RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Kommungemensamt webbinar

Publicerad: 2020-04-29 12:07

Idag var det premiär för kommungemensamt webbinar med Region Skånes Företagsakut

 

Kommungemensamt webbinar

På detta digitala morgonmöte ville vi försöka hjälpa till att räta ut en del funderingar kring den hjälp som finns att få via de insatser och paket som Regeringen presenterat för att mildra effekten för näringslivet.

Just nu pågår ett intensivt arbete både nationellt, regionalt och lokalt med att ta fram åtgärder och stöd, i syfte att minska de ekonomiska konsekvenser som coronaviruset Covid-19 medför för näringslivet.

Webbinariet samlade drygt 25 företagare och näringslivsrepresentanter från Ystad-, Sjöbo-, Tomelilla- och Simrishamns kommuner.

Med oss på mötet hade vi Jonas Bergholm från Företagsakuten som guidade oss igenom de möjligheter som finns. Jonas Bergholm arbetar som Näringslivsutvecklare sedan sex år på Region Skåne.

Även Johan Olsén från Almi var med och berättade om flera olika områden som Almi helt kostnadsfritt kan vara behjälpliga inom.

Region Skåne tillsammans med Almi Skåne, Invest in Skåne, Tourism in Skåne och Innovation Skåne satt upp företagsakuten som ska guide skånska företag om det stöd som finns att tillgå i spåren av corona.

En del frågor kom in via chatten, men eftersom webbinariet var tänkt att fungera som övergripande så uppmanades deltagarna och alla andra företagare att kontakta Företagsakuten för frågor som specifikt berör den egna verksamheten.

 

Vad är Företagsakuten?

Region Skåne erbjuder stöd för små- och medelstora företag i kris. Regeringen har presenterat stora insatser och paket för att mildra effekten för näringslivet. Hur ska man praktiskt göra för att till exempel få krediter, anstånd med att betala skatt, korttidspermittering, varsel mm?

Det ska vara enkelt att hitta rätt hjälp, och till företagsakuten kan du vända dig med dina frågor. Företagsakuten är kostnadsfri och allt som diskuteras är under sekretess.

Satsningen genomförs tillsammans med Almi, Invest in Skåne, Tourism in Skåne och Innovation Skåne.

Du når Företagsakuten på 040-675 34 80 eller på hemsidan

 

webbinar

Kategorier: Företagslots

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2020-04-01 10:08

Den ena dagen är inte den andra lik, för någon av oss

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad på vår första sida för dig.

Vi har delat upp informationen på följande sätt:

 

Just nu finns det många möjligheter till kostnadsfri rådgivning.

Det kan vara ett bra sätt att få perspektiv och kunna hitta vägar framåt att få prata med någon som kan ge råd och vägleda dig.

Nyföretagarcentrum, Region Skånes akutlots och Tillväxt Syds Advisoryboard finns där för dig. Du hittar kontaktuppgifter på sidan företagslots.

Du är också alltid välkommen att höra av dig till Företagslotsen. Vi finns på 0411-57 80 00. Just nu arbetar vi oftast hemifrån istället för i Gamla Rådhuset, men vi finns tillgängliga förutom på telefon så också på mail och Instagram.

Tveka inte att höra av dig!

 

kontakt

Kategorier: Företagslots

Det blåser hårda vindar

Publicerad: 2020-03-20 10:51

Just nu är det en tuff tid för många företagare och vi behöver verkligen ta hjälp av varandra.

I vår funktion vill vi lyfta fram viktig information till dig som näringsidkare, men vi vill också lyfta fram goda exempel på fina initiativ kring verksamhetsutveckling kopplat till en kritisk tid.

På vår avdelning arbetar vi för att kunna ge en så samlad och enkel information som möjligt utifrån de organisationer som arbetar mot dig som näringsidkare.

Vår roll är också att lyfta fram de nätverk som finns i vår kommun, där man tillsammans kan hitta områden att samverka kring. Att skapa en övergripande bild för att kunna lotsa dig rätt.

Vi tillsammans med våra grannkommuner försöker att arbeta för att effektivisera, både för oss och för dig. Några exempel där vi samverkar är med Region Skåne, Almi, Svenskt Näringsliv, Tourism in Skåne och Företagarna Ystad.

HÄR samlar vi  information och länkar som kan vara av värde för dig och din verksamhet.
Tveka inte att höra av dig om du undrar något eller kanske bara vill ha någon att bolla dina tankar med.

Vi finns tillgängliga via telefon 0411-57 80 00, Skype, Instagram och mail foretagslots@ystad.se

Hälsningar från Marknad & Näringsliv, Film & Turism

 

Näringsliv

Kategorier: Företagslots

Gott och blandat

Publicerad: 2020-03-02 08:59

Samverkan mellan skola och näringsliv

I veckan kom elever från Ystad Gymnasium till oss som ett led i att samverka mellan skola och näringsliv. Ämnet för dagen var marknadsföring och tanken är att eleverna ska få uppgifter med utmaningar kopplat till ämnet från den dagliga verksamheten ute i näringslivet.

Förutom att besöka oss på Marknad & Näringsliv besökte eleverna även Vision Revision, Polykemi, Purus, Michelsens bil och BLS Industries.

Nu kommer eleverna att jobba vidare med uppgiften själva fram till den 18 mars när de ska redovisa resultatet och vi ser med spänning fram emot det.

T:4an

Under fem år har HydX engagerat sig i det fjärde teknikåret på Ystads Gymnasium.

I T:4an får max tolv elever möjligheten att under ett år skaffa sig en utbildning i Design- och produktutveckling med värdefull praktik som ger eleven specialkompetens för ett arbete inom teknikbranschen.   

Efter utbildningen blir eleven examinerad gymnasieingenjör och är mycket väl förberedd för arbetslivet. Läs mer på Hydx hemsida  om varför de engagerar sig i fjärde teknikåret.

Samverkan internt med exploatering

Vi kör på med regelbundna avstämningsmöten med vår exploateringsenhet. Det är ett sätt att följa företagsärende både kortare och mer komplexa. Att vi ses regelbundet gör också att vi kan lotsa dig som företagare rätt och att vi har bra omvärldskoll.

Stadsarkitekten på plats varje måndag eftermiddag

Leila Ekman finns på plats hos oss varje måndageftermiddag. Om du som företagare vill fråga något specifilt om översiktsplanen, detaljplaner eller annat kring plan och bygg så är det bara att komma förbi.

Nyföretagarcentrum

Lotte Kolare på Nyföretagarcentrum är en erfaren rådgivare som hjälper till att testa affärsidéer, svarar på frågor kring budget, marknadsföring eller vad du vill som rör ett nystartat företag.

Lotte har precis avslutat ett pilotprojekt där företagande förts in på SFI-schemat.

Anmälan öppnad till Näringslivsfrukosten

Våra Näringslivsfrukostar är välbesökta och i veckan skickade vi ut vårt nyhetsbrev med inbjudan till frukosten den 10 mars.

Frukostarna börjar kl. 7.30 med frukost och programmet kör igång kl. 8 och avslutas kl 9.15

Verksamhetsplanering

Hela torsdagen stängde vi på avdelningen in oss och planerade 2020. Det är superviktigt att ta sig tid att planera för att kunna fokusera och lägga tiden på rätt saker. Nu är vi laddade till tänderna för året!

Kategorier: Företagslots

Företagsbesök

Publicerad: 2020-02-13 08:18

Kategorier: Företagslots

Sommarhälsningar

Publicerad: 2019-06-27 11:34

Vi på Marknad & Näringsliv vill passa på att önska dig en riktigt skön sommar!

Kategorier: Företagslots

LOTS-nätverksträff i Ystad

Publicerad: 2018-05-02 15:25

Representanter från Skellefteå i norr till oss i Ystad träffades på den årliga LOTS-nätverksträffen i Ystad den 24 april

Kategorier: Företagslots