RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Ystadmodellen på SKR konferens

Publicerad: 2021-06-10 09:18

Den 9 juni deltog vi på Sveriges kommuner och regioners konferens för att prata om Ystadmodellen

Ystadmodellen sprids och därmed smörgåsbordet för hållbar lönsamhet

Johan och Lotte var inbjudna till SKR:s konferens den 9 juni med temat: Agenda 2030 -hållbar utveckling tillsammans med näringslivet"

Det var ett gediget program som startade redan klockan nio där Linda Ahlford och Fredrik Berglund, SKR hälsade välkomna och vägledde oss igenom dagens agenda.

Först ut var Kerstin Lindvall, ICA:s hållbarhetschef med temat ICA -ett globalt och lokalt företag där hållbarhet är en del av affären.

Därefter var det mellansnack och reflektioner med Philip Thunberg, näringspolitisk expert inom hållbarhet och infrastruktur hos Företagarna.

Helena Jönsson och Kerstin Söderström från Glokala Sverige pratade under temat varför kommuner arbetar med Agenda 2030 och hur Glokala Sverige stöttar det arbetet.

Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 lyfte frågan hur vi når de högt ställda målen i Agenda 2030 och hur vi gör för att ta oss dit. Att partnerskap mellan olika aktörerna är avgörande.

På eftermiddagen var det dags att välja bland olika lärpass och här hittade vi flera kommuner som vi kommer att prata vidare med, utbyta erfarenheter och identifiera nya möjligheter.

Näst sist i programmet var det dags för oss och det var ju såklart lite nervöst att på kort tid i livesändning presentera konceptet FN:s hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer och Ystadmodellen på ett konkret sätt.

Konferensen avslutades med Rebecka Carlsson på temat Exponentionell klimatomställning. Rebecka lyssnade vi på vid senaste A Sustainable Tomorrow konferensen och blev väldigt inspirerade redan då.

Stort tack till SKR som bjöd in oss som talare.

ystadmodellen SKR

Kategorier: företagsklimat

Livesänd näringslivsfrukost 8 juni

Publicerad: 2021-06-08 11:51

Idag var det dags att sända live från restaurang Marinan när det var dags för vår digitala Näringslivsfrukost.

Näringslivsfrukost från ett soligt Ystad

Morgonen inleddes med att Johan Österberg, Marknad & Näringslivschef hälsade välkommen tillsammans med Ingvar Öberg, Företagarna Ystad från ett soldränkt Ystad.

Johan & Ingvar intervjuade Jeanette som driver restaurang Marinan. Därefter fick vi träffa Veronika som är verksamhetsledare i Ystad i Centrum samt nyanställda projektledaren Anna Bäckstrand som kommer att arbeta med projektet Hjärtat i Ystad.

Jamie och Jenny som är nya på vår avdelning berättade om deras uppdrag och vad de arbetar med just nu. Charlotta Blom, VD på Ystads teater fanns också på plats och intervjuades om nuläget.

I morgonsoffan mötte vi också Lars-Inge Persson, skolchef på Ystad gymnasium som tillsammans med Annika Strandberg, HR-manager på Polykemi pratade om kompetensförsörjning.

Günter Mårder, Företagarnas VD deltog via länk och gav sin nulägesanalys och därefter fick vi också att få ta del av Petter Birgersson, Ystads Allehanda nulägesanalys utifrån ett näringslivsperspektiv.

Avslutningsvis fick vi njuta av Sommarteaterns fantastiska talanger.

Sändningen kan du titta på i efterhand på Ystads kommuns YouTube kanal.

näringslivystad


Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-06-02 16:45

Idag var det dags för en kortare och intensivare version av "från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen"

Ett projekt som utgår från Ystadmodellen

Ett kommungemensamt projekt som genomförs med stöd av Region Skåne. (Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla)

Projektet genomförs tillsammans med Tillväxt Syd och idag var det dags för en kortare och intensivare version av "från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen"

På dagens webbinar deltog Pontho hair, Ystadappen, Veteranpoolen, Coride, JL Fysiocenter, Lunkaberg B&B, Sågmöllan och representanter från Tillväxt Syd och kommunerna.

Karin Lintrup höll i workshopen och efter förmiddagen erbjöds alla deltagande företag möjligheten att göra en tillväxtplan på kort och lång sikt med hjälp av Calle Rasmusson, Tillväxt Syd. I tillväxtplanen integreras även en hållbarhetskalkyl parallellt med den ordinarie kalkylen.

Vill du läsa om projektet hittar du en publik sammanställning på ystadmodellen.

 


Svenskt Näringsliv

Publicerad: 2021-06-01 09:37

25 maj släppte Svenskt Näringsliv resultatet av det sammanfattande omdömet.

Det sammanfattande omdömet är den viktigaste frågan i Svenskt Näringsliv enkät och den tyngst vägande rankingfaktorn.

Här får företagarna utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen.

- I år ser vi ett positivt trendbrott, vilket vi är glada för säger Johan Österberg, Marknad & Näringslivschef. Det ger starka signaler att vi nu går stärkta ur krisen och corona-året, där samarbete och kommun sattes på prov.

I Svenskt Näringslivs ranking som presenteras till hösten väger det sammanfattande omdömet 1/3

- Vi upplever att vår dialog med företagen blir bättre och bättre. Fler flyttar till Ystad än nånsin. Vi har fler i kö att etablera sig än på många år. Vi har haft ett fantastiskt gensvar på vårt arbete med FN’s hållbarhetsmål i ”Ett smörgåsbord för nya affärer”. Vi har haft fina tittarsiffror på våra digitala näringslivsfrukostar. Nu har vi dessutom kompletterat vår organisation inom näringsliv och är numera tillbaka på samma personalstyrka som för två år sedan och anpassade efter företagens behov. Vi är övertygade om att vi ska och kommer ta oss tillbaka på den 25:e plats vi hade för två år sedan avslutar Johan

Johan Dalén från Svenskt Näringsliv gick igenom enkätsvaren med tjänstepersoner och politiker via länk den 1 juni.

När man tittar på hur många som är anställda inom det privata näringslivet så hamnar vi på 7872st, tillsammans genererar det 2,2 miljarnder i skatteintäckter. Att arbeta för ett bra företagsklimat så att företag kan växa och anställa är viktigt.

När det gäller svarsfrekvensen för undersökningen så ligger Ystad i topp och de områden som företagen lyfter fram som specifikt viktiga att fortsätta förbättra är snabbare handläggning och ökad förståelse.

Vill du läsa mer om Svenskt Näringslivs enkät och om rankningen av företagsklimatet så hittar du det på Svenskt Näringslivs hemsida.

Johan Össterberg Ystads kommun

Kategorier: företagsklimat

Ystad växer

Publicerad: 2021-05-14 10:51

Ystad växer och det skapar möjligheter nu och i framtiden

Kategorier: Företagsklimat

Upphandlingsdialog

Publicerad: 2021-05-04 14:08

På dagens upphandlingsdialog deltog även våra samverkanskommuner i Sydöstra Skåne för att bredda möjligheterna att finna den goda affären

Kategorier: Företagsklimat

Från SWOT till värdeerbjudande med de globala målen

Publicerad: 2021-04-20 11:55

Med finansiellt stöd från Region Skåne genomför SÖSK kommunerna (Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla) just nu ett kriscoachingprojekt som kommer att genomföra i samarbete med Tillväxt Syd.

Kategorier: Företagsklimat

Näringslivsfrukost Ystad

Publicerad: 2021-04-13 11:27

Den13 april var det dags för livesändning av årets första näringslivsfrukost från Fritiden Hotell & Kongress! Du kan se den i efterhand på Ystads kommuns YouTube kanal.


Enkäten för näringslivsklimatet i Ystad

Publicerad: 2019-05-22 11:38

Enkätresultat kring hur näringslivsklimatet ser ut i Sverige släpptes i tisdags och idag besökte Erik Hultgren, Svenskt Näringsliv oss i Ystad för att berätta om vad siffrorna berättar om näringslivsklimatet i Ystads kommun.

Kategorier: Företagsklimat