RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Nytt rekord på klädbytardagen på Ungdomens Hus!

Publicerad: 2019-04-10 09:53

Med 128 besökare och 541 bytta plagg slog 2019-års upplaga av klädbytardagen i Ystad nya rekord.

Kladstrack.jpg

Den 6 april var det dags för Naturskyddsföreningens stora klädbytardag på Ungdomens hus. Mellan k. 10-13 bytte 128 personer 541 kläder, vilket var nytt rekord. Sammanlagt lämnades 673 plagg in till klädbytet och de som inte hittade nya ägare under förmiddagen lämnades till Öppna Hjärtat.

På plats på klädbytet fanns även utställare som tipsade om mindre ändringar som får gamla kläder att kännas som nya och som ställde ut sitt eget arbete.

Ungdomens hus, Marietorps naturskola och avfallsenheten återkommer nästa år med en ny klädbytardag, men du beöver inte vänta tills dess för att byta kläder. Här är två tips för hur du kör igång ett eget klädbyte:

  • Prata med dina kollegor, familj och vänner. Kanske finns det fler som tänkt samma tanke eller skulle kunna tänka sig att hjälpa till. Småbarnsföräldrar är exempelvis ofta i behov av barnkläder när barnen växer så det knakar, så varför inte fråga förskolan? Ta en titt i kalendern, undersök intresset, tuta och kör.
  • Ta en titt i garderoben. Handen på hjärtat – om det hängt i garderoben utan att ha använts på länge eller alls, då är det nog dags att hitta en glad klädbytare. Plagg som blivit för små eller för stora är också goda kandidater till din klädbytardag.

Vi ses igen nästa år!

 


Miljönär-vänlig styling på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:10

Charlotta Kaino, som driver den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene, medverkar på klädbytardagen kl 10-13 6 april på Ungdomens hus och erbjuder styling-tips och tips på ändringar som ger gamla kläder nytt liv.  

Göta-Irene är ett Köpingebro-baserat företag som erbjuder upcycling, återbruk och lagning till sina kunder. Både genom egen tillverkning och genom att lära ut.

Miljönär-märkningen uppmärksammar verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna, återanvända, eller att på annat sätt minska avfallet. Som en av Ystads 13 miljönär-märkta verksamheter ger Göta-Irene nytt liv till det som behöver det och hjälper dig att minska din konsumtion och ditt avfall genom att hitta användbara presenter. Läs mer om Göta-Irene och hitta tips för hur du tar det andra ser som skräp och förvandlar till nya användbara saker: www.facebook.com/gotairene/.


Miljönär-vänlig utställning på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:09

Jenni Sandell på Design Juniq beskriver det hon gör som sysslar med "recycledesign", det vill säga att hon uppdaterar second hand till dagens trender. På klädbytardagen kl 10-13  den 6 april på Ungdomens hus i Ystad ställer Jenni Sandell ut sin rewear outfit med pimpade secondhandplagg!

 

Genom den Miljönär-märkta verksamheten Design Juniq utför Jenni Sandell även färg- och stilanalyser och hjälper dig att skräddarsy din garderob efter din egen personliga stil. Med Design Juniqs hjälp minskar du antalet felköp och vågar satsa på bättre kvalitet som håller längre i bättre material som inte behöver tvättas lika ofta, blir du modigare med att handla secondhand, och utnyttjar du din befintliga garderob mycket bättre. Läs mer om Design Juniq på www.designjuniq.com.

Design Juniq är en Miljönär-märkt verksamhet sedan oktober 2015. Miljönär-märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna, återanvända, eller att på annat sätt minska avfallet. Läs mer om Miljönär-märkningen på www.miljönär.se.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.