RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Fastighetsägarna Syd

Publicerad: 2019-10-23 16:18

En gång om året förlägger Fastighetsägarna Syd sitt styrelsemöte i Ystad

Idag samlades Fastighetsägarna Syd på Gamla Rådhuset för att ha sitt styrelsemöte i Ystad tillsammans med representanter från näringslivsavdelningen.

Det pågår en strukturomvandling i Sveriges stadskärnor och trenden visar att försäljningen av sällanköpsvaror minskar, medan dagligvaror- och hotellnäringen ökar tillsammans med mer upplevelsebaserad konsumtion.

Ystads stadskärna följer trenden i stort och visar samtidigt positiva siffror i den totala omsättningen. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

- Ystads stadskärna följer trenden, men har hittills klarat strukturomvandlingen förhållandevis väl. För att skapa en stadskärna med ett varierat utbud med en bra butiksmix och rätt utbud på rätt plats krävs det att alla aktörer kommunicerar och hjälps åt. I Ystad är samarbetet bra och det finns goda förutsättningar och en bra grund att stå på inför framtidens fortsatta utmaningar, säger Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

 

fastigheter

Kategorier: nätverk

Företagsklimat

Publicerad: 2019-10-17 11:40

Den 15 oktober låg fokuset i Ystad Arena på lokalt företagsklimat

Näringslivsfrukosten

Morgonen inleddes med Ellen Dahl som presenterade Svenskt Näringslivs ranking och hur det ser ut i Ystad. Hon lyfte fram önskemålet om snabbare handläggning och ökad förståelse som två viktiga områden att arbeta med. Det är viktigt att skapa förutsättningar för tillväxt inom näringslivet, som exempel nämnde Ellen att om alla företag med minst en anställd anställer ytterligare en person så skulle det generera skatteintäckter som motsvarar 890 förskoleplatser och 335 undersköterskor i hemtjänsten.

Företagarna Ystad berättade om hur de arbetar för att påverka inom infrastrukturfrågor, elförsöjning och säkerhet. Företagarna Ystad arrangerar även den kommande Näringslivsgalan tillsammans med oss på Ystads kommun och Ystads Allehanda. Glöm inte att anmäla dig till den, du hittar programmet HÄR.

Johan Österberg, marknad och näringslivschef tog sedan över mikrofonen. Han fokuserade på vikten att arbeta med ökad förståelse mellan kommun och näringsliv. På vår avdelning arbetar Åsa Bodeborn med koplexa företagsärenden. Det innebär att Åsa sammankallar de tjänstemän och avdelningar som berörs av ett mer kompicerat företagsärende (mer än en handläggare), så att företagaren bara behöver en kontaktperson. Hon följer sedan upp ärendet hela vägen in i mål.

Inköpsmässa

Direkt i anslutning till frukosten arrangerade upphandlingsavdelningen en inköpsmässa för våra avtalsleverantörer. Parallellt med mässan gästade Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Ystads inköpsansvariga för att prata hur kommuner kan höja kvaliteten, spara pengar och förbättra företagsklimatet genom att arbeta smartare med upphandlingar.

Birgitta Laurent, Ellen Dahl Svenskt Näringsliv


LevelUp

Publicerad: 2019-10-07 14:04

Idag var det återigen dags för LevelUp

LevelUp är ett utvecklingsarbete riktat mot högpresterande elever (till början i åk 8 och 9 på Västerportskolan). Det riktar sig till elever som har mycket höga meritvärde eller är högpresterande i enskilt ämne så som t.ex. matematik, svenska eller engelska. Det ska fungera som ett komplement till utmaningar i undervisningen och eleverna har själva kunnat söka.

Idag fick eleverna möta Eva Holm, specialist inom nationell och internationell affärsjuridik med erfarenhet av arbetsrätt, skilsmässor, bouppteckningar och testamenten.

Eva berättade om hennes väg mot där hon är idag. Hon berättade att hon alltid följt sitt hjärta och gjort livsval där hon kännt glädje men också sett en bredd över arbetsmöjligheter.

Hon påpekade att hon ofta gjort val för att något lät spännande och roligt men att vägvalen i sin tur gett henne en bild över vad hon vill arbeta med och vad hon inte velat fokusera vidare på.

Att våga prova var ett ledord hon skickade med på vägen.

Ett stort tack till Eva för att hon delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Under skola och näringsliv kan du läsa mer om LevelUp och andra aktiviteter som pågår över året.

Eva Holm_LevelUp_


Nå framgång med de globala målen

Publicerad: 2019-10-03 18:00

Drygt 40 företagare och organisationer samlades i Simrishamn när det den 3 oktober var dags för det fjärde kommungemensamma arrangemanget under paraplyet "FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer"

Arrangörerna hälsade välkomna och därefter inleddes morgonen av Gösta Melkersson, Business Sweden på temat agera lokalt, tänk globalt.

Därefter gav Karin Lintrup, innovationskonsult och rådgivare i hållbar tillväxt, verktyg till deltagarna så att de på plats kunde arbeta med och identifiera möjligheter till ökad lönsamhet och nya affärer genom de globala målen och skapa en handlingsplan.

- Företagare är ofta väl medvetna om att de behöver arbeta med hållbart. Problemet är att de ibland inte vet hur de ska göra det. I många fall arbetar man redan med hållbarhet integrerat i sin verksamhet men har inte sett hur man kan koppla ihop sin verksamhets egna mål med de 17 globala målen. Ofta upplevs hållbarhet och miljöfrågor som pekpinnar, kravlistor och måsten istället för affärsmöjligheter. Detta vill vi förändra och istället skapa nya förutsättningar kring, säger Lotte Nilsson, Ystads kommun

Deltagarna fick beskriva sin verksamhets värdekedja och även arbeta med värdekedjan hos personen mitt emot. Under processen identifierades vad som behövde göras för att ta nästa steg och hur/vilka som behöver involveras.

Av sorlet att dömma under hela förmiddagen blev det en givande förmiddag för alla som var på plats och det var också den feedback vi fick med oss efter arrangemanget. Vi vill verkligen tacka alla för engagemang och viljan att samverka.

Bakom arrangemanget denna dag stod Ystad-, Tomelilla, Simrishamn-, Skurup- och Sjöbo kommun, samt Tillväxt Syd och Sparbanken Syd.

Läs mer om FNs hållbarhetsmål - ett smörgåsbord för nya affärer

Här nedan ser du en film från arrangemanget: