RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Enkäten för näringslivsklimatet i Ystad

Publicerad: 2019-05-22 11:38

Enkätresultat kring hur näringslivsklimatet ser ut i Sverige släpptes i tisdags och idag besökte Erik Hultgren, Svenskt Näringsliv oss i Ystad för att berätta om vad siffrorna berättar om näringslivsklimatet i Ystads kommun.

Efter sex års positiva utveckling, från 3,3 2012 till rekordet 3,92 2018, kom nu en ”rekyleffekt” där vi backar till 3,64.

I Ystad är svarsfrekvensen för årets mätning 60% vilket är en ökning. Företagen som får enkäten är främst små och medelstora företag, både medlemmar och icke medlemmar i Svenskt Näringsliv. I år tillfrågas även politiken, vilket sker vartannat år.

Enkäten ska ses som en attitydundersökning. Den berättar vad företagen tycker men inte varför man tycker så, utan det arbetet ligger nu framför oss. Arbetet med ett bra företagsklimat innefattar hela kommunen i samverkan med näringslivet.

- Ett väntat och rättvist resultat. Diskussionerna om kostnaderna för hamnutbyggnaden, bowlinghallen och den kommunala ekonomin har helt klart påverkat. Vi kommer också att behöva ta ett omtag i alla förvaltningar och sätta hantering av företagsfrågor åter på agendan, säger Kristina Bendz, Kommunalråd Ystads kommun

- Man får det betyg man förtjänar och detta var en rättvis och nyttig väckarklocka efter flera års positiv utveckling. Nu måste vi analysera enkätsvaren, men vi ser redan nu att 55% efterfrågar snabbare handläggningstider. Nu måste det vidtas åtgärder runt om i organisationen för att åter klättra upp där vi hör hemma, avslutar Johan Österberg, Näringslivschef, Ystads kommun

Näringslivsrankingen som berättar hur en kommun ligger till i förhållande till andra kommuner i Sverige presenteras den 24 september.

företagsklimat.se hittar du enkätsvaren och frågorna

Vill du veta hur vi på Marknad & Näringsliv arbetar för att skapa ett positivt näringsilvsklimat så kan du läsa mer på Svenskt Näringslivs sida under kommuninsatser

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta Företagslotsen 0411-57 80 00 

Erik Hultgren_Svenskt Näringsliv resultat Näringslivet vad betyder det i Ystad Näringslivet vad betyder det i Ystad_

Kategorier: Företagsklimat

Kunskap & förebyggande kring droger

Publicerad: 2019-05-21 08:58

Genom att få bättre kunskap kring narkotika bidrar man till ett förebyggande arbete. En utbildningsdag i ämnet anordnades 20/5 för krögarna, ett initiativ från Horeca (Ystads Hotell, Restaurang & Caféförening)

I Knutssalen samlades drygt 40 representanter från restaurang och krogbranschen när Horeca tillsammans med Ystads kommuns näringslivenhet hade bjudit in till en utbildningsdag med Polisen, Fältgruppen och Föräldrar mot narkotika.

Initivet kring utbildningsdagen kom upp vid senaste krögarmötet då det identifierats ett behov att lära sig mer om droger och hur man tillsammans kan arbeta för att förebygga och öka medvetenheten.

- Att stötta ett initiativ som vill skapa trygghet och öka kunskap är något vi såklart gärna bidrar till, säger Angelica Erlandsson, näringslivssamordnare.

Droger finns överallt i samhället och därför är det positivt att öka kunskapen. Branschen har stor kunskap kring alkohol eftersom detta är någon de själva kan styra, men när det handlar om narkotika är det svårare att identifiera och veta hur man ska gå tillväga.

Ystads kommuns näringslivsenhet tillsammans med Horeca anordnar två gånger per år krögarmöte. Det var vid ett sådant möte som önskemål från medlemmarna kom upp att man ville lära sig mer kring hur man kan förebygga narkotika och hur man känner igen en narkotikapåverkad person.

