RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Vill du vara med i matchen?

Publicerad: 2022-06-09 11:36

På dagens dialogmöte stod affärer med offentlig sektor på agendan

Vill du vara med i matchen?

Idag arrangerade vi en nätverksträff med upphandling i fokus. Tanken var att vi skulle kombinera träffen med padel men vid detta tillfälle blev det istället på Gamla Rådhuset.

Ny chans till nätverksträff med padel blir den 1 september, så save the date.

Hur gör du affärer med offentlig sektor?

Mattias Johansson och Peter Eriksson, Ystads kommuns inköpsenhet höll ihop dialogen och gav deltagarna kunskap kring vad de normala kraven för en upphandling innebär, hur du gör om du saknar ett kvalitetssystem i din verksamhet, om du är nystartad och saknar kreditvärdering ändå kan lämna anbud och vilka upphandlingar som är på gång inom Ystads kommun.

Vi pratade också om mervärde och hållbarhetsfrågor. När det gäller exempelvis social hållbarhet kan värdet av att man som företag tar emot prao vara ett mervärde i en upphandling.

Man kan även nyttja frågor och svar i upphandlingen för att lyfta sådant som man inom sin bransch kanske ifrågasätter i underlaget.

Prio ett att över huvudtaget kunna vara med i matchen är att vara förberedd. Det handlar främst om att skapa ett konto för att där kunna abbonera på sitt ämnesområde och få notiser om kommande upphandlingar. Ett tips är att inte enbart följa Ystad utan hela sydöstra Skåne.

Vill du höra vad deltagarna tyckte om morgonen? Kolla in vår Instagramkanal

Nytt tillfälle den 1/9

Den första september kommer vi att göra en favorit i repris. Då planerar vi att vara på Ystad Racketclub och kombinera med nätverkspadel.

Begränsat antal platser. Anmäl dig via anmälningslänken.

Upphandling Ystads kommun


Företagsklimat

Publicerad: 2019-10-17 11:40

Den 15 oktober låg fokuset i Ystad Arena på lokalt företagsklimat

Näringslivsfrukosten

Morgonen inleddes med Ellen Dahl som presenterade Svenskt Näringslivs ranking och hur det ser ut i Ystad. Hon lyfte fram önskemålet om snabbare handläggning och ökad förståelse som två viktiga områden att arbeta med. Det är viktigt att skapa förutsättningar för tillväxt inom näringslivet, som exempel nämnde Ellen att om alla företag med minst en anställd anställer ytterligare en person så skulle det generera skatteintäckter som motsvarar 890 förskoleplatser och 335 undersköterskor i hemtjänsten.

Företagarna Ystad berättade om hur de arbetar för att påverka inom infrastrukturfrågor, elförsöjning och säkerhet. Företagarna Ystad arrangerar även den kommande Näringslivsgalan tillsammans med oss på Ystads kommun och Ystads Allehanda. Glöm inte att anmäla dig till den, du hittar programmet HÄR.

Johan Österberg, marknad och näringslivschef tog sedan över mikrofonen. Han fokuserade på vikten att arbeta med ökad förståelse mellan kommun och näringsliv. På vår avdelning arbetar Åsa Bodeborn med koplexa företagsärenden. Det innebär att Åsa sammankallar de tjänstemän och avdelningar som berörs av ett mer kompicerat företagsärende (mer än en handläggare), så att företagaren bara behöver en kontaktperson. Hon följer sedan upp ärendet hela vägen in i mål.

Inköpsmässa

Direkt i anslutning till frukosten arrangerade upphandlingsavdelningen en inköpsmässa för våra avtalsleverantörer. Parallellt med mässan gästade Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Ystads inköpsansvariga för att prata hur kommuner kan höja kvaliteten, spara pengar och förbättra företagsklimatet genom att arbeta smartare med upphandlingar.

Birgitta Laurent, Ellen Dahl Svenskt Näringsliv


Branschträffar*2

Publicerad: 2019-08-29 16:47

Mäklarträff & fastighetsägarträff på samma dag!

Idag var det fullt ös hos oss på Gamla Rådhuset.

Klockan åtta samlades ett gäng mäklarbyråer i Blå rummet på ovanvåningen.

Det är 3:e gången vi arrangerar mäklarträff och det är alltid givande att ses och uppdatera varandra.

Idag fanns Sofia Öreberg, Samhällsbyggnadschef och Leila Ekman, Stadsarkitekt, Ystads kommun på plats och berättade om det spännande projektet Hamnstaden och de visioner och utmaningar kommunen står inför.

Vid lunchtid anlände representanter från de större fastighetsägarna, inbjudna var de med verksamhetslokaler och vi hade vår första fastighetsägarträff. Branschträffarna sker på initiativ av branschen men vi på Marknad & Näringsliv är sammankallande.

På detta lunchmöte berättade först Sara Lager, Bygglovschef, om sin avdelning och hur de arbetar.

Därefter berättade Per-Olof Lind, ny ordförande Samhällsbyggnadsnämnden, om sig själv och sina visioner för de kommande fyra åren. Det blev en lyckad träff.

Branschträff Ystads kommun__


Kunskap & förebyggande kring droger

Publicerad: 2019-05-21 08:58

Genom att få bättre kunskap kring narkotika bidrar man till ett förebyggande arbete. En utbildningsdag i ämnet anordnades 20/5 för krögarna, ett initiativ från Horeca (Ystads Hotell, Restaurang & Caféförening)

I Knutssalen samlades drygt 40 representanter från restaurang och krogbranschen när Horeca tillsammans med Ystads kommuns näringslivenhet hade bjudit in till en utbildningsdag med Polisen, Fältgruppen och Föräldrar mot narkotika.

Initivet kring utbildningsdagen kom upp vid senaste krögarmötet då det identifierats ett behov att lära sig mer om droger och hur man tillsammans kan arbeta för att förebygga och öka medvetenheten.

- Att stötta ett initiativ som vill skapa trygghet och öka kunskap är något vi såklart gärna bidrar till, säger Angelica Erlandsson, näringslivssamordnare.

Droger finns överallt i samhället och därför är det positivt att öka kunskapen. Branschen har stor kunskap kring alkohol eftersom detta är någon de själva kan styra, men när det handlar om narkotika är det svårare att identifiera och veta hur man ska gå tillväga.

Ystads kommuns näringslivsenhet tillsammans med Horeca anordnar två gånger per år krögarmöte. Det var vid ett sådant möte som önskemål från medlemmarna kom upp att man ville lära sig mer kring hur man kan förebygga narkotika och hur man känner igen en narkotikapåverkad person.

Föredragshållare

  • Polisen Ystad 
    Information om deras insatser och samarbetet med krogarna.
  • Fältgruppen
    har hela Ystads kommun som arbetsfält. Genom olika insatser försöker de förebygga att barn och unga i Ystad börjar använda tobak, alkohol eller andra droger.
  • Föräldrar mot Narkotika 
    FMN är en anhörigförening, vars huvudsakliga verksamhet riktar sig till de anhöriga som omger en missbrukare. De anlitas av skola, socialförvaltning, polis, Kriminalvården och andra instanser för att föreläsa och informera om narkotika.

Utbildningsdag_horeca Utbildningsdag_horeca_Ystads kommun Utbildningsdag_horeca_Ystads kommun_ Utbildningsdag_horeca_Föräldrar mot narkotika


Korsvirkessim 50år

Publicerad: 2018-05-02 15:33

Ystad Grand Prix - Korsvirkessim 50år