RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Trendbrott för Ystad i Svenskt Näringslivs rankning

Publicerad: 2021-09-23 16:21

Trendbrott för Ystad i Svenskt Näringslivs rankning

Dags för Svenskt Näringsliv att presentera årets rankning

Ystad placerar sig på plats 81, vilket innebär en förbättring av tio platser jämfört med förra året.

– I år gör vi ett trendbrott efter tre års tapp och är återigen på den övre tredjedelen i landet, närmare bestämt plats 81, vilket innebär att vi klättrat 10 platser, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Ystads kommun och en av de som följde Svenskt Näringslivs livesändning.

Svenskt Näringslivs årliga rankning består av enkätsvar från företagare och statistik som har inhämtats från SCB och UC.

– Marknad och Näringslivsavdelningen har fått i uppdrag att ta fram en ny Näringslivsstrategi och vi tror mycket på hur vi därmed kan växla upp arbetet ytterligare och att vi gemensamt i kommunen kan sträva efter att skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat. Vi är inte nöjda utan vill tillbaka till topp 10 procent i landet, säger Kristina Bendz, kommunalråd i Ystad.

Ystads kommun befann sig 2017 på plats 25. Sedan dess har många kommuner växlat upp och under 2021 har Ystad klättrat i det sammanfattande omdömet.

– Det känns fantastiskt bra att vi idag får bekräftat att hårt arbete lönar sig och denna bekräftelse från företagare ger energi i vårt fortsatta arbete. Nu ser vi fram emot att analysera resultaten och implementera detta i vår nya näringslivsstrategi för att skapa ett riktigt bra företagsklimat nu och i framtiden, säger Johan Österberg, marknads- och näringslivschef i Ystads kommun.

Fakta

Syftet med Svenskt Näringslivs rankning är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2021 års rankning utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare. I den sista tredjedelen vägs även in statistiska faktorer från SCB och UC. På www.foretagsklimat.se visas hela rankninglistan.

 

 
Kategorier: Företagsklimat

Företagsbesök

Publicerad: 2021-08-30 16:22

Vi gör regelbundet företagsbesök i kommunen tillsammans med politiken

Efterlängtade företagsbesök

Vi gör regelbundet företagsbesök både själva och tillsammans med politiken för att lära oss om verksamheterna i vår kommun och för att berätta vem vi är och vad vi kan hjälpa till med. Under pandemin har vi anpassat oss och träffats digitalt eller utomhus men nu börjar vi så smått återgå till att kunna göra fysiska besök förutsatt att det är enkelt att hålla avstånd och följa rådande restriktioner såklart.

Nyligen besökte vi Åke Sahlin, Svets och Tillbehör som befinner sig på Koppargatan. Vi har även varit på en stadstur då vi besökte tre stycken verksamheter som etablerats sig mitt under pandemin, JH Matbar, Le petit Bistro och Smaken av Danmark. Vill du läsa mer om besöken så hittar du det på vår Instagramkanal @naringslivystad.

Le petit bistro företagsbesök

 

Kategorier: Företagslots

Sommarhälsningar och näringslivstips

Publicerad: 2021-07-08 11:45

Här kommer lite bra information inför hösten och en film från Marknad och Näringsliv som summerar våren och blickar framåt mot hösten

 

Näringslivstips under sommaren och till hösten

16 september

Ystads kommun är en officiell hubb för hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow. Vi kommer att följa konferensen live från Ystad Studios Visitor Center. Anmälan öppnar i augusti.

22 oktober

Denna förmiddag är det dags för vår årliga utställning/mässa där vi visualiserar affärer och affärsmöjligheter med hjälp av lokala företag och dess verksamheter kopplat till vart och ett av de 17 globala målen inom konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer". I år växlar vi upp ytterligare. Programmet håller i detta nu på att sättas ihop men vi kan garantera att det blir fokus på affärsnytta och den faktiska förflyttningen framåt. Du kan redan nu anmäla ditt intresse för att stå först i kön till en fysisk plats.

Ta hjälp av en skuggstyrelse

Innovationscenter och Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne startar hösten 2021 den tredje omgången av ett skuggstyrelseprogram som hjälper dig och ditt företag att nå nästa nivå.

Sök affärsutvecklingscheckar

Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa. Du kan söka internationaliseringscheckar eller digitaliseringscheckar.

Kompetensförsörjning i Ystad

Vi växlar upp vårt arbete för att skapa förutsättningar för en säkrad kompetensförsörjning. Dialog är en viktig pusselbit i detta arbete. Här kan du se hur vi arbetar.

Mark, lokaler och etableringar i Ystad

Vi är med längs vägen när företag vill etablera sig eller har behov av att utöka alt. byta lokaler. Vi ser ett högt tryck och en stor efterfrågan att vilja etablera sig och växa i Ystad.

Marknad och Event

Ystad Sweden Jazz Festival 4-7 augusti riktar blickarna mot Ystad från hela världen. 3 september kommer Antikrundan till Ystad. Den 12:e,13:e och 26:e juli anlöper kryssningsfartyg till Ystad hamn, här finns affärsmöjligheter.

Missade du vår senaste näringslivsfrukost?

Eller vill du se den igen? Här kan du se näringslivsfrukosten i efterhand.