Föredragshållare

  • Polisen Ystad 
    Information om deras insatser och samarbetet med krogarna.
  • Fältgruppen
    har hela Ystads kommun som arbetsfält. Genom olika insatser försöker de förebygga att barn och unga i Ystad börjar använda tobak, alkohol eller andra droger.
  • Föräldrar mot Narkotika 
    FMN är en anhörigförening, vars huvudsakliga verksamhet riktar sig till de anhöriga som omger en missbrukare. De anlitas av skola, socialförvaltning, polis, Kriminalvården och andra instanser för att föreläsa och informera om narkotika.

Utbildningsdag_horeca Utbildningsdag_horeca_Ystads kommun Utbildningsdag_horeca_Ystads kommun_ Utbildningsdag_horeca_Föräldrar mot narkotika


Design och produktutveckling

Publicerad: 2019-05-20 11:35

Fram till den 5 juni kan du komma förbi Gamla Rådhuset och titta på utställningen om övergångsblinkers som Ystad Gymnasium teknik år 2 i samarbete med Calle Rasmusson och hans bolag Ylightinfo AB presenterar

Design och produktutveckling i Ystad

Såhär beskriver eleverna sitt arbete:

I en vision om att skydda fotgängare vid övergångsställen har vi fått i uppdrag att vidareutveckla bolagets befintliga produkt, Blinkljus för övergångsställen.

Vi började om på ruta ett och såg till att grundfunktionen hela tiden var i fokus, samtidigt som vi haft kontinuerlig kontakt med underleverantörerna WME Mechanics, Diatron samt kunden Ystads Kommun. Kontakter för att säkerställa en produkt som är kostnadseffektiv, framtidsanpassad och konkurrenskraftig. Idéer om att täcka in ytterligare funktioner för Blinkljuset har också diskuterats.

Detta projekt är en del av kursen Design 1 som ingår i inriktningen Design- och Produktutveckling i årskurs 2.

Samtliga deltagares namn: Philip Brink, Jakob Bjelvér, Johan Ingvarsson, Elias Österlind, Simon Kjellberg, Arthur Lindahl, Isak Olsson, Viktor Malmros, Axel Andersson, Linus Alfsson, Kimmo Palmar, Malcolm Alm, Melvin Wedin, samt lärare Eleonore Nilsson Odén.

Varmt välkomna till Gamla Rådhuset!

Gruppbild_2a teknikåret_ystad gymnasium Modell_2a teknikåret_utställning_ystad


Lokal UF tävling!

Publicerad: 2019-05-14 09:47

Lokala UF-gruppen som är ett samarbete mellan skolor, kommuner och näringsliv i Ystad-Österlen regionen, har instiftat fem lokala tävlingar för UF-företagen i regionen. Man tävlar om 3 000kr/ tävling.

Tisdagen den 14 maj var det dags för de tävlande att presentera sina företag för en lokal jury. Juryn för dagen bestod av representanter från Sparbanken Skåne, LRF konsult, Företagarna Ystad och näringslivsenheten i Ystads kommun.

Elerverna har på förhand valt vilka tävlingar man vill delta i och har därefter anmält sig genom att skicka in en kort tävlingsrapport enligt vissa kriterier. Man tävlar i kategorierna:

  • Bästa vara
  • Bästa tjänst
  • Bästa entreprenör
  • Bästa årsredovisning
  • Bästa marknadsföring

Inför dagens jury gjorde finalisterna en företagspresentation på max 5 minuter där man därefter även intervjuades. Prisutdelningen sker i samband med skolavslutningar, då resultaten offentliggörs.

UF_Jury 2019 UF_Jury 2019_TeBe smide_Ystads kommun

Den lokala UF-gruppen består av: Ystads Allehanda, Företagarna Ystad, Sparbanken Skåne, LRF konsult, samt alla UF lärare i regionen och kommunerna Tomelilla och Ystad. På bilden syns UF-företaget TeBe hästkonst & smide.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation, som utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Mvh Företagslots/Lotte, Marknad & Näringsliv