RSS

Näringslivsbloggen

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Branschdag på Norreportskolan

Publicerad: 2019-08-23 09:52

Hela världen som arbetsplats!

Torsdagen den 22 augusti anordnades en branschdag på Norreportskolan kring hotell, restaurang och turism.

Dagen arrangerades i samarbete med Norreportsskolan, Ystads gymnasium, Visita och lokala representanter från branschen. Alla i åk 9 fick en heldag med ämnesövergripande aktiviteter.   

Eleverna fick besöka olika stationer, där hälften av lektionerna var i Restaurang- och Livsmedelsprogammets lokaler och hälften på Norreportskolan.

Matlagning, servering, dukning, inköp/kalkylering, språk, organisk kemi, bildspråk/sociala medier och kommunikation var något av det som dagen innehöll. Lärare och representanter från branschen höll i lektionerna tillsammans.

Branschdagen är ett gemensamt initiativ för att få upp ögonen för alla de yrken som finns och dess möjligheter men också för att integrera skolans undervisning med kopplingar till näringslivet och ge inspiration inför kommande gymnasieval.

Konceptet kommer även att genomföras på Västerportskolan under hösten.

 

Norreportskolan_branschdag_ystads kommun


Ung företagsamhet

Publicerad: 2019-06-17 10:09

Priser till elever som drivit företag genom Ung Företagsamhet har delats ut i dagarna

Elever som har drivit UF under skolåret har frivilligt fått tävla med sitt företag och valt själva vilken kategori de vill tävla i.

De har sedan skriftligen och muntligen fått redovisa varför de skall väljas som vinnare inför vår sponsorjury. Detta skedde i mitten av maj.

I år hade vi möjligheten av välja både en 1:a och 2:a i varje sponsorkategori. Summorna är på 3000 kr resp. 1600 kr.  Företagen höll hög kvalité i år och många var riktigt bra – svårt att välja!

Ystads och Tomelilla kommun samarbetar och därför tävlar gymnasieskolornas UF-företag både från Ystad och Tomelilla (Bollerup). Tyvärr hade vi inte några tävlande från de två privata gymnasieskolorna i år, men det hoppas vi på till nästa år. Därav att det bara är Ystads Gymnasium och Bollerups Lantbruksinstitut  som tävlat i år.  

Bollerup fick sina priser den 5 juni (4 priser), Ystads gymnasiums 2:or 12 juni (5 priser) och det sista priset delades ut på studentdagen den 14 juni. Totalt 10 priser.

På Ung Företagsamhets hemsida kan du läsa mer om vad UF-företag är.

Ung företagsamhet 2019_


Design och produktutveckling

Publicerad: 2019-05-20 11:35

Fram till den 5 juni kan du komma förbi Gamla Rådhuset och titta på utställningen om övergångsblinkers som Ystad Gymnasium teknik år 2 i samarbete med Calle Rasmusson och hans bolag Ylightinfo AB presenterar

Design och produktutveckling i Ystad

Såhär beskriver eleverna sitt arbete:

I en vision om att skydda fotgängare vid övergångsställen har vi fått i uppdrag att vidareutveckla bolagets befintliga produkt, Blinkljus för övergångsställen.

Vi började om på ruta ett och såg till att grundfunktionen hela tiden var i fokus, samtidigt som vi haft kontinuerlig kontakt med underleverantörerna WME Mechanics, Diatron samt kunden Ystads Kommun. Kontakter för att säkerställa en produkt som är kostnadseffektiv, framtidsanpassad och konkurrenskraftig. Idéer om att täcka in ytterligare funktioner för Blinkljuset har också diskuterats.

Detta projekt är en del av kursen Design 1 som ingår i inriktningen Design- och Produktutveckling i årskurs 2.

Samtliga deltagares namn: Philip Brink, Jakob Bjelvér, Johan Ingvarsson, Elias Österlind, Simon Kjellberg, Arthur Lindahl, Isak Olsson, Viktor Malmros, Axel Andersson, Linus Alfsson, Kimmo Palmar, Malcolm Alm, Melvin Wedin, samt lärare Eleonore Nilsson Odén.

Varmt välkomna till Gamla Rådhuset!

Gruppbild_2a teknikåret_ystad gymnasium Modell_2a teknikåret_utställning_ystad


Lokal UF tävling!

Publicerad: 2019-05-14 09:47

Lokala UF-gruppen som är ett samarbete mellan skolor, kommuner och näringsliv i Ystad-Österlen regionen, har instiftat fem lokala tävlingar för UF-företagen i regionen. Man tävlar om 3 000kr/ tävling.

Tisdagen den 14 maj var det dags för de tävlande att presentera sina företag för en lokal jury. Juryn för dagen bestod av representanter från Sparbanken Skåne, LRF konsult, Företagarna Ystad och näringslivsenheten i Ystads kommun.

Elerverna har på förhand valt vilka tävlingar man vill delta i och har därefter anmält sig genom att skicka in en kort tävlingsrapport enligt vissa kriterier. Man tävlar i kategorierna:

  • Bästa vara
  • Bästa tjänst
  • Bästa entreprenör
  • Bästa årsredovisning
  • Bästa marknadsföring

Inför dagens jury gjorde finalisterna en företagspresentation på max 5 minuter där man därefter även intervjuades. Prisutdelningen sker i samband med skolavslutningar, då resultaten offentliggörs.

UF_Jury 2019 UF_Jury 2019_TeBe smide_Ystads kommun

Den lokala UF-gruppen består av: Ystads Allehanda, Företagarna Ystad, Sparbanken Skåne, LRF konsult, samt alla UF lärare i regionen och kommunerna Tomelilla och Ystad. På bilden syns UF-företaget TeBe hästkonst & smide.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation, som utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Mvh Företagslots/Lotte, Marknad & Näringsliv


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost