RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


2021 ur ett näringslivsperspektiv

Publicerad: 2022-01-03 14:15

Under året som gått har VI tillsammans med DIG ställt om, anpassat oss och gasat. Vi har gjort ett försök att summera 2021 utifrån ett Företagslotsperspektiv och det blev såhär

Ett år på Marknad och Näringslivsavdelningen

FÖRETAGSLOTSEN från enkla till komplexa ärenden. Digitala UPPHANDLINGSDIALOGER. YSTAD levererade ARTISTER till Melodifestivalen. Vi hade en digital NÄRINGSLIVSGALA. Förändringar skedde på VÅR AVDELNING och vi renodlade våra roller för att kunna arbeta för ett ännu bättre företagsklimat. Många WALK AND TALK blev det. NÄRINGSLIVSFRUKOSTARNA livesändes. Vi hade kriscoachingsprojekt FRÅN SWOT TILL VÄRDEERBJUDANDE MED DE GLOBALA MÅLEN. Däremellan gjorde vi FÖRETAGSBESÖK både digitalt och fysiskt när det tilläts. Vi deltog i PROGRAMRÅD på gymnasiet. YSTAD FORTSATTE ATT VÄXA och många barnfamiljer flyttade in. Vi klättrade i SVENSKT NÄRINGSLIVS RANKING. Vi fick KRYSSNINGSFARTYG till Ystad. Många olika former av STÖD KOMMUNICERADES. Samarbetet med vår exploateringsavdelning växlades upp och ETABLERINGARÖJA VERKSAMHETSOMRÅDE tog fart. TURISTERNA älskade Ystad. A SUSTAINABLE TOMORROW hade återigen Ystad som en hubb. Vi NÄTVERKANDE med padel utomhus och inomhus. HJÄRTAT I YSTAD startades upp. Vi kunde äntligen ses igen på TILLVÄXT SYD kickoff. ANTIKRUNDAN kom till Ystad. Antalet NYSTARTADE FÖRETAG ökade kraftigt. NYFÖRETAGARCENTRUM sydöstra Skåne genomförde starta eget träffar digitalt. KONFERENSER anordnades digitalt. Vi fick berätta om YSTADMODELLEN på Sveriges Kommuner och Regioners konferens kring hållbarhet i praktiken. Det var draknäste för UNG FÖRETAGSAMHET.  Vi träffades i flera olika NÄTVERK både fysiskt och digitalt och både lokalt och regionalt. KOMPETENSKOMPASSEN startades upp. Vi körde på med FREDAGSHÄLSNINGEN. Vi jobbade tätt tillsammans för TRYGGHET OCH SÄKERHET. Vi besökte SVERIGES RIKSDAG för att att prata om E:65. Vi arrangerade mässan FNS HÅLLBARHETSMÅL ETT SMÖRGÅSBORD FÖR NYA AFFÄRER hybrid. Vi arrangerade världens första BACKÅKRA SUMMIT. Ystad klarade sig mycket bättre än andra stadskärnor visade CITYINDEX. Vi ordnade workshops för att arbeta med vår NÄRINGSLIVSSTRATEGI. Vi arrangerade olika BRANSCHDAGAR tillsammans med bland annat motorbranschen och med de större jordägarna. Startade fokusgrupper för BRANSCHER I BEHOV AV KOMPETENS. Arbetade strategiskt med utbildningsverksamheter och arbetsmarknadsenheten för HÅLLBAR KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Vi besökte andra stadskärnor. Vi samverkade kring ARRANGEMANG både i nutid och kommande. Vi planerade näringslivsgala. Vi prisade de NOMINERADE TILL ÅRETS FÖRETAGARE i samarbete med FÖRETAGARNA. JULEN I YSTAD växlade upp i samarbete med YSTAD I CENTRUM. Vi initierade SE OCH GÖR I YSTAD. Genom olika aktiviteter bidrog vi till att INSPIRERA GRUNDSKOLEELEVER inför framtida yrkesval. Vi arbetade aktivt för att synliggöra FÖRETAGSLOTSEN i vår externa KOMMUNIKATION. Ja, detta är ett axplock från 2021.

Kategorier: Företagslots

Besökare i sommar

Publicerad: 2021-10-04 16:30

Vad tyckte besökarna om sitt besök i Ystad i somras?

Sommarvärdarna frågade besökarna i Ystad

I somras uppmärksammade du kanske sommarvärdarna som fanns tillgängliga på stan? Förutom att finnas tillhands för frågor för de som besökte staden, utförde de även en digital undersökning för att få fram hur man som besökare upplevde sitt besök i Ystad.

Totalt svarade 200 personer på enkäten och åldersspannet var brett, liksom var man som besökare kom ifrån geografiskt.

Vad uppskattar man mest med Ystad?

Allra överst hamnar det personliga mötet. Här fyller vi alla en funktion utifrån att man som besökare både äter och dricker gott, shoppar och frågar om vägen till sevärdheter.

Därefter kommer att man uppskattar de vackra husen, att det är mysigt och fint, gågatan och småstadskänslan.

Vilka utmaningar finns det?

Bristen på offentliga toaletter och att det ibland var svårt att hitta dessa var något som lyftes upp, liksom att man ibland upplevde skyltning till parkering och klostret inte var helt tillfredsstälande. Man tyckte också att det blåste för mycket, men just den delen är ju lite svår att göra något åt.

Vad tror du skulle få besökare att komma oftare tillbaka till Ystad?

Det är frågan som vi gärna får input av dig kring. Hör gärna av dig till Jamie och bolla dina tankar och idéer jamie.rasmussen@ystad.se

Jenny Brandt Ystad

Kategorier: Företagslots

Företagsbesök

Publicerad: 2021-08-30 16:22

Vi gör regelbundet företagsbesök i kommunen tillsammans med politiken

Efterlängtade företagsbesök

Vi gör regelbundet företagsbesök både själva och tillsammans med politiken för att lära oss om verksamheterna i vår kommun och för att berätta vem vi är och vad vi kan hjälpa till med. Under pandemin har vi anpassat oss och träffats digitalt eller utomhus men nu börjar vi så smått återgå till att kunna göra fysiska besök förutsatt att det är enkelt att hålla avstånd och följa rådande restriktioner såklart.

Nyligen besökte vi Åke Sahlin, Svets och Tillbehör som befinner sig på Koppargatan. Vi har även varit på en stadstur då vi besökte tre stycken verksamheter som etablerats sig mitt under pandemin, JH Matbar, Le petit Bistro och Smaken av Danmark. Vill du läsa mer om besöken så hittar du det på vår Instagramkanal @naringslivystad.

Le petit bistro företagsbesök

 

Kategorier: Företagslots

Sommarhälsningar och näringslivstips

Publicerad: 2021-07-08 11:45

Här kommer lite bra information inför hösten och en film från Marknad och Näringsliv som summerar våren och blickar framåt mot hösten

 

Näringslivstips under sommaren och till hösten

16 september

Ystads kommun är en officiell hubb för hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow. Vi kommer att följa konferensen live från Ystad Studios Visitor Center. Anmälan öppnar i augusti.

22 oktober

Denna förmiddag är det dags för vår årliga utställning/mässa där vi visualiserar affärer och affärsmöjligheter med hjälp av lokala företag och dess verksamheter kopplat till vart och ett av de 17 globala målen inom konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer". I år växlar vi upp ytterligare. Programmet håller i detta nu på att sättas ihop men vi kan garantera att det blir fokus på affärsnytta och den faktiska förflyttningen framåt. Du kan redan nu anmäla ditt intresse för att stå först i kön till en fysisk plats.

Ta hjälp av en skuggstyrelse

Innovationscenter och Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne startar hösten 2021 den tredje omgången av ett skuggstyrelseprogram som hjälper dig och ditt företag att nå nästa nivå.

Sök affärsutvecklingscheckar

Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa. Du kan söka internationaliseringscheckar eller digitaliseringscheckar.

Kompetensförsörjning i Ystad

Vi växlar upp vårt arbete för att skapa förutsättningar för en säkrad kompetensförsörjning. Dialog är en viktig pusselbit i detta arbete. Här kan du se hur vi arbetar.

Mark, lokaler och etableringar i Ystad

Vi är med längs vägen när företag vill etablera sig eller har behov av att utöka alt. byta lokaler. Vi ser ett högt tryck och en stor efterfrågan att vilja etablera sig och växa i Ystad.

Marknad och Event

Ystad Sweden Jazz Festival 4-7 augusti riktar blickarna mot Ystad från hela världen. 3 september kommer Antikrundan till Ystad. Den 12:e,13:e och 26:e juli anlöper kryssningsfartyg till Ystad hamn, här finns affärsmöjligheter.

Missade du vår senaste näringslivsfrukost?

Eller vill du se den igen? Här kan du se näringslivsfrukosten i efterhand.

#fredagshälsningystad

Varje fredag är det dags för fredagshälsningen på vår Instagramkanal. Då gör vi en kort summering av veckan som gått och blickar framåt mot kommande vecka. Nätverka gärna med oss på vår instagramkanal @naringslivystad

Kategorier: Företagslots

Företagslots och nätverkande

Publicerad: 2021-05-24 13:38

Nya mötesformer har etablerats detta året och även om vi längtar efter alla fysiska nätverksträffar så kommer vi att behålla de flesta av våra alternativa mötesformer, för det viktigaste är att vi ses!

Kategorier: Företagslots

Företagsutveckling

Publicerad: 2021-03-19 16:08

Hur skulle du vilja få uppdateringar om webbinar och olika nyheter?

Kategorier: Företagslots

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2021-03-10 14:44

Mars månad och Covid 19 fortsätter att hålla oss alla i ett hårt grepp.

Kategorier: Företagslots

Ystad håller hjulen rullande

Publicerad: 2021-02-23 13:04

I Ystad finns framtidstro. Här kommer lite positiva nyheter #näringslivystad

Kategorier: Företagslots

Hur blir man leverantör till Ystads kommun?

Publicerad: 2021-01-19 14:27

Tycker du att det verkar krångligt att lämna in anbud till en kommun?

Kategorier: Företagslots

Håll hjulen rullande

Publicerad: 2020-11-25 16:21

Vi ser dagligen hur flexibiliteten hos oss alla sätts på prov och vi ser i sociala medier hur alla anpassar sig och ställer om. Det är massor av nya affärsrelationer som skapats, många nya affärsidéer som kommit till, men det är också tårar och hårt slit.

Kategorier: Företagslots

Kommungemensamt webbinar

Publicerad: 2020-04-29 12:07

Idag var det premiär för kommungemensamt webbinar med Region Skånes Företagsakut

Kategorier: Företagslots

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2020-04-01 10:08

Kategorier: Företagslots

Det blåser hårda vindar

Publicerad: 2020-03-20 10:51

Just nu är det en tuff tid för många företagare och vi behöver verkligen ta hjälp av varandra.

Kategorier: Företagslots

Gott och blandat

Publicerad: 2020-03-02 08:59

Kategorier: Företagslots

Företagsbesök

Publicerad: 2020-02-13 08:18

Kategorier: Företagslots

Sommarhälsningar

Publicerad: 2019-06-27 11:34

Vi på Marknad & Näringsliv vill passa på att önska dig en riktigt skön sommar!

Kategorier: Företagslots

LOTS-nätverksträff i Ystad

Publicerad: 2018-05-02 15:25

Representanter från Skellefteå i norr till oss i Ystad träffades på den årliga LOTS-nätverksträffen i Ystad den 24 april

Kategorier: Företagslots