RSS

Näringslivsbloggen

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Mattias Goldmann till Scala

Publicerad: 2018-11-23 14:25

Hur kan jag som företagare integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen?

Klockan 8.30 slogs portarna upp på Biograf Scala för de ca 60 representerade företagen och över 90 deltagarna som valt att delta i arrangemanget "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Längs gågatan kom Mattias Goldmann farande i full fart på sin kick som är integrerad i hans resväska och gled in i minglet där det serverades lokalt levererad fika och bjöd in till ett härligt sorl som enligt Mattias decibellmätare mätte till så pass högt att det motsvarade en motorväg i volym - snacka om engagemang!

Morgonen inleddes med panelsamtal med lokala företagare David Åqvist (WME MEchanics), Erik Bengtsson (Karlsfälts gård) och Sven-Olof Bernoff (Skånefrö) som delade med sig av sina erfarenheter och bästa tips tillsammans med Kristina Yngwe, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Efter en kort paus var det dags för Mattias Goldmann att inta scenen själv.
Här fick vi ta del av flera sätt att hitta affärsmässiga ingångar i klimat- och hållbarhetsfrågan.

Klimatet är ingen kund. Ingen köper något för att rädda klimatet, utan för att uppfylla sina egna önskemål och behov. Om du då hittar ett sätt att tillfredsställa kundens behov så väljer de dig. Många företag blir omedvetna miljöhjältar exempelvis Spotify. Vem tänker att man gör en miljöinsats genom att välja Spotify? Nej man väljer det eftersom det fyller ett behov och önskemål man har.

En annan aspekt är att locka till sig kompetent personal. Att ha hållbarhet med sig i tillverkningsprocessen, att ta socialt ansvar är något som den nya generationen ställer som krav när de söker jobb, så möjligheterna är oändliga. Affären finns i att ligga först! Ettan vinner!

Från spännande idé till lysande verklighet berättade Johan Olsen, affärschef på Almi om. Han delade med sig av inspirerande exempel och gav tips på hur man kan gå tillväga. Bolag upp till 250 anställda kan få hjälp av Almi. Almi arbetar även tätt tillsammans med Tillväxt Syd.

Som sista inspiration fick vi "dela vardagsrum" med företagare som tog chansen att få några minuter ensamma på scen med Mattias. Sonja Allbäck från Allbäck Linoljeprodukter berättade om hur det gick till när företaget startade. Ekologisk Energi tog chansen att prata om sina tankar och visioner och slutligen samtalade Annika Nilsson från Kiviks Musteri och Mattias Goldmann om hur enkelt det är att bli hemmablind, att inte se allt det fantastiska man gör, det som andra i omgivningen inspireras av.

”FNs hållbarhetsmål – ett smörgåsbord för nya affärer” är inget projekt utan fungerar som ett paraply för att kunna samla så mycket som möjligt av våra olika insatser och åtgärder under ett ”paraply” där vi tillsammans kan skapa förutsättningar för näringslivet, driva saker framåt och inspirera andra.

 


FNn Hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer

Publicerad: 2018-09-17 14:58

Torsdagen den 13 september var det dags för ett gemensamt arrangemang i Ystad Arena med temat "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Förmiddagen inleddes klockan 8.30 med kaffe och mingel vid de 17 hållbarhetsmålen illustrerade av klossar med målen, där främst lokala företagare visade upp sin verksamhet och på så sätt visualiserade hur man som företagare arbetar med hållbarhet integrerat i sin företagsutveckling.

I Arenans VIP avdelning samlades drygt 60st representerade företag och över 100st företagare/organisationer. Under ca 30min minglade deltagarna runt bland utställarna och sorlet i hallen talade sitt tydliga språk att här diskuterades det möjligheter och etablerades nya kontakter.

Därefter samlades alla för att lyssna på två olika föredrag. Dagens moderator var Lina K Wiles, fil dr och hållbarhetsspecialist på ÅF och första talaren för dagen var Kate Plaskonis, informatör på UNDP (United Nation development program)

Kate beskrev kort de Globala målen och vad de innebär samt hur jag som företagare kan arbeta och utveckla mitt företagande kopplat till de globala målen. Därefter pratade Lina K Wiles om hur företag kan integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen genom att guida mot en hållbar samhällsutveckling och starka affärer.

Klockan 10 var det dags för gruppdiskussioner och alla närvarande delades upp i olika grupper. Framför sig fick alla följande diskussionsunderlag:

  • 98,85 % det är så många i världen som inte bor i Sverige. Vilka affärsmöjligheter innebär det för dig?
  • Det som förr var ett hinder är kanske nu en möjlighet?
  • Någon annans restprodukt är kanske guld värd för dig?

Målet med diskussionen var:

  1. identifiera minst en affärsmöjlighet i er grupp
  2. indetifiera minst ett hinder som nu kanske kan vara en möjlighet
  3. Lyft fram någon restprodukt eller något som "blir över" som finns i någon av era verksamheter eller som ni skulle behöva

Allt som diskuterades skrevs ner på papper och samlades in. Detta ska sedan sammanställas och mailas ut till alla anmälda. Alla uppmanades även att maila in till lotte.nilsson@ystad.se om någon tanke, idé eller samarbete kommit fram som man gärna vill dela med sig av.

