RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Säkrad kompetensförsörjning

Publicerad: 2021-05-31 10:40

Jenny arbetar som näringslivsutvecklare med inriktning mot kompetensförsörjning. Just nu, i samarbete med Campus Österlen inventerar vi behovet av utbildning mot bristyrken

Vill du vara med på resan mot en säkrad kompetensförsörjning?

Vi söker arbetsgivare som ser ett behov av bl.a.

  • E-handelslogistiker
  • Automationsingenjörer-Robotik
  • Redovisningsekonomer
  • Kyl- och värmepumpstekniker
  • Fastighetsingenjörer
  • Fastighetsförvaltare
     

Låter det som din arbetsplats?

Grattis! Du får möjlighet att ta emot praktikant som, om ni trivs med varanda, kan gå vidare till anställning.

Välkommen att kontakta jenny.randowo@ystad.se så får du veta mer.

 

Ett gott exempel på hur man ställer om och inte in gällande prao från Västerportskolan

Dagens elever är framtidens arbetskraft. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning idag och matchningsproblematiken fortsatt stor.

De bristande matchningsmöjligheterna bottnar till stor del i att unga väljer utbildningar som inte leder till arbete, i liten utsträckning intresserar sig för bristyrken eller inte fullgör sin gymnasieutbildning

Till följd av Covid-19 valde Ystad kommun, precis som de flesta andra, att ställa om sin prao. Prao är viktigt när det gäller samverkan mellan skola och näringsliv och att hitta nya sätt att mötas är viktigt. Att inte ställa in utan ställa om.  Praon planerades om på Västerportskolan för att hitta nya sätt att introducera arbetsmarknaden för eleverna.

Läs hela intervjun här.

Jenny kompetens

 


SSA Rikskonferens

Publicerad: 2021-04-22 12:28

Under två dagar har några av oss deltagit på SSA Rikskonferens, och vi är verkligen nöjda med dagarna.

Framtidens medarbetare finns i skolan

Helsingborgs stad är arrangör av den nationella SSA Rikskonferensen 2021!

I år blev konferensen digital med två dynamiska dagar i innovativ digital miljö.

SSA står för Samverkan, Skola och Arbetsliv. Syftet med konferensen är att utveckla samverkan mellan skola och framtida arbetsgivare genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt nätverkande.

Den vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare, skolledare och övrig skolpersonal, näringsliv, offentlig sektor, politiker samt myndigheter och aktörer inom arbetsmarknads- och utbildningssystemet.

På dagens konferens deltog Angelica & Jenny och såhär säger de om konferensen:

- Det är tydilgt att samverkan Skola-Arbetsliv handlar mycket om att hålla i samarbeten. Att det är väldigt viktigt med aktiva branschråd. Flera talare lyfter också aspekten att anställa med fokus på attityder kontra kunskaper.

För en hållbar rekrytering ger talarna rådet att anställa utifrån attityder och inställning, kunskaper är betydligt lättare att fylla på berättar Jenny, Näringslivsutvecklare med inriktning mot kompetensförsörjning och sist in i vårt Marknad & Näringslivsgäng!

- Jag skulle vilja lyfta fram några av föredragshållarna lite extra säger Angelica, Näringslivsansvarig här på Marknad & Näringslivsavdelningen. Emelie Nilsson, under temat Två bolagsresor och en sann saga om att minska klyftorna. Per Schilingmann som fokuserade på Framtidskompetenser och Alexandru Panican som med sitt breda forskningsintresse bjöd på en föreläsning fylld med intressant innehåll!

Hela konferensens program hittar du här

SSA rikskonferens

 


Möte mellan skola och näringsliv

Publicerad: 2018-09-19 12:39

Den 18 och 19 september var det dags för Yrkesbussarna åk 9 fick besöka fyra stycken företag i Ystads kommun.

Tidtabellen var tight och både elever och företagare var väl förberedda när det återigen var dags för årets Yrkesbussar för åk. 9 med avresa kl. 8.30 både tisdagen och onsdagen.

Över 300 elever från Änga/Västervång och Norreport besökte fyra arbetsplatser i Ystads kommun under vars en dag. Besöken gick till Kriminalvården, BilBengtsson, PURUS och Hemrex och eleverna fick möjlighet att både se arbetsplatserna och lyssna på när flera olika representaner från olika yrken berättade om hur deras vardag såg ut på respektive arbetsplats.

Yrkesbussarna är en av många aktiviteter som sker under året i arbetet med att samverka mellan skola och näringsliv. Att besöka lokala företag ger en bild av vilken bredd av yrken det finns i elevernas närområde och ger också en tanke inför kommande gymnasieval.

 

Yrkesbussarna 2018.jpg


Härligt engagemang!

Publicerad: 2018-07-13 13:37

Idag hade första gruppen Sommarlovsentreprenörer avslutning. Deras engagemang och förmåga att se möjligheter och inte hinder var härligt och glädjande att se.

Vid dagens avslutning fick vi ta del av presentationer av hur det gått med de olika affärsideérna. På plats var förutom ungdomarna och projektledare Lotte Kolare även representanter från Ystads-, Simrishamns- & Tomelilla kommun.

Vi fick återkoppling kring hur arbetet gått, vilka utmaningar ungdomarna stött på och hur de ställer sig att forsätta som egna företagare.

Att det kräver stort engagemang och hårt arbete att vara entreprenör och egenföretagare var alla överrens om, men friheten att bestämma över sin egen tid, att kunna utveckla sitt företag utifrån erfarenheter och utmaningar på vägen var ändå något som de flesta såg som positivt och de flesta kommer att fortsätta med sitt företag sommaren ut.

Ett litet smakprov från dagens presentationer:

En tjej i Ystad arrangerar hundkurser i naturliga miljöer, alltså på stan eller i skogen. En hemsida har skapats och marknadsföringen har gjorts via flygbland & Facebook. Kurserna har gått bra och kommer att fortsätta hela sommaren. En erfarenhet är att det krävts mycket jobb och förberedelser, betydigt mer än vad hon trodde från början. Särskilt hemsidan har tagit tid, minst 20h har lagts på att få till den bra. I Ystad har det även varit försäljning av kyld must på torget, det har visat sig vara varierat i antal besökare och vissa dagar har man sålt en del medan andra varit sämre. Ska dessa två som driver detta företaget fortsätta som egenföretagare så har de bestämt sig för att utveckla sin affärsidé och satsa betydligt större för att vinna mera.

I Skurup har en kille sålt kladdkakor utifrån mormors hemliga recept. Marknadsföringen har skett på Facebook där man också har kunnat se var och när kladdkakorna finns till försäljning samt möjlighet att förboka. Det svåraste är de timmarna som kunderna lyst med sin frånvaro men det bästa är möjligheten att styra sin tid själv. Mormors kladdkakor kommer du att kunna köpa hela sommaren ut. I Skurup finns även en fixartjänst. Han har fullbokat hela sommaren men har insett att hans timpeng varit alldeles för låg vilket han måste förändra.

I Simrishamn har det varit full aktivitet nere vid stranden. Här har en kille gått runt med en låda på magen som han snickrat i slöjden där han förvarat nybakade kanelbullar som han satt deg till dagen innan. Det sociala och närheten till ett dopp efter arbetsdagens slut har varit det bästa och att han fått en bra förtjänst på sin försäljning såklart. I Simrishamns kommun har två tjejer fått tänka om kring sin affärsidé som från början var att sälja kulglass vid stranden (vilket blev för kostsamt) och istället kommer de just idag stå och sälja egenlagad linssoppa vid en boule tävling som arrangeras av någon i deras nätverk samt nybakade kakor vid stranden framöver.

I Tomelilla har företaget Rolling Coffé haft det tufft. Arbetsdagarna har varit långa och försäljningen av kaffe har varit svår mycket på grund av att efterfrågan på en kopp kaffe minskat i samband med värmen. Den manliga företagaren har dock varit tapper och vägrat ge upp utan cyklat runt 8h per dag och fått en del stamkunder.

De flesta ungdomar hade gjort en gemensam iaktagelse: De mest köpstarka när det gäller godsaker är äldre människor och dessa är också de mest sociala som stannar och ger tips och återkoppling till ungdomarna.

Vid dagens presentationer hade ungdomarna nedanstående att prata utifrån och nästa vecka är det dags för grupp två att berätta om sina erfarenheter.


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost