varsin fråga.

Museet tar inget inträde för att se utställningen på 1:a våningen.

Varmt välkommen!

 

Publicerad 2020-03-09, Uppdaterad 2020-08-17