RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Massor av företagsidéer

Publicerad: 2018-06-26 09:00

Måndagen den 25 juni var det dags för ungdomarna att pitcha sina företagsidéer för första gången inför sina nyfunna kollegor och inför Lotte Kolare, projektledare, Maria Schuman, Sparbanken Skåne & representant från Ystads kommuns näringslivsavdelning.

Vi fick höra om allt från ekologiska bakverk & kaffeförsäljning som skulle säljas från en trälåda på magen som tillverkats i träslöjden, till importerade klockor, hundkurser, urval av bakverk från mormors receptbok och beställningar av frukostbullar via avrop.

Hur marknadsföringen ska se ut ser lite olika ut. En del hade planer på att kommunicera via sociala medier, andra tänkte utsmycka sin cykel och andra via det personliga mötet i områden där det rör sig sig mycket folk.

Dessa driftiga ungdomar kommer ni säkert att möta under sommaren.

Vi på Näringslivsavdelningen önskar dem alla lycka till och ser fram emot att träffa dem igen den 13 september då första gruppen har sin avslutningsdag.

Nästa grupp Sommarlovsentreprenörer från Ystad, Tomelilla, Skurup & Simrishamn startar upp den 27 juni. En gemensam avslutning för alla Sommarlovsentreprenörer hålls sedan i Lund vecka 32.


Första dagen på sommarjobbet som entreprenör!

Publicerad: 2018-06-18 17:01

Idag körde första gruppen igång med Sommarlovsentreprenörerna 2018

18st  ungdomar från Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Skurup i åldrarna 15-18 år samlades klockan nio i Forum Ystads lokaler på Regementsområdet.

Lotte Kolare, projektledare för Sommarlovsentreprenörerna för alla ovannämnda kommuner hälsade välkommen och gick igenom lite praktiska detaljer. Martin, arbetsmarknadshandläggare i Tomelilla kommun och Angelica, Näringslivssamordnare i Ystads kommun, berättade varför kommunen tycker att detta är viktigt att satsa på och vi fick höra vad Tova som var med förra året och är vår SLE ambassadör 2018 fick med sig efter förra årets SLE.

Tova berättade att det var utvecklande på det personliga planet och att det krävdes mod att stå inför andra och tala men att intresset att driva företag bara växt efter det. Tova har under åk 2 drivit UF företag och planerar att när hon fyller 18 i november starta ett företag "på riktigt".

Efter Tovas presentation spelade vi bingo för att lära känna varandra lite bättre så nu vet alla vem som har stått på scen och vem som har besökt samma nöjespark mer än 10 gånger. Sedan blev det första gruppövningen och där behövde Lotte Kolare konsulthjälp att minimera en skada som var skedd när allt hennes importerade te hade gått över sista förbrukningsdagen så det inte gick att sälja som te längre. Lotte valde ut förslaget att sälja dem som skorenare för att ta bort fukt och dålig lukt i skor, hon hade dock många andra alternativ så som ekologisk jord, doftljus och doft"gran" till bilen att välja emellan.

Sedan diskuterades vad bra och dålig service är och grupperna fick i uppdrag att under lunchen kontrollera hur det står till med servicen i Ystad. De kom fram till sju saker att titta på och fick sedan betygsätta dessa sju med 0-3 poäng per sak.

Att fundera på  till imorgon är hur marknadsför man något på bästa sätt och vad vill jag ge för kundservice.

Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns över hela landet och ett spännande alternativ till de vanliga sommarjobben. Projektet drivs i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne. Du får hjälp med utbildning, försäkring och stöd. Projektledare för kommunerna är Lotte Kolare som även arbetar på Nyföretagarcentrum.

Nedan ser ni bilden av vad som är viktigt för att ge bra service enligt dagens deltagare och som också låg till grund för dagens bedömning av servicen i Ystad.


Näringslivsfrukost

Publicerad: 2018-06-12 12:35

Temat den 12 juni var Ungt företagande & en titt bakom kulisserna

Dagens näringslivsfrukost arrangerades på Ystad Studios Visitor Center och samlade ca 100st från näringsliv & organisationer.

Temat för dagen var ungt företagande och Susan Wahlgren, Ung Företagsamhet Skåne Regionchef berättade om UF-företagande och intervjuade även två UF-företag på plats.

Susan avslutade med att dela med sig av lite tips. Bland annat förslaget på en kampanj "när bjöd du hem en ungdom senast" där hon utmanade företagen att minst en gång om året bjuda hem ett UF-företag, ungdom, arbetslös...Hon tipsade även om att bjuda in ett UF-företag till en arbetsplatsträff, företagsmöte eller liknande.

En sak som Susan poängterade som extra viktig var att inte krångla till det, då finns det också större sannorlikhet att det faktiskt bli av!

Näringslivsfrukostarna är kostnadsfria och arrangeras av Ystads kommun och Företagarna i samarbete med Ystads Allehanda och Radio Active.

Kategorier: nätverk

Skola & näringsliv

Publicerad: 2018-06-07 11:22

Idag arrangerade Änga/Västervång tillsammans med näringslivsenheten i Ystads kommun en uppskattad och givande skola & näringslivsfrukost

Hur kan vi samverka mellan skola & näringsliv?

I matsalen på Änga/västervång samlades ett 40-tal ämneslärare och 14st representerade företag/organisationer för att prata kring ämnen/funktioner och hur man kan arbeta tillsammans skola & näringsliv.

Skola & näringslivsfrukost

Alla företag/organisationer hade på förhand skickat in svar på olika frågor. Bland annat hur man ställer sig till att besöka skolan och göra företagsbeskrivningar för eleverna, om eleverna kan komma på studiebesök, om det finns intresse från företagen att i dialog med eleverna ge dem uppgifter i olika ämnen exemplevis inom matte eller teknik samt om det finnns möjligheter att göra praktik på arbetsplatsen.

För att koppla ihop rätt lärare & ämne med yrke & arbetsplats så hade företagen/organisationerna på förhand även fyllt i vilka ämnen som man anser finns representerade i form av yrke/funktioner på arbetsplatsen. Studie & yrkesvägledaren hade sedan gjort bordsindelningar på förhand utifrån materialet och respektive ämneslärare hade fått i uppdrag att läsa på om företagen, främst det företag som de kopplats samman med inför frukosten. Under frukuosten fanns det olika frågeställningar som deltagarna kunde diskutera utifrån.

Målet med förmiddagen

Målet med förmiddagen var att identifierat en aktivitet eller ett område som man tillsammans ska arbeta vidare med. Sorlet och energin vid borden talade sitt tydliga språk att detta var ett bra sätt att mötas. När frukosten avslutades kom det fram bland annat att företagen gärna ser att lärarna kommer på besök ute på arbetsplatserna, att det finns ett glapp i kunskapen och förmågan att formulera sig perfekt i skrift kontra att möta människor personligen ute på arbetsplatserna, att våga ta i hand och titta varandra i ögonen samt att det är av vikt med läsförståelse exempelvis för att förstå beskrivningar och dokument.

Till hösten kommer det att arrangeras olika miniutställningar i cafét på Änga/Västervång, även här relaterat till ämnen, yrken & funktioner. På en arbetsplats finns ofta en mängd olika funktioner och men kan faktiskt arbeta med det mesta i vår kommun och vår del av landet, vilket man kanske inte alltid känner till. På dessa utställningar kommer vi att öppna upp för fler företag.

Låter detta intressant?

Vet du redan nu att detta är något du som företagare är intresserad av att delta i så går det bra att maila foretagslots@ystad.se och anmäla ditt intresse.

Näringslivsenheten i Ystads kommun tillsammans med Calle Rasmusson, Incubator C och delaktig i T4 (fjärde teknikåret på gymnasiet) är de som varit i kontakt med utvalda företag & organisationer. Jenny Norberg Randowo, studie & yrkesvägledare har haft kontakten med lärarna och samordnat arrangemanget på skolan.

Detta är en del av det arbete som görs för att skapa samverkan mellan skola & näringsliv, andra aktiviteter under året är yrkesbussarna, industrimässa och T4an.

Bild: Studie & yrkesvägledare Jenny Norberg Randowo, Ystads kommun