RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Framtidsspaning i Ystad!

Publicerad: 2018-12-18 10:52

Tisdagen den 18 december var det premiär för "Framtidsspanarna i Ystad" på Änga/Västervång. På plats, redo att intervjua och intervjuas fanns alla åk 8 och 9 samt 13 representerade företag & organisationer.

Framtidsspanarna i Ystad

Strax efter klockan åtta fanns 13 olika företag och organisatoner utplacerade på olika platser på Västervångsskolan redo att bli intervjuade av elever åk 8 och 9 från Änga/Västervång.

Denna dag arbetade eleverna ämnesöverskridande och målet för dagen var att göra en presentation av företaget man intervjuat för sina klasskamrater. Presentationerna mailas även ut till respektive företag som i sin tur utser en vinnare!

Vi på Marknad & Näringsliv har i uppdrag att samverka mellan skola och näringliv och ett av skolans uppdrag är att förbereda eleverna för att leva och verka i samhället. Företagen i sin tur är i behov av arbetskraft och kompetens och har även en viktig uppgift att förmedla arbetslivets kopplingar till skolans undervisning.

När intervjuerna var klara, fortsatte eleverna att jobba med att sammanfatta och skapa presentationerna som ska vara klara i samband med skoldagens slut.

Exempel på frågor som eleverna ställde var:

  • Vad kännetecknar arbetsplatsen?
  • Vad är det bästa med att arbeta hos er?
  • Vad ser ni behov av hos framtida anställda?
  • Vilka visioner har ni?
  • Vem äger företaget?

Framtidsspanarna är en del av ett årshjul som vi på Marknad och Näringsliv tillsammans med skolorna och näringslivet arbetar med. Andra exempel på aktiviteter under 2018 är Teknik/Industrimässa, T4 och Yrkesbussarna.

Deltagande företag/organisationer denna morgon var:
Vård & Omsorg, Polykemi, Turistbyrån, IT-avdelningen (Ystads kommun), Picksell, Hydx, Hemrex, Länsförsäkringar, BilBengtsson, Apoteket Doppingen, Kriminalvården, SÖRF och Synoptik.

 


Näringslivsfrukost 11 december

Publicerad: 2018-12-12 13:12

Årets sista näringslivsfrukost arrangerades i Knutssalen på Gamla Rådhuset

Julfrukost & summering av 2018

7.30 fylldes Knutssalen med främst företagare men även politiker och tjänstemän som tillsammans minglade, nätverkade och njöt av en härlig gemensam julfrukost.

Morgonen inleddes kl. 8 med att Johan Österberg, näringslivschef i Ystads kommun och Ingvar Öberg, ordförande i Företagarna Ystad hälsade välkomna.

Därefter tog William Schmatz, ordförande i Ungdomsfullmäktige över talarstolen och berättade inlevelserikt om de saker som man arbetat med i Ungdomsfullmäktige under året. William var även inbjuden som inspiratör då han är en person med flera järn i elden samtidigt.

Hur William får dygnets alla timmar att räcka till är en gåta men ett ledornd som återkom var ENGAGEMANG och det kan vi nog alla skriva under att engagemang är något Willliam utstrålar till 100%

Engagemang genomsyrar också dagens frukost då sorlet ständigt var högt.

Efter lite mingel och påfyllning av kaffe var det dags för oss på Marknad & Näringsliv att berätta om hur ett år hos oss ser ut i stort och på vilka sätt vi arbetar för att skapa förutsättningar för ett blomstrande näringsliv i Ystad.

Stefan Litzberg, Nyföretagarcentrum och Per-Olof Lind, Tillväxt Syd beskrev verksamheterna och delar av det utbud som finns för företagare. Både Nyföretagarcentrum och Tillväxt Syd finns tillsammans med Marknad & Näringsliv i Gamla Rådhuset.

Frukosten avslutade vid 9.15 med en förhoppning om att ses igen på nästa frukost 2019. Kommande frukostar är: 5/2, 2/4, 4/6, 3/9, 15/10. 10/12

Näringslivsfrukostarna i Ystad arrangeras 6ggr per år av Ystads kommun och Företagarna Ystad i samabete med Ystads Allehanda och Radio Active.