#fredagshälsningystad

Varje fredag är det dags för fredagshälsningen på vår Instagramkanal. Då gör vi en kort summering av veckan som gått och blickar framåt mot kommande vecka. Nätverka gärna med oss på vår instagramkanal @naringslivystad

Kategorier: Företagslots

Ystadmodellen på SKR konferens

Publicerad: 2021-06-10 09:18

Den 9 juni deltog vi på Sveriges kommuner och regioners konferens för att prata om Ystadmodellen

Ystadmodellen sprids och därmed smörgåsbordet för hållbar lönsamhet

Johan och Lotte var inbjudna till SKR:s konferens den 9 juni med temat: Agenda 2030 -hållbar utveckling tillsammans med näringslivet"

Det var ett gediget program som startade redan klockan nio där Linda Ahlford och Fredrik Berglund, SKR hälsade välkomna och vägledde oss igenom dagens agenda.

Först ut var Kerstin Lindvall, ICA:s hållbarhetschef med temat ICA -ett globalt och lokalt företag där hållbarhet är en del av affären.

Därefter var det mellansnack och reflektioner med Philip Thunberg, näringspolitisk expert inom hållbarhet och infrastruktur hos Företagarna.

Helena Jönsson och Kerstin Söderström från Glokala Sverige pratade under temat varför kommuner arbetar med Agenda 2030 och hur Glokala Sverige stöttar det arbetet.

Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 lyfte frågan hur vi når de högt ställda målen i Agenda 2030 och hur vi gör för att ta oss dit. Att partnerskap mellan olika aktörerna är avgörande.

På eftermiddagen var det dags att välja bland olika lärpass och här hittade vi flera kommuner som vi kommer att prata vidare med, utbyta erfarenheter och identifiera nya möjligheter.

Näst sist i programmet var det dags för oss och det var ju såklart lite nervöst att på kort tid i livesändning presentera konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer och Ystadmodellen på ett konkret sätt.

Konferensen avslutades med Rebecka Carlsson på temat Exponentionell klimatomställning. Rebecka lyssnade vi på vid senaste A Sustainable Tomorrow konferensen och blev väldigt inspirerade redan då.

Stort tack till SKR som bjöd in oss som talare.

ystadmodellen SKR

Kategorier: Hållbar tillväxt

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-06-02 16:45

Idag var det dags för en kortare och intensivare version av "från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen"

Kategorier: Hållbar tillväxt

Svenskt Näringsliv

Publicerad: 2021-06-01 09:37

25 maj släppte Svenskt Näringsliv resultatet av det sammanfattande omdömet.

Kategorier: Företagsklimat

Företagslots och nätverkande

Publicerad: 2021-05-24 13:38

Företagslotsen är flexibel, det viktigaste är att vi ses!

Kategorier: Företagslots

Ystad växer

Publicerad: 2021-05-14 10:51

Ystad växer och det skapar möjligheter nu och i framtiden


Upphandlingsdialog

Publicerad: 2021-05-04 14:08

På dagens upphandlingsdialog deltog även våra samverkanskommuner i Sydöstra Skåne för att bredda möjligheterna att finna den goda affären

Kategorier: Företagsklimat

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-04-20 11:55

Med finansiellt stöd från Region Skåne genomför SÖSK kommunerna (Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla) just nu ett kriscoachingprojekt som kommer att genomföra i samarbete med Tillväxt Syd.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Näringslivsfrukost Ystad

Publicerad: 2021-04-13 11:27

Den13 april var det dags för livesändning av årets första näringslivsfrukost från Fritiden Hotell & Kongress! Du kan se den i efterhand på Ystads kommuns YouTube kanal.

Kategorier: Nätverk

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2021-03-10 14:44

Mars månad och Covid 19 fortsätter att hålla oss alla i ett hårt grepp.

Kategorier: Företagslots

Håll hjulen rullande

Publicerad: 2020-11-25 16:21

Vi ser dagligen hur flexibiliteten hos oss alla sätts på prov och vi ser i sociala medier hur alla anpassar sig och ställer om. Det är massor av nya affärsrelationer som skapats, många nya affärsidéer som kommit till, men det är också tårar och hårt slit.

Kategorier: Företagslots

Branschträffar

Publicerad: 2020-10-27 10:20

Vi har regelbundet olika branschträffar och senast i raden träffade vi de större jordägarna och fastighetsägarna i Ystads kommun

Kategorier: Nätverk

Rundabordssamtal

Publicerad: 2020-09-08 10:20

Den 7 september möttes företagare och makthavare för att under ett samtal arrangerat av Företagarna Ystad komma överens om hur man gemensamt ska arbeta för att få till beslut om bättre infrastruktur, i form av en satsning på väg E65, till och från Ystad.


Ekonomisk brottslighet

Publicerad: 2020-08-24 13:33

Ekobrottsmyndigheten har tagit fram en broschyr med information som vänder sig till företag som funderar på att avveckla eller sälja sitt företag.

Kategorier: Företagsklimat

Enkäten för näringslivsklimatet i Ystad

Publicerad: 2019-05-22 11:38

Enkätresultat kring hur näringslivsklimatet ser ut i Sverige släpptes i tisdags och idag besökte Erik Hultgren, Svenskt Näringsliv oss i Ystad för att berätta om vad siffrorna berättar om näringslivsklimatet i Ystads kommun.

Kategorier: Företagsklimat