RSS

Näringslivsbloggen

Marknad & Näringsliv

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Möte mellan skola och näringsliv

Publicerad: 2018-09-19 12:39

Den 18 och 19 september var det dags för Yrkesbussarna åk 9 fick besöka fyra stycken företag i Ystads kommun.

Tidtabellen var tight och både elever och företagare var väl förberedda när det återigen var dags för årets Yrkesbussar för åk. 9 med avresa kl. 8.30 både tisdagen och onsdagen.

Över 300 elever från Änga/Västervång och Norreport besökte fyra arbetsplatser i Ystads kommun under vars en dag. Besöken gick till Kriminalvården, BilBengtsson, PURUS och Hemrex och eleverna fick möjlighet att både se arbetsplatserna och lyssna på när flera olika representaner från olika yrken berättade om hur deras vardag såg ut på respektive arbetsplats.

Yrkesbussarna är en av många aktiviteter som sker under året i arbetet med att samverka mellan skola och näringsliv. Att besöka lokala företag ger en bild av vilken bredd av yrken det finns i elevernas närområde och ger också en tanke inför kommande gymnasieval.

 

Yrkesbussarna 2018.jpg


Härligt engagemang!

Publicerad: 2018-07-13 13:37

Idag hade första gruppen Sommarlovsentreprenörer avslutning. Deras engagemang och förmåga att se möjligheter och inte hinder var härligt och glädjande att se.

Vid dagens avslutning fick vi ta del av presentationer av hur det gått med de olika affärsideérna. På plats var förutom ungdomarna och projektledare Lotte Kolare även representanter från Ystads-, Simrishamns- & Tomelilla kommun.

Vi fick återkoppling kring hur arbetet gått, vilka utmaningar ungdomarna stött på och hur de ställer sig att forsätta som egna företagare.

Att det kräver stort engagemang och hårt arbete att vara entreprenör och egenföretagare var alla överrens om, men friheten att bestämma över sin egen tid, att kunna utveckla sitt företag utifrån erfarenheter och utmaningar på vägen var ändå något som de flesta såg som positivt och de flesta kommer att fortsätta med sitt företag sommaren ut.

Ett litet smakprov från dagens presentationer:

En tjej i Ystad arrangerar hundkurser i naturliga miljöer, alltså på stan eller i skogen. En hemsida har skapats och marknadsföringen har gjorts via flygbland & Facebook. Kurserna har gått bra och kommer att fortsätta hela sommaren. En erfarenhet är att det krävts mycket jobb och förberedelser, betydigt mer än vad hon trodde från början. Särskilt hemsidan har tagit tid, minst 20h har lagts på att få till den bra. I Ystad har det även varit försäljning av kyld must på torget, det har visat sig vara varierat i antal besökare och vissa dagar har man sålt en del medan andra varit sämre. Ska dessa två som driver detta företaget fortsätta som egenföretagare så har de bestämt sig för att utveckla sin affärsidé och satsa betydligt större för att vinna mera.

I Skurup har en kille sålt kladdkakor utifrån mormors hemliga recept. Marknadsföringen har skett på Facebook där man också har kunnat se var och när kladdkakorna finns till försäljning samt möjlighet att förboka. Det svåraste är de timmarna som kunderna lyst med sin frånvaro men det bästa är möjligheten att styra sin tid själv. Mormors kladdkakor kommer du att kunna köpa hela sommaren ut. I Skurup finns även en fixartjänst. Han har fullbokat hela sommaren men har insett att hans timpeng varit alldeles för låg vilket han måste förändra.

I Simrishamn har det varit full aktivitet nere vid stranden. Här har en kille gått runt med en låda på magen som han snickrat i slöjden där han förvarat nybakade kanelbullar som han satt deg till dagen innan. Det sociala och närheten till ett dopp efter arbetsdagens slut har varit det bästa och att han fått en bra förtjänst på sin försäljning såklart. I Simrishamns kommun har två tjejer fått tänka om kring sin affärsidé som från början var att sälja kulglass vid stranden (vilket blev för kostsamt) och istället kommer de just idag stå och sälja egenlagad linssoppa vid en boule tävling som arrangeras av någon i deras nätverk samt nybakade kakor vid stranden framöver.

I Tomelilla har företaget Rolling Coffé haft det tufft. Arbetsdagarna har varit långa och försäljningen av kaffe har varit svår mycket på grund av att efterfrågan på en kopp kaffe minskat i samband med värmen. Den manliga företagaren har dock varit tapper och vägrat ge upp utan cyklat runt 8h per dag och fått en del stamkunder.

De flesta ungdomar hade gjort en gemensam iaktagelse: De mest köpstarka när det gäller godsaker är äldre människor och dessa är också de mest sociala som stannar och ger tips och återkoppling till ungdomarna.

Vid dagens presentationer hade ungdomarna nedanstående att prata utifrån och nästa vecka är det dags för grupp två att berätta om sina erfarenheter.


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00

Måndagen den 25 juni var det dags för ungdomarna att pitcha sina företagsidéer för första gången inför sina nyfunna kollegor och inför Lotte Kolare, projektledare, Maria Schuman, Sparbanken Skåne & representant från Ystads kommuns näringslivsavdelning.

Vi fick höra om allt från ekologiska bakverk & kaffeförsäljning som skulle säljas från en trälåda på magen som tillverkats i träslöjden, till importerade klockor, hundkurser, urval av bakverk från mormors receptbok och beställningar av frukostbullar via avrop.

Hur marknadsföringen ska se ut ser lite olika ut. En del hade planer på att kommunicera via sociala medier, andra tänkte utsmycka sin cykel och andra via det personliga mötet i områden där det rör sig sig mycket folk.

Dessa driftiga ungdomar kommer ni säkert att möta under sommaren.

Vi på Näringslivsavdelningen önskar dem alla lycka till och ser fram emot att träffa dem igen den 13 september då första gruppen har sin avslutningsdag.

Nästa grupp Sommarlovsentreprenörer från Ystad, Tomelilla, Skurup & Simrishamn startar upp den 27 juni. En gemensam avslutning för alla Sommarlovsentreprenörer hålls sedan i Lund vecka 32.


Första dagen på sommarjobbet som entreprenör!

Publicerad: 2018-06-18 17:01

Idag körde första gruppen igång med Sommarlovsentreprenörerna 2018

18st  ungdomar från Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Skurup i åldrarna 15-18 år samlades klockan nio i Forum Ystads lokaler på Regementsområdet.

Lotte Kolare, projektledare för Sommarlovsentreprenörerna för alla ovannämnda kommuner hälsade välkommen och gick igenom lite praktiska detaljer. Martin, arbetsmarknadshandläggare i Tomelilla kommun och Angelica, Näringslivssamordnare i Ystads kommun, berättade varför kommunen tycker att detta är viktigt att satsa på och vi fick höra vad Tova som var med förra året och är vår SLE ambassadör 2018 fick med sig efter förra årets SLE.

Tova berättade att det var utvecklande på det personliga planet och att det krävdes mod att stå inför andra och tala men att intresset att driva företag bara växt efter det. Tova har under åk 2 drivit UF företag och planerar att när hon fyller 18 i november starta ett företag "på riktigt".

Efter Tovas presentation spelade vi bingo för att lära känna varandra lite bättre så nu vet alla vem som har stått på scen och vem som har besökt samma nöjespark mer än 10 gånger. Sedan blev det första gruppövningen och där behövde Lotte Kolare konsulthjälp att minimera en skada som var skedd när allt hennes importerade te hade gått över sista förbrukningsdagen så det inte gick att sälja som te längre. Lotte valde ut förslaget att sälja dem som skorenare för att ta bort fukt och dålig lukt i skor, hon hade dock många andra alternativ så som ekologisk jord, doftljus och doft"gran" till bilen att välja emellan.

Sedan diskuterades vad bra och dålig service är och grupperna fick i uppdrag att under lunchen kontrollera hur det står till med servicen i Ystad. De kom fram till sju saker att titta på och fick sedan betygsätta dessa sju med 0-3 poäng per sak.

Att fundera på  till imorgon är hur marknadsför man något på bästa sätt och vad vill jag ge för kundservice.

Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns över hela landet och ett spännande alternativ till de vanliga sommarjobben. Projektet drivs i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne. Du får hjälp med utbildning, försäkring och stöd. Projektledare för kommunerna är Lotte Kolare som även arbetar på Nyföretagarcentrum.

Nedan ser ni bilden av vad som är viktigt för att ge bra service enligt dagens deltagare och som också låg till grund för dagens bedömning av servicen i Ystad.


Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost