RSS

Näringslivsbloggen

Marknad & Näringsliv

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Rundabordssamtal

Publicerad: 2020-09-08 10:20

Den 7 september möttes företagare och makthavare för att under ett samtal arrangerat av Företagarna Ystad komma överens om hur man gemensamt ska arbeta för att få till beslut om bättre infrastruktur, i form av en satsning på väg E65, till och från Ystad.

Rundabordssamtal 7 september

Dagen inleddes med att Trafikverket berättade om kommande satsningar och hur deras planeringar går till och ser ut.

Näringslivet och Ystad kommun redogjorde sedan för hur behoven ser ut.  

Bornholmslinjen som trafikerar från Ystad Hamn redogjorde för kommande satsningar på linjen mellan Ystad och Bornholm men förklarade också att det kräver bättre infrastruktur.

FRS, rederiet som ska trafikera mellan Ystad och Sassnitz, redogjorde för att det i framtiden kan bli så att potentiella turister väljer andra vägar om trafiksituationen till och från Ystad inte förbättras.

Flera företagare lyfte att pendlingstiderna till och från Ystad är ett problem när det kommer till att rekrytera arbetskraft.

 

Sammanfattning

Det finns en samsyn bland kommunerna, regionen och andra företrädare om vad som behöver göras. Kommunerna ska nu tillsammans prioritera vad som är viktigast och peka på detta till regionen.

Företagen ska hjälpa till att understryka behoven. Ystad Hamns roll behöver belysas. Det är av nationellt intresse att infrastrukturen till och från hamnen fungerar.

Danska politiker ska hjälpa till att föra fram budskapet. Även tyska och polska politiker bör uppvaktas för att kunna hjälpa till att föra fram budskapet gentemot svenska regeringen.

 

Bild: Percy och Bo från Företagarna Ystad och Johan Österberg Marknad- och Näringslivschef summerar mötet dagen efter på Gamla Rådhuset.

Företagarna Ystad och Marknad och Näringsliv

Kategorier: Nätverk

A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2020-07-08 14:30

Nyfiken på A Sutainable Tomorrow? Nu kan du vara med i Ystad!

Vi har blivit kontaktade av Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow och har fått möjligheten att vara en av de platser där man kan välja att vara med live från Helsingborg via länk på plats i Ystad.

Bo fick upp ögonen för Ystad och tog kontakt med oss när han uppmärksammat vårt arbete med FN:s hållbarhetsmål- ett smörgåsbord för nya affärer och Ystadmodellen.

Den 16 september arrangeras den 7e upplagan av deras hållbarhet och framtidskonferens och med anledning av Covid 19 så kommer man att arrangera den både fysisk i Dunkers hus men också digital och Ystad kommer att vara en (av flera runt om i Sverige) lokal hub för sändningen, vilket är fantastiskt kul.

Var man än befinner sig i Sverige har man nu möjlighet att delta: genom lokala hubbar eller digitalt tack vare ett samarbete med det världsledande sociala klimatnätverket We Don't Have Time, som livesänder eventet.

 

Årets tema är klimatledarskap och huvudtalarna på konferensen är:

  • Fredrik Reinfeldt Tema: Covid-19:s effekter och USA valets påverkan.
  • Rebecka Carlsson, hållbarhetsentreprenör och en av få svenskar som utbildats vid Singularity University på NASA, USA. Tema: Exponentiell klimatomställning, hur vi måste använda befintliga och nya teknologier för att lösa företags och samhällets utmaningar.
  • Svante Axelsson, regeringskansliet, nationell samordnare Fossilfritt Sverige. Tema: Hur ställer vi om till ett fossilfritt samhälle och vad krävs för att uppnå detta?

 

För att vara med på konferensen anmäler man sig via deras anmälningsformulär.

A Sutainable tomorrow

Kategorier: nätverk

Högskolan i Kristianstad

Publicerad: 2020-06-30 13:18

Vi har blivit kontaktade av Högskolan i Kristianstad efter att de uppmärksammat vårt koncept ”FN:s hållbarhetsmål – ett smörgåsbord för nya affärer” där det kommungemensamma projektet som genomförts även mynnat ut i vägledningen Ystadmodellen, vilket såklart gjorde oss jätteglada.

Högskolan i Kristianstad är involverade i ett EU-projekt,  www.hkr.se/ktp , som går ut på att koppla ihop universitetsstudenter och forskare med företag som vill utveckla marknader, produkter eller processer och i sin verksamhetsutveckling bidra till minskade koldioxidutsläpp. Parallellt med målet med minskade koldioxidutsläpp går målet för ökad produktivitet, nya affärer och ökad vinst

Projektet går verkligen hand i hand med möjligheterna att se de globala målen som ett smörgåsbord för affärer och vi säger WOW vilken möjlighet!

Projektet leds av Mats Åhlander och Fredrika Braw som arbetar aktivt med näringslivet på högskolan i Kristianstad och som dessutom har kompetens inom personal, bemanning och rekrytering.

Vi på Marknad & Näringsliv har haft ett första telefonmöte med dem utifrån att det finns stora möjligheter att företag i vår region kan få ta del av detta projekt.

