Electrohype

Sjätte biennalen för elektronisk konst, Ystads konstmuseum

27 nov 2010 – 30 jan 2011

 

Electrohype 2010 i Ystad

Den sjätte Electrohype-biennalen; ett av de största återkommande evenemangen för elektronisk konst i Norden, äger i år rum på Ystads konstmuseum. Tidigare utställningar har visats på bland annat Malmö Konsthall och Lunds konsthall.

 

Temat för årets utställning är ”objekt”, ett tema som passar bra för en utställnings som visas i ett konstmuseum, där just objektet, i form av konstverket ofta står i fokus, både historiskt och i den samtida konsten. Tidigare Electrohype utställningar har ofta inkluderat omfattande rumsliga installationer med elektronisk konst, men i år riktas fokus på elektroniska konstverk som har en tydligare fysik ram. Trots denna ram kommer spännvidden i konstverken att vara stor, från det mekaniska till det organiska, från ljud till ljus och från torrt betraktande till glimt i ögat.

 

Utställningen är curaterad av Anna Kindvall och Lars Gustav Midbøe på Electrohype.

 

I Electrohype 2010 deltar följande konstnärer: 
boredomresearch, Storbritannien

Serina Erfjord, Norge

Sion Jeong, Korea

Yunchul Kim, Korea

Nikki Koole, Nederländerna

Diane Landry, Kanada

Caleb Larsen, USA

Enrique Radigales, Spanien

David Rokeby, Kanada

Norman T. White, Kanada

 

Electrohype fyller tio år

I år fyller organisationen Electrohype tio år. Biennalen har gått från att vara ett femdagarsevenemang på Kajplats 305 hösten 2000 till att bli en storskalig konstbiennal med 50 000 besökare i Malmö Konsthall 2008. Att göra Skåne till ett centrum för elektronisk konst har varit en målsättning med biennalerna. Tack vare stor uppmärksamhet i svenska och nordiska medier har Electrohype utställningarna, den relativt smala konstgenren till trots, nått ut till en stor och bred publik.

 

Electrohype satsar regionalt

I framtiden kommer Electrohype att satsa på regional verksamhet. Tidigare biennaler har – förutom utstickaren till Lund 2006 – ägt rum i Malmö. Inför förberedelserna av utställningen i Lund väcktes tanken att visa biennalen på olika orter i Skåne. Den idén önskar vi nu gå vidare med och tanken är att varannan biennal växlar mellan Malmö och annan ort i Skåne. Först ut är alltså Ystad och just nu pågår dialoger om framtida utställningar med andra konstinstitutioner runt om i Skåne.

 

Ýrr Jónasdóttir, museichef på Ystads konstmuseum, om samarbetet:

”Electrohype–biennalen har kommit att bli en viktig och unik händelse i skånskt konstliv. Genom högkvalitativa utställningar av internationell karaktär har Electrohype satt regionen på världskartan gällande elektronisk konst. Vi är mycket stolta över att visa årets biennal på Ystads konstmuseum. Tidigare har vi endast snuddat vid genren och då främst i våra performativa musikarrangemang. Vi är glada över samarbetet som ger oss möjlighet att bredda och utveckla vårt programutbud”.

 

Läs mer på www.electrohype.org

Publicerad 2023-11-16, Uppdaterad 2024-01-05