RSS

Näringslivsbloggen

Marknad & Näringsliv

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Företagsutveckling

Publicerad: 2021-03-19 16:08

Hur skulle du vilja få uppdateringar om webbinar och olika nyheter?

Nyhetsbrev

I veckan som gick skickade vi ut ett nyhetsbrev med tips på flera webbinar och möjilgheter till hjälp i sin företagsresa, oavsett om man är nystartad eller har varit igång sedan länge.

Ibland är det svårt att nå ut med allt bra som händer. Vi har skapat en "höjdpunkt" på vår Instagramkanal som vi döpt till kalender. Här är tanken att du ska hitta vad som är på gång, men förutom det så är det via nyhetsbrev och vår hemsida som du hittar sådant som kan ta dig till nästa steg.

Ystad i Centrum

Ystad I Centrum hade sitt årsmöte i veckan och styrelsen valdes in. Liselott Grönwall fortsätter glädjande nog som ordförande och det händer mycket positivt och många bollar är i rullning. Närmst på tur är att Ystad i Centrum tillsammans med Ystads kommun just nu har en annons ute som processledare för stadsuteckling. Läs mer på platsbanken eller kontakta info@ystadicentrum.se

Skola och näringsliv diplomerad gymnasieekonom

I undervisningen på linjen diplomerad gymnasieekonom ingår att eleverna parallellt med sin undervisning ska arbeta praktiskt med sina ämnen i bland annat marknadsföring.

Vi på Marknad & Näringsliv har just nu ett samarbete med Ellen och Hilda i åk 3. De har intervjuat tre UF-företag som valt att satsa på hållbara affärsidéer. Intervjuerna kommer du att hitta på Instagramkanalen Ystadmodellen.

Även våra kollegor inom ekonomi och HR är med och här får eleverna göra andra relevanta uppgifter. Förutom oss på Ystads kommun är även flera lokala företag delaktiga i samarbetet. Mer info finns på Ystad gymnasiums hemsida.

Jerusalemchallenge

Vi fick en utmaning och den tog vi såklart. Kolla in vår #fredagshälsningystad

Trevlig helg!

Kategorier: Företagsklimat

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2021-03-10 14:44

Mars månad och Covid 19 fortsätter att hålla oss alla i ett hårt grepp.

Avdelningsnytt

På vår avdelningen har det skett lite uppdateringar och Jamie Rasmusson har börjat som Marknadskoordinator. Mer om vem vi är som arbetar på Marknad & Näringsliv hittar du på vår Instagramsida @naringslivystad

I vår #fredagshälsningystad som vi har varje vecka på Instagram försöker vi ge en återblick från veckan som gått, hoppas att du följer oss där.

Många vill etablera sig i Ystad

Det är ett stort tryck på att vilja etablera sig i Ystad, både från nya företag och från företag som vill flytta hit, men också från företag som växt ur sin kostym och vill utöka. Det händer mycket på exempelvis Öja verksamhetsområde och varje vecka har Angelica möte med intresserade företagare tillsammans med Andreas på Expoatering.

Nyföretagarcentrum ser också att intresset är stort att starta och driva företag. De har ställt om till digitala starta-eget träffar och erbjuder kostnadsfria sådana samt olika former av rådgivning.

Näringslivsutveckling

Den 30 april är det dags för ett webbinar kring mångfald och inkludering kopplat till affärsnytta. Vi kommer även att titta på sambandet mellan mångfald i organisationen och ett ökat affärsvärde – varför mår företag bättre när de arbetar aktivt med dessa frågor – och varför blir de mer framgångsrika? 

Hela Skåne pitchar är ett samarbetsprojekt som vänder sig till företag som har en skalbar affärsmodell, starkt team, bevisad kundefterfrågan. 1-3 år gammalt, fått sin första kund, men ej en kundstock. Är det kanske du?

Redan den 16 mars ordnar Sustainable Business Hub ett webbinar kring Agenda 2030 och ökad affärsnytta. Här kommer du att kunna lyssna till Lotte som håller ihop ystadmodellen och Jörgen på Polykemi som berättar hur de arbetar med hållbarhet integrerat i sin affärsutveckling.

Näringslivsfrukostarna är inbokade

Nu har vi satt datum för 2021 års näringslivsfrukostar. Huruvida vi kommer att kunna ses fysiskt eller ej får tiden utvisa men klart är i allafall att den 13 april blir det en digital näringslivsfrukost. Hoppas vi ses då.

Pulsmätning

Inför vår näringslivsfrukost har vi skapat en kort enkät för att få en pulsmätning från det lokala näringslivet. Har du möjlighet att svara på fyra korta frågor så får du gärna klicka in dig på formuläret.

 

Kategorier: Företagsklimat

Ystad håller hjulen rullande

Publicerad: 2021-02-23 13:04

I Ystad finns framtidstro. Här kommer lite positiva nyheter #näringslivystad

 

Ystad häver avgiften för uteserveringar också 2021

Ystads kommun beslutade den 17 juni 2020 att upphäva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar till 31 december 2020.

Coronapandemin beräknas få effekter för många företagare även under 2021, varför kommunfullmäktige i Ystad har beslutat häva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar under hela 2021, berättar Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.
Beslutet i kommunfullmäktige gäller 1 januari – 31 december 2021.