 

Såhär går det till:

  • Som företag har man en målbild, en utmaning, eller idé man skulle vilja utveckla men saknar kanske kompetens eller tid.
  • Man presenterar och diskuterar sin utmaning med Mats & Fredrika som tar idén vidare för godkännande hos Tillväxtverket. Godkänns projektidén skapas ett samarbetsavtal. En studentprofil skapas tillsammans med företaget.
  • Därefter annonseras tjänsten ut bland studenter i hela Sverige. Rekryteringsprocessen sköts av Mats & Fredrika i dialog med företaget.
  • Tjänsten finansieras till 50% av projektet och 50% av företaget. Under projektets gång kopplas en forskare kostnadsfritt till projektet och en kostnadsfri affärscoach finns också tillhands. Alla är med för att stödja företaget i utvecklingen. Projektet sträcker sig mellan 6-12 månader.

Som företagare kan man känna sig helt lugn med att Mats & Fredrika är med hela vägen.

Den 27/8 finns det möjlighet att närvara fysiskt eller digitalt på Solhaga Garden i Kristianstad för att få en dragning om projektet men också för att lyssna till företag som deltar/deltagit i projektet.

Därefter tänker vi på Marknad & Näringsliv i Ystad bjuda in till en egen träff med Mats & Fredrika för de företag som vill veta mer och kanske ta chansen att vara med. Denna träff kommer att bli i början av september eftersom projektet måste startas upp så snart som möjligt efter sommaren för att hinna genomföras innan slutdatumet som är december 2021.

Om du tycker att detta låter intressant och vill bli inbjuden av oss under augusti/september för att få veta mer så hör av dig till lotte.nilsson@ystad.se Vi kan även förmedla kontaktuppgifter till Mats och Fredrika om du vill kontakta dem själv innan dess.

Kategorier: nätverk

Walk and Talk med Företagslots

Publicerad: 2020-05-20 09:14

I Coronatider hittar även vi på Marknad & Näringsliv nya sätt att träffa lokala företagare. "Walk and Talk med Företagslots" värt att prova!

Walk and Talk med Företagslots

I vårt Instagramflöde dök plötsligt ett inlägg upp hos en av Ystads lokala företagare som vi utifrån vår funktion som Företagslots insåg var klockren i tider som dessa när man ska hålla avstånd. Vi på Marknad & Näringsliv är vana med många sociala kontaktar och flera fysiska möten och nätverkande och för oss som har en nätverkande funktion behöver vi hitta nya sätt att mötas.

Vad kan vara ett bättre sätt än att ses för en promenad, att prata, nätverka och samtidigt uppleva den natur som vi har precis runt hörnet.

Först ut...

Konceptet Walk and Talk blev till "Walk and Talk med Företagslots" och först ut den 24 april var företagaren som skrivit om Walk and Talk i sitt flöde, Anna Åkerman på House of Success.

Under promenaden pratade vi såklart om rådande omständigheter. Anna berättade att för dem handlar det om att flytta fram fokus och företaget har medvetet flera affärsområden, vilket innebär att alla inte är hotade samtidigt. Kris på latin betyder möjligheter och det är på möjligheterna som Anna och hennes gäng fokuserar på även i en tid då omsättningen går ner och vi pratade om flera planer och ideér.

...och vi fortsätter och välkomnar fler

Kort efter första tillfället var det dags för en Walk and Talk med Caroline Rosefors på Carepa.

Vi pratade bland annat om hur en Företagslots fungerar, vilka branschträffar och nätverk som finns och hur man arbetar kring samverkan här och nu när förutsättningarna ständigt ändras.

I början av maj en strålande solig dag var det Walk and Talk nere vid havet med Carina på CJ Consulting. Vi pratade ledarskap och utmaningar, men också värdet i att ha luckor i kalendern så man inte missar nya möjligheter som kan dyka upp plötsligt.

 

Vill du också boka in en Walk and Talk med Företagslots?

Vad kul! Hör av dig till foretagslots@ystad.se så bokar vi in en promenad!

 

 Walk and Talk Walk and Talk Walk and Talk

 

Kategorier: nätverk

Entreprenör Skåne

Publicerad: 2020-05-08 12:08

33 talangfulla unga entreprenörer från Skånes 33 kommuner

Kategorier: Nätverk

Varför en Tillväxtplan just nu?

Publicerad: 2020-04-16 16:08

Kategorier: Nätverk

Den viktiga tillväxtplanen

Publicerad: 2020-04-16 15:14

Vi har valt att intervjua Cherztin på Österlenkryddor som är ett företag där tillväxtplanen gjort att man snabbt kunde hitta fokus och stå stadigt i marken när tuffa vindar viner runt omkring.

Kategorier: Nätverk

Hållbarhet och nya affärer

Publicerad: 2019-11-26 16:27

120 deltagare och drygt 60 representerade företagare samlades i Ystad Arena

Kategorier: Nätverk

Fastighetsägarna Syd

Publicerad: 2019-10-23 16:18

En gång om året förlägger Fastighetsägarna Syd sitt styrelsemöte i Ystad

Kategorier: nätverk

Kommunbesök

Publicerad: 2019-03-06 11:42

Kategorier: nätverk

Kommunbesök

Publicerad: 2019-02-26 15:21

Erfarenhetsutbyte och nätverkande

Kategorier: nätverk

Kickoff med Tillväxt Syd

Publicerad: 2018-09-17 14:17

Måndagen den 10 september var det dags för Kickoff med Tillväxt Syd

Kategorier: nätverk

Näringslivsrådet

Publicerad: 2018-05-24 13:35

Näringslivsrådet sammanträder 5-6 ggr per år och har i syfte att främja dialogen mellan näringsliv och kommun

Kategorier: Nätverk

Årets jordägarträff

Publicerad: 2018-05-23 13:22

Kategorier: Nätverk