RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Mattias Goldmann till Scala

Publicerad: 2018-11-23 14:25

Hur kan jag som företagare integrera och få draghjälp av de globala hållbarhetsmålen?

Klockan 8.30 slogs portarna upp på Biograf Scala för de ca 60 representerade företagen och över 90 deltagarna som valt att delta i arrangemanget "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Längs gågatan kom Mattias Goldmann farande i full fart på sin kick som är integrerad i hans resväska och gled in i minglet där det serverades lokalt levererad fika och bjöd in till ett härligt sorl som enligt Mattias decibellmätare mätte till så pass högt att det motsvarade en motorväg i volym - snacka om engagemang!

Morgonen inleddes med panelsamtal med lokala företagare David Åqvist (WME MEchanics), Erik Bengtsson (Karlsfälts gård) och Sven-Olof Bernoff (Skånefrö) som delade med sig av sina erfarenheter och bästa tips tillsammans med Kristina Yngwe, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Efter en kort paus var det dags för Mattias Goldmann att inta scenen själv.
Här fick vi ta del av flera sätt att hitta affärsmässiga ingångar i klimat- och hållbarhetsfrågan.

Klimatet är ingen kund. Ingen köper något för att rädda klimatet, utan för att uppfylla sina egna önskemål och behov. Om du då hittar ett sätt att tillfredsställa kundens behov så väljer de dig. Många företag blir omedvetna miljöhjältar exempelvis Spotify. Vem tänker att man gör en miljöinsats genom att välja Spotify? Nej man väljer det eftersom det fyller ett behov och önskemål man har.

En annan aspekt är att locka till sig kompetent personal. Att ha hållbarhet med sig i tillverkningsprocessen, att ta socialt ansvar är något som den nya generationen ställer som krav när de söker jobb, så möjligheterna är oändliga. Affären finns i att ligga först! Ettan vinner!

Från spännande idé till lysande verklighet berättade Johan Olsen, affärschef på Almi om. Han delade med sig av inspirerande exempel och gav tips på hur man kan gå tillväga. Bolag upp till 250 anställda kan få hjälp av Almi. Almi arbetar även tätt tillsammans med Tillväxt Syd.

Som sista inspiration fick vi "dela vardagsrum" med företagare som tog chansen att få några minuter ensamma på scen med Mattias. Sonja Allbäck från Allbäck Linoljeprodukter berättade om hur det gick till när företaget startade. Ekologisk Energi tog chansen att prata om sina tankar och visioner och slutligen samtalade Annika Nilsson från Kiviks Musteri och Mattias Goldmann om hur enkelt det är att bli hemmablind, att inte se allt det fantastiska man gör, det som andra i omgivningen inspireras av.

”FNs hållbarhetsmål – ett smörgåsbord för nya affärer” är inget projekt utan fungerar som ett paraply för att kunna samla så mycket som möjligt av våra olika insatser och åtgärder under ett ”paraply” där vi tillsammans kan skapa förutsättningar för näringslivet, driva saker framåt och inspirera andra.

 


Ystad en av nio nominerade till årets Nyföretagarkommun

Publicerad: 2018-11-12 10:39

Grattis till Vellinge som blev utnämnd till årets nyföretagarkommun av Visma och Nyföretagarcentrum. Ystad var en av nio kommuner som var nominerade till priset.

2015 blev Ystads kommun utsedd till Årets nyföratagarkommun. Efter vinsten, fick Ystad enligt reglerna inte bli nominerad de kommande tre åren, vilket gör att detta är första året som kommunen åter får bli nominerad.

- Det känns väldigt kul att vara nominerad. Vårt långa samarbete med Nyföretagarcentrum och att vi dessutom är placerade i samma lokaler skapar jättebra förutsättningar för företagande, säger Johan Österberg, Marknad- och Näringslivschef i Ystads kommun.

- Man blir stolt och glad att bli nominerad till årets nyföretagarkommun 2018. Det är ett kvitto på att vårt arbete håller hög nivå, säger Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystads kommun.

De nio kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och Nyföretagarcentrum har därtill bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag. Källa Visma.se

- Att underlätta och inspirera nya entreprenörer så att fler vågar ta klivet att starta eget företag skapar ett positivt företagsklimat och gynnar tillväxten i kommunen. Nomineringen ger ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, avslutar Lotte Kolare, Nyföretagarcentrum.


Näringslivsgalan 2018

Publicerad: 2018-11-08 15:56

Feststämning i Ystad - Näringslivsgalan 2018

Kvällen vi firar små och stora framgångar inom näringslivet!

Onsdagen den 7 november kl. 18.00 slogs portarna upp i Surbrunnsparken, det var dags för den årliga Närinslivsgalan. Röda mattan var utrullad och Ystads Allehanda stod för fotograferingen, alla bilderna hittar du på deras hemsida.

Kvällens konferencier Martin Svensson höll i trådarna och inledde med att presentera de nomineriade till priset Årets företagare. Nominerade i år var Anna Olsson (GEBO Snickeri AB), David Åqvist (WME Mechanics AB) och Jesper Lindgren (JL Fysiocenter AB)

Därefter delades Mästar- och Gesällbrev ut till:

  • Dick Lindström, Mästarbrev Fotograf
  • Erica Ek, Mästarbrev Frisör
  • Maria Svensson, Gesällbrev Målaryrket

Priset som Årets Nyföretagare delades ut av Lars Kindesjö, Nyföretagarcentrum och Jonas Rosenkvist, Ystads kommun och priset gick till Elin Karlsson, Elins Blomsterglädje

Efter huvudrätten som bestod av Wallenbergare var det dags att dela ut priset till Årets Ambassadör. Prisutdelare var Kristina Bendz, Ystads kommun och Lena Palmgren. Priset gick till Polykemi AB och togs emot av Gustav Hugosson.

Innan desserten var det dags för utdelning av Årets Hederspris. Prisutdelare var Cecilia Magnusson Svärd och Olle Månsson och priset gick till Thomas Lantz.

När kaffe och dessert var avslutat återstod tillkännagivandet av Årets Företagare. Vinnare och överröst med guldkonfetti blev David Åqvist.

Avslutningsvis gjorde Hasse Andersson entré och hela Surbrunnsparken både gungade och dansade med i takt med allas vår Hasse. I sista numret blev det till allas jubel en spontan bandsammansättning med Hasse Andersson tillsammans med Knet & Bünna.

Det blev en härlig kväll där vi tillsammans firade Ystads fantasiska näringsliv.

Ett stort tack till alla!

 

Kategorier: Näringslivsgala