Polistillstånd för uteserveringar krävs dock fortfarande.

 

Ystad växer

En annan kul grej är också, att Ystad växte med 1,4% under 2020 när Sverige generellt växte endast 0,5%. så vi fick 1 899 nya invånare. Självklart flyttade en del ut och en del avled, men nettot är ändå 1,4%. Vi är nu 30 970 personer.

Presentkort

En mycket glädjande grej är, att Ystad i centrum sålde presentkort till affärerna för 4,2 miljoner förra året. Det är rekord! Och antalet verksamheter som tar emot presentkorten växer också stadigt.

Kunder från Malmö

En del affärer berättade för jul, att det var många från Malmö-området som körde till Ystad och handlade. Här hade man hittat på olika fyndiga system för att inte få trångt i butikerna. 

Restaurangnyheter i Ystad centrum

Mitt i pandemin, i midsomras öppnade Fritiden Hotell & Kongress. Där etablerade sig också
restaurang Harrys, Fitness24Seven. Hotellet har en roof top bar, gym, shuffle, boule, dart mm
Det har gått bra för dem trots pandemin. Överraskande bra. Inte många privatpersoner som vågar satsa på hotell i dessa tider, men Martin och Jenny vågade.

För två veckor sedan öppnade Saluhallen som stått tom och renoverats vackert och varsamt under flera år. Bland annat har man restaurerat det enorma glastaket.
Fick nya ägare i Anders Kullberg och Francesca Goretti som har både uthållighet och smak.
De har gjort om Saluhallen för mat & musik. En riktig diamant som slipats varsamt.

I helgen öppnade Graffiti Café. Riktigt läckert.

Sushinu håller på och fördubblar sin yta sedan de kunnat ta över lokalen vägg i vägg. Ligger på Stora Östergatan.

Jenny Fredman Benson och pappan/kände kocken Crister Svanteson öppnar franskt Le Petit Bistrot, på gågatan, Stora Östergatan 32, i maj. Jenny och maken Jonas har drivit Fredmans kök. Crister Svanteson har drivit krog med bland annat Leif Mannerström.

Byvägen Ystad öppnar på Stora Östergatan i Ystad. Preliminärt till påsk. Det är Byvägen 35 från Sankt Olof som öppnar inne i stan.

Arrangemang

Ystad Sweden Jazz Festival, som inte lade sig ens förra året när alla andra i Europa ställde in, har redan festivalprogram för tre olika scenarier klart. Så festivalen kör 4-7 aug. Normala år bidrar festivalen till 17,2 miljoner extra omsättning i stan + 3,2 miljoner i skatteintäkter. Få se hur försäljningen blir till sommaren med vaccin och pandemin.

Tillsammans håller vi hjulen rullande!

 

Kategorier: Företagsklimat

Ekonomisk brottslighet

Publicerad: 2020-08-24 13:33

Ekobrottsmyndigheten har tagit fram en broschyr med information som vänder sig till företag som funderar på att avveckla eller sälja sitt företag.

Många företagare påverkas av coronapandemin och tvingas avveckla eller sälja sitt företag.

Denna situation riskerar att utnyttjas av kriminella som behöver företag för att kunna begå ekonomisk  brottslighet. Med denna utgångspunkt har Ekobrottsmyndigheten tagit fram en broschyr med information som vänder sig till företag som funderar på att avveckla eller sälja sitt företag.

Läs mer i informationsbroschyren.

Kategorier: Företagsklimat

Årets Team?

Publicerad: 2020-06-25 13:17

Kommuner i samverkan nominerade i Framtidsgalan i kategorin Årets Team!

Kategorier: Företagsklimat

Svenskt Näringsliv

Publicerad: 2020-06-22 11:34

Svenskt Näringsliv med tema: Återstarta den lokala ekonomin

Kategorier: Företagsklimat

Pulsmätning

Publicerad: 2020-06-22 11:01

PULS-mätning på näringslivet kopplat till Covid-19

Kategorier: Företagsklimat

Nyföretagarcentrum

Publicerad: 2020-04-16 13:56

Sedan några veckor tillbaka har Nyföretagarcentrum erbjudit kostnadsfri rådgivning till alla företag oberoende av bolagsform.

Kategorier: Företagsklimat

Företagsklimat

Publicerad: 2020-01-09 10:20

Kategorier: Företagsklimat

Julhälsning

Publicerad: 2019-12-19 08:45

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År...från oss på Marknad & Näringsliv

Kategorier: Företagsklimat

Nordic Outlook

Publicerad: 2019-11-14 11:28

Kategorier: Företagsklimat

Näringslivstips

Publicerad: 2019-09-19 10:45

Här kommer lite tips till dig som är företagare

Kategorier: Företagsklimat

Enkäten för näringslivsklimatet i Ystad

Publicerad: 2019-05-22 11:38

Enkätresultat kring hur näringslivsklimatet ser ut i Sverige släpptes i tisdags och idag besökte Erik Hultgren, Svenskt Näringsliv oss i Ystad för att berätta om vad siffrorna berättar om näringslivsklimatet i Ystads kommun.

Kategorier: Företagsklimat

Näringslivsranking 2018

Publicerad: 2018-10-02 12:53

Kategorier: Företagsklimat