Därefter var det dags att besöka utställarna på nytt och minga bland eventeulla framtida affärspartners. Föreläsningarna och gruppdiskussionerna gav många tankar och idéer och diskussionerna var många ute i minglet.

Sedan var det dags för ett praktiskt exempel och Matilda Jarnbin, hållbarhetschef på Godsinlösen berättade om företaget som utvecklat "cirkulär skadereglering" Affärsidén bygger på att omvandla det som anses vara avfall till värdefull resurs enligt principerna för cirkulär ekonomi.

Avslutningsvis tackade vi arrangörer alla som kommit och bidragit med kunskap, engagemang och inspiration. Vi är alla utställare/inspiratörer och genom att visa upp vår region skapar vi också förutsättningar till nya affärer och företagsutveckling.

"FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer" är inget projekt utan fungerar som ett paraply för att kunna samla så mycket som möjligt av våra olika insatser och åtgärder under ett ”paraply” där vi tillsammans kan skapa förutsättningar för näringslivet, driva saker framåt och inspirera andra.

 

 

loggorna samlade.jpg


Kickoff med Tillväxt Syd

Publicerad: 2018-09-17 14:17

Måndagen den 10 september var det dags för Kickoff med Tillväxt Syd

Tillväxt Syd är ett nätverk som arbetar för att skapa nya möjligheter för företagare i vårt närområde och därigenom gynna en hållbar tillväxt i regionen och i måndags var det dags för Kickoff.

Morgonen inleddes med frukost och mingel, därefter presenterades höstens fullmatade program med tillväxt i fokus. Almi gjorde en kort dragning om sin verksamhet, vilken hjälp man som företag kan få och samarbetet med Tillväxt Syd.

IUC berättade även de kort om hur samarbetet med Tillväxt Syd ser ut och vilken hjälp man som företag kan få genom dem.

Alla som fanns på plats fick även höra om Advisoryboard och hur arbetet går till när man faktiskt arbetar aktivt tillsammans med ett företag. Deltagarna fick också höra lite kring samarbetet med samlingsnamnet "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer" där första gemensamma arrangemanget äger rum den 13 september.

Efter bensträckaren var det dags för Sofia Arvidsson, tennisproffs och padelstjärna att berätta om sina 15 år i världstennisen. Avslutninsgvis berättade verksamhetsledare Per-Olof Lind om Tillväxt Syds program.

Kick Off Tillväxt Syd hösten 2018 Bild Ystads kommun.jpg

Kategorier: nätverk

Näringslivsfrukost 4 september

Publicerad: 2018-09-05 15:32

Tisdagen den 4 september var det dags för höstens första näringslivsfrukost och Surbrunnsparken fylldes med företagare när det var dags för frukost med temat: "Pulsen på politiken för ett blomstrande näringsliv"

Näringslivsfrukostarna arrangeras av Ystads kommun & Företagarna i samarbete med Ystads Allehanda & Radio Active. Morgonens fokus var på politiken med frågeställningen: Aktivt blomstrande näringsliv för tillväxt med Ystad som regional kärna.

De representerade politiska partierna fick vars 3 min på sig att berätta om sin politik utifrån rubriken och tidsramen hölls med hjälp av tidtagarur.

I vanlig ordning gavs det utrymme för mingel och nätverkande och lokalen var fylld av härligt sorl.

Nästa näringslivsfrukost arrangeras den 23 oktober och då kommer Näringslivsrankingen att presenteras av Svenskt Näringslivs representant Erik Hultgren.

 


Branschträff

Publicerad: 2018-09-05 15:12

Branschträffar är något som vi på Marknad & Näringsliv arrangerar vid olika tillfällen, senast i raden var Mäklarträffen där drygt 10st mäklare samlades.


Näringslivsfrukost

Publicerad: 2018-06-12 12:35

Temat den 12 juni var Ungt företagande & en titt bakom kulisserna


Ett smörgåsbord av nya affärer

Publicerad: 2018-05-30 15:25

Idag var vi representerade på ett frukostmöte som arrangerades av Tillväxt Syd och Sparbanken Syd på Skånefrö i Tommarp.


Näringslivsrådet

Publicerad: 2018-05-24 13:35

Näringslivsrådet sammanträder 5-6 ggr per år och har i syfte att främja dialogen mellan näringsliv och kommun

Kategorier: Nätverk

Årets jordägarträff

Publicerad: 2018-05-23 13:22

Kategorier: Nätverk

Korsvirkessim 50år

Publicerad: 2018-05-02 15:33

Ystad Grand Prix - Korsvirkessim 50år


LOTS-nätverksträff i Ystad

Publicerad: 2018-05-02 15:25

Representanter från Skellefteå i norr till oss i Ystad träffades på den årliga LOTS-nätverksträffen i Ystad den 24 april

Kategorier: Företagslots