RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Öka välmående och affärsnyttan i organisationen

Publicerad: 2021-03-30 11:08

Idag arrangerade vi tillsammans med Mitt Liv ett webbinar kring hur man kan arbeta aktivt med mångfald och inkludering

Vad är mångfald och inkludering och varför är det viktigt för verksamheten?

När man tittar på dessa frågor så landar man oftast i det synliga såsom diskrimineringsgrunderna, men detta är bara toppen av ett isberg.

Mångfald är allt som gör en människa unik. Mångfald är man inte själv utan det handlar om olika perspektiv. När man som verksamhet tittar på hur man vill arbeta med mångfald kan det vara klokt att titta på vilka perspektiv som man saknar i sin organisation.

För små och medelstora företag och för start-ups kan ett sätt att arbeta med mångfald och inkludering vara att man i sin rekryteringsfas tittar på culture add istället för culture fit.

Utifrån kundperspektivet så behöver man ställa sig frågan, speglar vi målgruppen? Detta i sin tur kopplar man sedan som företagare till kommunikation, marknadsföring och produktutveckling.

När det handlar om inkludering så är det viktigt med ett inkluderande ledarskap, att skapa ett värde av unikheten kontra tillhörigheten

Dagens webbinar arrangerades av oss på Marknad & Näringsliv i samarbete med Mitt Liv.

Mitt Liv är ett socialt företag med 12 års erfarenhet av att kompetensutveckla och samarbeta med näringsliv och offentlig sektor i frågor som rör mångfald, inkludering och likabehandling på arbetsplatsen.

De utbildar årligen mer än 3000 personer per år och har cirka 50 samarbetspartners som proaktivt vill arbeta med konkreta lösningar för att utveckla sitt mångfalds- och inkluderingsarbete. Genom mentorprogrammet Mitt Livs Chans stöttar Mitt Liv även cirka 700 personer per år med utländsk bakgrund och eftergymnasial utbildning att nå jobb motsvarande sin kompetens.

Kategorier: Hållbar tillväxt

Företagsutveckling

Publicerad: 2021-03-19 16:08

Hur skulle du vilja få uppdateringar om webbinar och olika nyheter?

Nyhetsbrev

I veckan som gick skickade vi ut ett nyhetsbrev med tips på flera webbinar och möjilgheter till hjälp i sin företagsresa, oavsett om man är nystartad eller har varit igång sedan länge.

Ibland är det svårt att nå ut med allt bra som händer. Vi har skapat en "höjdpunkt" på vår Instagramkanal som vi döpt till kalender. Här är tanken att du ska hitta vad som är på gång, men förutom det så är det via nyhetsbrev och vår hemsida som du hittar sådant som kan ta dig till nästa steg.

Ystad i Centrum

Ystad I Centrum hade sitt årsmöte i veckan och styrelsen valdes in. Liselott Grönwall fortsätter glädjande nog som ordförande och det händer mycket positivt och många bollar är i rullning. Närmst på tur är att Ystad i Centrum tillsammans med Ystads kommun just nu har en annons ute som processledare för stadsuteckling. Läs mer på platsbanken eller kontakta info@ystadicentrum.se

Skola och näringsliv diplomerad gymnasieekonom

I undervisningen på linjen diplomerad gymnasieekonom ingår att eleverna parallellt med sin undervisning ska arbeta praktiskt med sina ämnen i bland annat marknadsföring.

Vi på Marknad & Näringsliv har just nu ett samarbete med Ellen och Hilda i åk 3. De har intervjuat tre UF-företag som valt att satsa på hållbara affärsidéer. Intervjuerna kommer du att hitta på Instagramkanalen Ystadmodellen.

Även våra kollegor inom ekonomi och HR är med och här får eleverna göra andra relevanta uppgifter. Förutom oss på Ystads kommun är även flera lokala företag delaktiga i samarbetet. Mer info finns på Ystad gymnasiums hemsida.

Jerusalemchallenge

Vi fick en utmaning och den tog vi såklart. Kolla in vår #fredagshälsningystad

Trevlig helg!

Kategorier: Företagslots

Näringsliv Ystad

Publicerad: 2021-03-10 14:44

Mars månad och Covid 19 fortsätter att hålla oss alla i ett hårt grepp.

Avdelningsnytt

På vår avdelningen har det skett lite uppdateringar och Jamie Rasmusson har börjat som Marknadskoordinator. Mer om vem vi är som arbetar på Marknad & Näringsliv hittar du på vår Instagramsida @naringslivystad

I vår #fredagshälsningystad som vi har varje vecka på Instagram försöker vi ge en återblick från veckan som gått, hoppas att du följer oss där.

Många vill etablera sig i Ystad

Det är ett stort tryck på att vilja etablera sig i Ystad, både från nya företag och från företag som vill flytta hit, men också från företag som växt ur sin kostym och vill utöka. Det händer mycket på exempelvis Öja verksamhetsområde och varje vecka har Angelica möte med intresserade företagare tillsammans med Andreas på Expoatering.

Nyföretagarcentrum ser också att intresset är stort att starta och driva företag. De har ställt om till digitala starta-eget träffar och erbjuder kostnadsfria sådana samt olika former av rådgivning.

Näringslivsutveckling

Den 30 april är det dags för ett webbinar kring mångfald och inkludering kopplat till affärsnytta. Vi kommer även att titta på sambandet mellan mångfald i organisationen och ett ökat affärsvärde – varför mår företag bättre när de arbetar aktivt med dessa frågor – och varför blir de mer framgångsrika? 

Hela Skåne pitchar är ett samarbetsprojekt som vänder sig till företag som har en skalbar affärsmodell, starkt team, bevisad kundefterfrågan. 1-3 år gammalt, fått sin första kund, men ej en kundstock. Är det kanske du?

Redan den 16 mars ordnar Sustainable Business Hub ett webbinar kring Agenda 2030 och ökad affärsnytta. Här kommer du att kunna lyssna till Lotte som håller ihop ystadmodellen och Jörgen på Polykemi som berättar hur de arbetar med hållbarhet integrerat i sin affärsutveckling.

Näringslivsfrukostarna är inbokade

Nu har vi satt datum för 2021 års näringslivsfrukostar. Huruvida vi kommer att kunna ses fysiskt eller ej får tiden utvisa men klart är i allafall att den 13 april blir det en digital näringslivsfrukost. Hoppas vi ses då.

Pulsmätning

Inför vår näringslivsfrukost har vi skapat en kort enkät för att få en pulsmätning från det lokala näringslivet. Har du möjlighet att svara på fyra korta frågor så får du gärna klicka in dig på formuläret.

 

Kategorier: Företagslots