Positivt för Ystad i Svenskt näringslivs enkätsvar

Ystads företagare ger kommunen allt bättre betyg. Ystad klättrar gällande enkätsvaren i Svenskt Näringslivs enkätundersökning som utgör en tredjedel av den ranking som kommer 20/9. Trenden i riket totalt är vikande.

Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet med svar från drygt 31 000 företagare från hela Sverige visar att företagsklimatet försämras både på nationell nivå och i många kommuner runt om i landet. Men i Ystad går trenden på andra hållet.

Rapsfält i motljus

-Det är fantastiskt kul att vi för tredje året i rad ökar och förbättrar oss i företagarnas ögon, säger marknads- och näringslivschef Johan Österberg. Det är ett kvitto på att vi blir bättre och bättre på att tillgodose företagarnas behov. Nu ser vi med spänning fram emot rankingen som kommer i september.

Johan Österberg ser flera faktorer som bidrar till de goda resultaten där företagslots, mötesplatsen i Gamla Rådhuset och ett aktivt och drivande Näringslivsråd är några.

- Vi besöker många företag varje år och min känsla är att stämningen är mycket bra och att företagarna tycker att vi har ett positivt företagsklimat. Enkätsvaren bekräftar detta, säger Kent Mårtensson (s), kommunalråd.

Den 7 juni är det dags för nästa näringslivsfrukost då representanter från Svenskt Näringsliv presenterar enkätsvaren.

Fakta

Länk till undersökningen hittar du här: http://www.foretagsklimat.se/ystad/enkatfragor

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från ca 31 000 företagare från hela landet. Rankingplaceringarna påverkas också av statistiska faktorer från SCB och UC AB. De rör bland annat andelen sysselsatta, andelen företagare och andelen nyföretagsamma människor.

Betyg sätts på en skala 1–6 där 1 är dåligt och 6 är utmärkt. Allra högst sammanfattande omdöme får Höganäs (4,3) följt av Vellinge och Kävlinge. Simrishamn och Trelleborg får lägst betyg (2,7). Den största förbättringen av det sammanfattande omdömet har skett i Örkelljunga följt av Höganäs, Ystad och Skurup.

Publicerad 2016-05-25