RSS

Näringslivsbloggen

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Design och produktutveckling

Publicerad: 2019-05-20 11:35

Fram till den 5 juni kan du komma förbi Gamla Rådhuset och titta på utställningen om övergångsblinkers som Ystad Gymnasium teknik år 2 i samarbete med Calle Rasmusson och hans bolag Ylightinfo AB presenterar

Design och produktutveckling i Ystad

Såhär beskriver eleverna sitt arbete:

I en vision om att skydda fotgängare vid övergångsställen har vi fått i uppdrag att vidareutveckla bolagets befintliga produkt, Blinkljus för övergångsställen.

Vi började om på ruta ett och såg till att grundfunktionen hela tiden var i fokus, samtidigt som vi haft kontinuerlig kontakt med underleverantörerna WME Mechanics, Diatron samt kunden Ystads Kommun. Kontakter för att säkerställa en produkt som är kostnadseffektiv, framtidsanpassad och konkurrenskraftig. Idéer om att täcka in ytterligare funktioner för Blinkljuset har också diskuterats.

Detta projekt är en del av kursen Design 1 som ingår i inriktningen Design- och Produktutveckling i årskurs 2.

Samtliga deltagares namn: Philip Brink, Jakob Bjelvér, Johan Ingvarsson, Elias Österlind, Simon Kjellberg, Arthur Lindahl, Isak Olsson, Viktor Malmros, Axel Andersson, Linus Alfsson, Kimmo Palmar, Malcolm Alm, Melvin Wedin, samt lärare Eleonore Nilsson Odén.

Varmt välkomna till Gamla Rådhuset!

Gruppbild_2a teknikåret_ystad gymnasium Modell_2a teknikåret_utställning_ystad


Lokal UF tävling!

Publicerad: 2019-05-14 09:47

Lokala UF-gruppen som är ett samarbete mellan skolor, kommuner och näringsliv i Ystad-Österlen regionen, har instiftat fem lokala tävlingar för UF-företagen i regionen. Man tävlar om 3 000kr/ tävling.

Tisdagen den 14 maj var det dags för de tävlande att presentera sina företag för en lokal jury. Juryn för dagen bestod av representanter från Sparbanken Skåne, LRF konsult, Företagarna Ystad och näringslivsenheten i Ystads kommun.

Elerverna har på förhand valt vilka tävlingar man vill delta i och har därefter anmält sig genom att skicka in en kort tävlingsrapport enligt vissa kriterier. Man tävlar i kategorierna:

  • Bästa vara
  • Bästa tjänst
  • Bästa entreprenör
  • Bästa årsredovisning
  • Bästa marknadsföring

Inför dagens jury gjorde finalisterna en företagspresentation på max 5 minuter där man därefter även intervjuades. Prisutdelningen sker i samband med skolavslutningar, då resultaten offentliggörs.

UF_Jury 2019 UF_Jury 2019_TeBe smide_Ystads kommun

Den lokala UF-gruppen består av: Ystads Allehanda, Företagarna Ystad, Sparbanken Skåne, LRF konsult, samt alla UF lärare i regionen och kommunerna Tomelilla och Ystad. På bilden syns UF-företaget TeBe hästkonst & smide.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation, som utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Mvh Företagslots/Lotte, Marknad & Näringsliv


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00

Måndagen den 25 juni var det dags för ungdomarna att pitcha sina företagsidéer för första gången inför sina nyfunna kollegor och inför Lotte Kolare, projektledare, Maria Schuman, Sparbanken Skåne & representant från Ystads kommuns näringslivsavdelning.

Vi fick höra om allt från ekologiska bakverk & kaffeförsäljning som skulle säljas från en trälåda på magen som tillverkats i träslöjden, till importerade klockor, hundkurser, urval av bakverk från mormors receptbok och beställningar av frukostbullar via avrop.

Hur marknadsföringen ska se ut ser lite olika ut. En del hade planer på att kommunicera via sociala medier, andra tänkte utsmycka sin cykel och andra via det personliga mötet i områden där det rör sig sig mycket folk.

Dessa driftiga ungdomar kommer ni säkert att möta under sommaren.

Vi på Näringslivsavdelningen önskar dem alla lycka till och ser fram emot att träffa dem igen den 13 september då första gruppen har sin avslutningsdag.

Nästa grupp Sommarlovsentreprenörer från Ystad, Tomelilla, Skurup & Simrishamn startar upp den 27 juni. En gemensam avslutning för alla Sommarlovsentreprenörer hålls sedan i Lund vecka 32.


Första dagen på sommarjobbet som entreprenör!

Publicerad: 2018-06-18 17:01

Idag körde första gruppen igång med Sommarlovsentreprenörerna 2018

18st  ungdomar från Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Skurup i åldrarna 15-18 år samlades klockan nio i Forum Ystads lokaler på Regementsområdet.

Lotte Kolare, projektledare för Sommarlovsentreprenörerna för alla ovannämnda kommuner hälsade välkommen och gick igenom lite praktiska detaljer. Martin, arbetsmarknadshandläggare i Tomelilla kommun och Angelica, Näringslivssamordnare i Ystads kommun, berättade varför kommunen tycker att detta är viktigt att satsa på och vi fick höra vad Tova som var med förra året och är vår SLE ambassadör 2018 fick med sig efter förra årets SLE.

Tova berättade att det var utvecklande på det personliga planet och att det krävdes mod att stå inför andra och tala men att intresset att driva företag bara växt efter det. Tova har under åk 2 drivit UF företag och planerar att när hon fyller 18 i november starta ett företag "på riktigt".

Efter Tovas presentation spelade vi bingo för att lära känna varandra lite bättre så nu vet alla vem som har stått på scen och vem som har besökt samma nöjespark mer än 10 gånger. Sedan blev det första gruppövningen och där behövde Lotte Kolare konsulthjälp att minimera en skada som var skedd när allt hennes importerade te hade gått över sista förbrukningsdagen så det inte gick att sälja som te längre. Lotte valde ut förslaget att sälja dem som skorenare för att ta bort fukt och dålig lukt i skor, hon hade dock många andra alternativ så som ekologisk jord, doftljus och doft"gran" till bilen att välja emellan.

Sedan diskuterades vad bra och dålig service är och grupperna fick i uppdrag att under lunchen kontrollera hur det står till med servicen i Ystad. De kom fram till sju saker att titta på och fick sedan betygsätta dessa sju med 0-3 poäng per sak.

Att fundera på  till imorgon är hur marknadsför man något på bästa sätt och vad vill jag ge för kundservice.

Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns över hela landet och ett spännande alternativ till de vanliga sommarjobben. Projektet drivs i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne. Du får hjälp med utbildning, försäkring och stöd. Projektledare för kommunerna är Lotte Kolare som även arbetar på Nyföretagarcentrum.

Nedan ser ni bilden av vad som är viktigt för att ge bra service enligt dagens deltagare och som också låg till grund för dagens bedömning av servicen i Ystad.


Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost