RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Nya företag till det fjärde teknikåret

Publicerad: 2019-09-13 11:31

Då flera T4-utbildningar har fått lägga ner runt om i Skåne, så ökar både elevantal och företag i Ystad.

I år går elva elever det fjärde teknikåret och två nya företag är med i samverkan och kommer att erbjuda apl-platser, arbetsplatsförlagt lärande. Dessutom har T4 vid Ystad Gymnasium nu två utgångar och utbildar både produktionstekniker och konstruktörer.

”Det är fantastiskt roligt”, säger Eleonore Nilsson Odén, apl-samordnare inom T4, ” att vi både har ett ökat intresse hos ungdomarna och att näringslivet här i sydöstra Skåne visar ett så stort engagemang av att vara med”.

De nya företagen är Dücker Corrpal AB och PMH International AB som båda har säte i Ystad.

Varje elev matchas med ett företag där de sedan gör sina 11 apl-veckor. Inför detta besöker eleverna samtliga företag för att få en uppfattning om vad de tillverkar och vilka arbetsuppgifter de kan få under veckorna.

Det fjärde teknikåret är ett gymnasialt påbyggnadsår och sökbart för de som tagit examen från ett teknikprogram. Eleverna erhåller en yrkestitel som gymnasieingenjör.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en viktig del i gymnasieingenjörsutbildningen då eleverna lär sig ute på företag och tilldelas verkliga arbetsuppgifter.

"Vi är glada över den positiva utvecklingen vi har i Ystad, tack vare samverkan" avslutar Angelica Erlandsson, näringslivssamordnare på Ystads kommun

Företag som är med i T:4an är:

 • Dücker Corrpal
 • Swegon
 • Norfrig
 • WME Mechanics
 • Vossloh
 • PMH International
 • BLS Industries
 • Plastal
 • Examec
 • Bravida
 • HydX
 • MH Moduler

teknik


LevelUp

Publicerad: 2019-09-03 14:00

LevelUp - ett nytt samarbete mellan oss & Västerportsskolan

Måndagen den 2 september drog LevelUp igång. Ett nytt samarbete mellan Västerportsskolan och oss på Marknad & Näringsliv. Vi arbetar mycket tillsammans med studie och yrkesvägledarna på skolorna när det gäller att samverka mellan skola & näringsliv, och Jenny på Västerport höll i trådarna denna gång.

LevelUp är ett utvecklingsarbete riktat mot högpresterande elever (till början i åk 8 och 9 på Västerportskolan). Det riktar sig till elever som har mycket höga meritvärde eller är högpresterande i enskilt ämne så som t.ex. matematik, svenska eller engelska. Det ska fungera som ett komplement till utmaningar i undervisningen och eleverna har själva kunnat söka.

Målet är att arbetet ska vara motivationshöjande, verka för att bibehålla studiemotivation samt bidra till att öka självförtroendet hos eleverna. Det är även ett mål att höja meningsfullheten för eleverna, dvs kopplat till livet efter skolan.

Först ut var en i vårt eget gäng: Åsa Bodeborn, som berättade om sin utbildning till civilingenjör/lantmäteri, SIDA projekt i Ghana och vikten att våga tro på sig själv.

Under hösten kommer denna grupp på 15 elever att få möjlighet att träffa ytterligare två inspiratörer.

LevelUp


Ung företagsamhet

Publicerad: 2019-06-17 10:09

Priser till elever som drivit företag genom Ung Företagsamhet har delats ut i dagarna

Elever som har drivit UF under skolåret har frivilligt fått tävla med sitt företag och valt själva vilken kategori de vill tävla i.

De har sedan skriftligen och muntligen fått redovisa varför de skall väljas som vinnare inför vår sponsorjury. Detta skedde i mitten av maj.

I år hade vi möjligheten av välja både en 1:a och 2:a i varje sponsorkategori. Summorna är på 3000 kr resp. 1600 kr.  Företagen höll hög kvalité i år och många var riktigt bra – svårt att välja!

Ystads och Tomelilla kommun samarbetar och därför tävlar gymnasieskolornas UF-företag både från Ystad och Tomelilla (Bollerup). Tyvärr hade vi inte några tävlande från de två privata gymnasieskolorna i år, men det hoppas vi på till nästa år. Därav att det bara är Ystads Gymnasium och Bollerups Lantbruksinstitut  som tävlat i år.  

Bollerup fick sina priser den 5 juni (4 priser), Ystads gymnasiums 2:or 12 juni (5 priser) och det sista priset delades ut på studentdagen den 14 juni. Totalt 10 priser.

På Ung Företagsamhets hemsida kan du läsa mer om vad UF-företag är.

Ung företagsamhet 2019_


Design och produktutveckling

Publicerad: 2019-05-20 11:35

Fram till den 5 juni kan du komma förbi Gamla Rådhuset och titta på utställningen om övergångsblinkers som Ystad Gymnasium teknik år 2 i samarbete med Calle Rasmusson och hans bolag Ylightinfo AB presenterar

Design och produktutveckling i Ystad

Såhär beskriver eleverna sitt arbete:

I en vision om att skydda fotgängare vid övergångsställen har vi fått i uppdrag att vidareutveckla bolagets befintliga produkt, Blinkljus för övergångsställen.

Vi började om på ruta ett och såg till att grundfunktionen hela tiden var i fokus, samtidigt som vi haft kontinuerlig kontakt med underleverantörerna WME Mechanics, Diatron samt kunden Ystads Kommun. Kontakter för att säkerställa en produkt som är kostnadseffektiv, framtidsanpassad och konkurrenskraftig. Idéer om att täcka in ytterligare funktioner för Blinkljuset har också diskuterats.

Detta projekt är en del av kursen Design 1 som ingår i inriktningen Design- och Produktutveckling i årskurs 2.

Samtliga deltagares namn: Philip Brink, Jakob Bjelvér, Johan Ingvarsson, Elias Österlind, Simon Kjellberg, Arthur Lindahl, Isak Olsson, Viktor Malmros, Axel Andersson, Linus Alfsson, Kimmo Palmar, Malcolm Alm, Melvin Wedin, samt lärare Eleonore Nilsson Odén.

Varmt välkomna till Gamla Rådhuset!

Gruppbild_2a teknikåret_ystad gymnasium Modell_2a teknikåret_utställning_ystad


Skola, näringsliv och kompetensförsörjning

Publicerad: 2019-04-02 13:43

Ystad Gymnasium fylldes med företagare idag på morgonen när det var dags för Näringslivsfrukost med tema ”skola näringsliv & kompetensförsörjning”