RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Framtidsspaning i Ystad!

Publicerad: 2018-12-18 10:52

Tisdagen den 18 december var det premiär för "Framtidsspanarna i Ystad" på Änga/Västervång. På plats, redo att intervjua och intervjuas fanns alla åk 8 och 9 samt 13 representerade företag & organisationer.

Framtidsspanarna i Ystad

Strax efter klockan åtta fanns 13 olika företag och organisatoner utplacerade på olika platser på Västervångsskolan redo att bli intervjuade av elever åk 8 och 9 från Änga/Västervång.

Denna dag arbetade eleverna ämnesöverskridande och målet för dagen var att göra en presentation av företaget man intervjuat för sina klasskamrater. Presentationerna mailas även ut till respektive företag som i sin tur utser en vinnare!

Vi på Marknad & Näringsliv har i uppdrag att samverka mellan skola och näringliv och ett av skolans uppdrag är att förbereda eleverna för att leva och verka i samhället. Företagen i sin tur är i behov av arbetskraft och kompetens och har även en viktig uppgift att förmedla arbetslivets kopplingar till skolans undervisning.

När intervjuerna var klara, fortsatte eleverna att jobba med att sammanfatta och skapa presentationerna som ska vara klara i samband med skoldagens slut.

Exempel på frågor som eleverna ställde var:

  • Vad kännetecknar arbetsplatsen?
  • Vad är det bästa med att arbeta hos er?
  • Vad ser ni behov av hos framtida anställda?
  • Vilka visioner har ni?
  • Vem äger företaget?

Framtidsspanarna är en del av ett årshjul som vi på Marknad och Näringsliv tillsammans med skolorna och näringslivet arbetar med. Andra exempel på aktiviteter under 2018 är Teknik/Industrimässa, T4 och Yrkesbussarna.

Deltagande företag/organisationer denna morgon var:
Vård & Omsorg, Polykemi, Turistbyrån, IT-avdelningen (Ystads kommun), Picksell, Hydx, Hemrex, Länsförsäkringar, BilBengtsson, Apoteket Doppingen, Kriminalvården, SÖRF och Synoptik.

 


Näringslivsfrukost 11 december

Publicerad: 2018-12-12 13:12

Årets sista näringslivsfrukost arrangerades i Knutssalen på Gamla Rådhuset

Julfrukost & summering av 2018

7.30 fylldes Knutssalen med främst företagare men även politiker och tjänstemän som tillsammans minglade, nätverkade och njöt av en härlig gemensam julfrukost.

Morgonen inleddes kl. 8 med att Johan Österberg, näringslivschef i Ystads kommun och Ingvar Öberg, ordförande i Företagarna Ystad hälsade välkomna.

Därefter tog William Schmatz, ordförande i Ungdomsfullmäktige över talarstolen och berättade inlevelserikt om de saker som man arbetat med i Ungdomsfullmäktige under året. William var även inbjuden som inspiratör då han är en person med flera järn i elden samtidigt.

Hur William får dygnets alla timmar att räcka till är en gåta men ett ledornd som återkom var ENGAGEMANG och det kan vi nog alla skriva under att engagemang är något Willliam utstrålar till 100%

Engagemang genomsyrar också dagens frukost då sorlet ständigt var högt.

Efter lite mingel och påfyllning av kaffe var det dags för oss på Marknad & Näringsliv att berätta om hur ett år hos oss ser ut i stort och på vilka sätt vi arbetar för att skapa förutsättningar för ett blomstrande näringsliv i Ystad.

Stefan Litzberg, Nyföretagarcentrum och Per-Olof Lind, Tillväxt Syd beskrev verksamheterna och delar av det utbud som finns för företagare. Både Nyföretagarcentrum och Tillväxt Syd finns tillsammans med Marknad & Näringsliv i Gamla Rådhuset.

Frukosten avslutade vid 9.15 med en förhoppning om att ses igen på nästa frukost 2019. Kommande frukostar är: 5/2, 2/4, 4/6, 3/9, 15/10. 10/12

Näringslivsfrukostarna i Ystad arrangeras 6ggr per år av Ystads kommun och Företagarna Ystad i samabete med Ystads Allehanda och Radio Active.

 


Mattias Goldmann till Scala

Publicerad: 2018-11-23 14:25

Hur kan jag som företagare integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen?

Klockan 8.30 slogs portarna upp på Biograf Scala för de ca 60 representerade företagen och över 90 deltagarna som valt att delta i arrangemanget "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Längs gågatan kom Mattias Goldmann farande i full fart på sin kick som är integrerad i hans resväska och gled in i minglet där det serverades lokalt levererad fika och bjöd in till ett härligt sorl som enligt Mattias decibellmätare mätte till så pass högt att det motsvarade en motorväg i volym - snacka om engagemang!

Morgonen inleddes med panelsamtal med lokala företagare David Åqvist (WME MEchanics), Erik Bengtsson (Karlsfälts gård) och Sven-Olof Bernoff (Skånefrö) som delade med sig av sina erfarenheter och bästa tips tillsammans med Kristina Yngwe, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Efter en kort paus var det dags för Mattias Goldmann att inta scenen själv.
Här fick vi ta del av flera sätt att hitta affärsmässiga ingångar i klimat- och hållbarhetsfrågan.

Klimatet är ingen kund. Ingen köper något för att rädda klimatet, utan för att uppfylla sina egna önskemål och behov. Om du då hittar ett sätt att tillfredsställa kundens behov så väljer de dig. Många företag blir omedvetna miljöhjältar exempelvis Spotify. Vem tänker att man gör en miljöinsats genom att välja Spotify? Nej man väljer det eftersom det fyller ett behov och önskemål man har.

En annan aspekt är att locka till sig kompetent personal. Att ha hållbarhet med sig i tillverkningsprocessen, att ta socialt ansvar är något som den nya generationen ställer som krav när de söker jobb, så möjligheterna är oändliga. Affären finns i att ligga först! Ettan vinner!

Från spännande idé till lysande verklighet berättade Johan Olsen, affärschef på Almi om. Han delade med sig av inspirerande exempel och gav tips på hur man kan gå tillväga. Bolag upp till 250 anställda kan få hjälp av Almi. Almi arbetar även tätt tillsammans med Tillväxt Syd.

Som sista inspiration fick vi "dela vardagsrum" med företagare som tog chansen att få några minuter ensamma på scen med Mattias. Sonja Allbäck från Allbäck Linoljeprodukter berättade om hur det gick till när företaget startade. Ekologisk Energi tog chansen att prata om sina tankar och visioner och slutligen samtalade Annika Nilsson från Kiviks Musteri och Mattias Goldmann om hur enkelt det är att bli hemmablind, att inte se allt det fantastiska man gör, det som andra i omgivningen inspireras av.

”FNs hållbarhetsmål – ett smörgåsbord för nya affärer” är inget projekt utan fungerar som ett paraply för att kunna samla så mycket som möjligt av våra olika insatser och åtgärder under ett ”paraply” där vi tillsammans kan skapa förutsättningar för näringslivet, driva saker framåt och inspirera andra.

 


Ystad en av nio nominerade till årets Nyföretagarkommun

Publicerad: 2018-11-12 10:39

Grattis till Vellinge som blev utnämnd till årets nyföretagarkommun av Visma och Nyföretagarcentrum. Ystad var en av nio kommuner som var nominerade till priset.

2015 blev Ystads kommun utsedd till Årets nyföratagarkommun. Efter vinsten, fick Ystad enligt reglerna inte bli nominerad de kommande tre åren, vilket gör att detta är första året som kommunen åter får bli nominerad.

- Det känns väldigt kul att vara nominerad. Vårt långa samarbete med Nyföretagarcentrum och att vi dessutom är placerade i samma lokaler skapar jättebra förutsättningar för företagande, säger Johan Österberg, Marknad- och Näringslivschef i Ystads kommun.

- Man blir stolt och glad att bli nominerad till årets nyföretagarkommun 2018. Det är ett kvitto på att vårt arbete håller hög nivå, säger Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystads kommun.

De nio kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och Nyföretagarcentrum har därtill bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag. Källa Visma.se

- Att underlätta och inspirera nya entreprenörer så att fler vågar ta klivet att starta eget företag skapar ett positivt företagsklimat och gynnar tillväxten i kommunen. Nomineringen ger ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, avslutar Lotte Kolare, Nyföretagarcentrum.


Näringslivsgalan 2018

Publicerad: 2018-11-08 15:56

Feststämning i Ystad - Näringslivsgalan 2018

Kategorier: Näringslivsgala

Näringslivsranking 2018

Publicerad: 2018-10-02 12:53

Kategorier: Företagsklimat

Möte mellan skola och näringsliv

Publicerad: 2018-09-19 12:39


FNn Hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer

Publicerad: 2018-09-17 14:58

Torsdagen den 13 september var det dags för ett gemensamt arrangemang i Ystad Arena med temat "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"


Kickoff med Tillväxt Syd

Publicerad: 2018-09-17 14:17

Måndagen den 10 september var det dags för Kickoff med Tillväxt Syd

Kategorier: nätverk

Näringslivsfrukost 4 september

Publicerad: 2018-09-05 15:32

Tisdagen den 4 september var det dags för höstens första näringslivsfrukost och Surbrunnsparken fylldes med företagare när det var dags för frukost med temat: "Pulsen på politiken för ett blomstrande näringsliv"


Branschträff

Publicerad: 2018-09-05 15:12

Branschträffar är något som vi på Marknad & Näringsliv arrangerar vid olika tillfällen, senast i raden var Mäklarträffen där drygt 10st mäklare samlades.


Härligt engagemang!

Publicerad: 2018-07-13 13:37

Idag hade första gruppen Sommarlovsentreprenörer avslutning. Deras engagemang och förmåga att se möjligheter och inte hinder var härligt och glädjande att se.


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00Näringslivsfrukost

Publicerad: 2018-06-12 12:35

Temat den 12 juni var Ungt företagande & en titt bakom kulisserna

Kategorier: nätverk

Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost


Ett smörgåsbord av nya affärer

Publicerad: 2018-05-30 15:25

Idag var vi representerade på ett frukostmöte som arrangerades av Tillväxt Syd och Sparbanken Syd på Skånefrö i Tommarp.


Årets jordägarträff

Publicerad: 2018-05-23 13:22

Kategorier: Nätverk

Korsvirkessim 50år

Publicerad: 2018-05-02 15:33

Ystad Grand Prix - Korsvirkessim 50år


LOTS-nätverksträff i Ystad

Publicerad: 2018-05-02 15:25

Representanter från Skellefteå i norr till oss i Ystad träffades på den årliga LOTS-nätverksträffen i Ystad den 24 april

Kategorier: Företagslots