RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Hållbarhet och nya affärer

Publicerad: 2019-11-26 16:27

120 deltagare och drygt 60 representerade företagare samlades i Ystad Arena

Klockan halv nio minglade ca 120 företagare i Ystad Arena under temat "hållbarhet och nya affärer"

På plats bakom vart och ett av de 17 globala målen fanns ett lokalt företag representerat för att visualisera affärskopplingen till respektiva mål.

Förmiddagen inriktade sig mot näringsliv och organisationer oberoende av hur mycket eller lite man arbetar med de globala målen. Faktum är att många företag i vår region arbetar redan med hållbarhet integrerat i sin verksamhetsutveckling medvetet eller omedvetet.

Genom att visa upp goda exempel från det lokala näringslivet får man en inblick i vilken fantastisk region vi bor och verkar i.

Moderator för dagen var Andreas Narsell och efter en kort stund av mingel bland deltagare och utställare så var det dags för dagens första talare, Tina Robertsson, Director Sustainable Performance, The Absolut Company, Pernod Ricard.

Trots ett välkänt varumärke vet få om att vodkan produceras på en enda plats, i ett av världens mest energieffektiva och klimatsmarta destillerier, i skånska Åhus. Produktuonen har varit lokal och byggts upp kring en produktionsfilosofi kallad "One Sourse, One Community"

Direkt efter Tina tog Christoffer Enander, affärsutvecklare på Sparbanken Syd över mikrofonen. Christoffer lyfte blicken mot fonder och pensionssparande som en viktig skillnad i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Avslutningsvis delade Christoffer med sig av lite trendspaning när det gäller bilindustrin och energisektorn.

Sedan var det dags för mingel. Sorlet var högt och nya kontakter knöts. Efter ca 45 minuter var det dags att lyssna till dagens sista talare, Oscar Hugoson, vice vd på Scanfill. Scanfill är en del av Polykemi group.

Oscar pratade om att framtiden behöver det de redan har. Plast, en produkt som är både hatad, älskad, debatterad och med enorma möjligheter. Oscar berättade om hur Polykemi Group arbetar för att ligga i framkant när det gäller forskning och ligga steget före när det gäller efterfrågan av hållbart material.

Dagen avslutades med lite inspel av Johan Österberg, Marknad & Näringslivschef samt Calle Rasmusson, Incubator C som lyfte vikten av att få in kalkylen kopplat till hållbarhetsmålen i sin tillväxtplan.

Lotte Nilsson, företagslots och processledare i arbetet med konceptet "FNs hållbarhetsmål -ett smörgåsbord för nya affärer" summerade dagen och berättade att denna mässa är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang. Tanken med det är att utvärdera året som gått och titta på det som ligger framför oss. Att visionen är att man som företagare har som målsättning att det är hit man vill komma varje år, för att vara en del av smörgåsbordet för nya affärer.

Lotte avslöjade också att vi på Marknad & Näringsliv under våren kommer att ta fram en vägledning för de fyra kommungemensamma arrangemangen som gjorts under 2018-2019 och som därmed kommer att kunna spridas och användas av organisationer, företag och kommuner runt om i Sverige. Vägledningen kommer att tas fram med stöd av Sparbanken Syds stiftelse.

Jörgen Reiman Eihle, verksamhetsutvecklare på Tillväxt Syd avslöjade att nästa år kommer vi att kora årets Framtidssäkrare. Mer information om vad priset innebär och kriterierna för pristagaren kommer att publiceras på Tillväxt Syds hemsida.

Avslutningsvis delades vars en Target Finders ut. En "karta" över de 17 globala målen och dess delmål, detta för att man som företag eller organisation ska kunna implementera de globala målen i sina tillväxtplaner på ett visuellt och struktuerat sätt.

Vi vill säga ett stort TACK till alla som var på plats idag. Tillsammans skapar vi ett skyltfönster mot resten av Sverige! TACK!!!

Läs gärna några korta artiklar från föredragshållarna på ystad.se

 

Kategorier: Nätverk

Nordic Outlook

Publicerad: 2019-11-14 11:28

Den 12/11 presenterade Daniel Bergvall, SEB konjunkturrapporten Nordic Outlook på Gamla Rådhuset.

Knutssalen fylldes av drygt 60 intresserade deltagare och vi fick ta del av en rykande färsk rapport.

Vad innebär konjunkturrapporten Nordic Outlook?

Globala ekonomin står vid ett vägskäl och farhågor om ett abrupt slut ställs mot fortsatta tillväxtmöjligheter. Kan centralbanksstimulanser och mer motståndskraftiga inhemska sektorer stå emot en trött konjunktur, oro inom tillverkningsindustrin och politisk osäkerhet?

Detta var några av de frågor som Daniel lotsade oss igenom. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Caroline Alwén, kontorschef SEB Ystad och Marknad & Näringsliv, Ystads kommun.

Nordic Outlook_

Kategorier: Företagsklimat

Fantastisk fredag!

Publicerad: 2019-11-11 13:19

LevelUp

Under fredagen var det dags för den tredje inspiratören under konceptet LevelUp, och nu var det dags för Jessica Fredson VD på Ystad Energi.

Jessica öppnade upp med att berätta om sitt första sommarjobb som 15-åring på Fritidsbaren i Ystad. Här lyfte hon fram värdet med att kunna möta kunderna. Hennes gymnasieval blev teknik och därefter en utbildning som Malmö energi/Sydkraft drev samt trainee jobb.

Hon lyfte fram vikten av att våga fråga och vara ihärdig och tog upp att hon oftast varit ensam kvinna/första kvinna på sina jobb.

Celebert besök på Gamla Rådhuset

På eftermiddagen fick vi besök av Margot Wallström. Margot var tillfälligt nere i Ystad och valde tillsammans med sin make Håkan och Per-Uno Alm att göra ett besök hos oss.

Vi berättade om hur vi arbetar med vårt koncept "FNs hållbarhetsmål -ett smörgåsbord för nya affärer" Att vi fick bolla tankar och idéer med Margot uppskattar vi verkligen.

Margot Wallström_Johan Österberg

 


Näringslivsgala 2019

Publicerad: 2019-11-08 12:10

Företagarna Ystad och Ystads kommuns näringslivsgala arrangerades i samarbete med Ystads Allehanda på Ystad Studio Visitor Center i Ystad Studios lokaler

Klockan 18.00 anlände gästerna längs med den röda mattan upplyst av marschaller. Gästerna mottogs av en mingeltallrik, bubbel och fotografering.

Kvällens konferencier var Martin Svensson och med på länk fanns vår varma och karismatiska Jolanta som under hösten besökt tidigare vinnare, som i år var Hireq, Philip Liedberg och AB Sture Anderssons rörinstallartioner.

Filmerna kommer du inom kort att kunna se både här och på Ystads kommuns YouTube kanal.

Klockan 18.40 slogs portarna upp till festlokalen. Kvällen till ära stod Restaurang LiteMer för mat och dryck, Roomexpo för möblering och JPljyd för ljus och ljud. Knet & Bünna var kvällens husband.

Nominerade till det presigefyllda priset årets företagare var Sandra Mårtensson/Kåseberga Café & Bistro, Rebecka Spånberg/BLS Industries och Christian Nilsson/CN Färgcenter och alla nominerade tog plats på scen och fick ta del av de personliga motiveringarna.

Därefter var det dags för Företagarna i Ystad att dela ut årets Mästarbrev och Gesällbrev innan varmrätten, som bestod av kalvracks med potatis och jordärtskockpuré serverades vid borden.

När varmrätten var avslutad delades priset till Årets Nyföretagare ut. I år gick till pubilkens jubel priset till André Svensson och David Norström på Grändens mat. Priset delades ut av Lotte Kolare, Nyföretagarcentrum och Ystads kommuns nya kommundirektör Mariana Vikström

Sedan var det dags för ännu ett pris, denna gång Årets Ambassadör. Prisutdelare var Cecilia Magnusson Svärd och Philip Liedberg. Priset gick glädjande nog till två pristagare, IFK Ystad och Ystads IFs handbollsklubbar. Andreas Narsell och Joakim Öhrström tog glatt emot priset, Martin kunde inte låta bli att nämna att det närmar sig derby i Ystad, den 16 november möts de båda klubbarna.

Efter en liten bensträckare blev det tid att dela ut priset Årets Hederspris. Kristina Bendz och Calle Rasmussen fick äran att dela ut priset som gick till en glatt överraskad Eva Olsson, Herbasensia.

När efterrätten var avnjuten var det dags för kvällens stora avslöjande, Årets Företagare 2019.

Priset gick till Rebecka Spånberg och hon möttes av heldundrade applåder!

Kvällen avslutades av Danne Stråhed med Trio som fick flera festdeltagare att svänga på höfterna.

Vi vill tacka alla som på något sätt gjorde denna galakväll så fantastisk!

Mingelbilder från kvällen hittar du på Ystads Allehanda.

 

Jolanta besöker Hireq

Jolanta besöker Philip Liedberg, Öja krog

Jolanta besöker AB Sture Anderssons rörinstallationer

 

gala 2019 Företagarna Ystad gala 2019

Kategorier: Näringslivsgala