RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Företagsklimat

Publicerad: 2022-09-28 15:15

Den 28 september var det dags för Svenskt Näringsliv att presentera årets ranking i företagsklimatet och vi från Marknad och Näringslivsavdelningen var såklart på plats

Företagsklimatet i Ystad

Ystad hamnar på plats 82 i Sverige, jämfört med plats (81 förra året) vilket visar på en stabil placering. Det som genererar ett bra företagsklimat är summan av det som företagen möter i sin vardag, vilket syns i det sammanfattande omdömet som släpptes den 25 maj.

Det sammanfattande omdömet är den viktigaste frågan i Svenskt Näringsliv enkät och den tyngst vägande rankingfaktorn. Här får företagarna utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. I Svenskt Näringslivs ranking väger det sammanfattande omdömet 1/3

När man tittar på hur många som är anställda inom det privata näringslivet så hamnar vi på 7872st, tillsammans genererar det 2,2 miljarnder i skatteintäckter. Att arbeta för ett bra företagsklimat så att företag kan växa och anställa är viktigt.

När det gäller svarsfrekvensen för undersökningen så ligger Ystad i topp. De områden som företagen lyfter fram som specifikt viktiga att förbättra är attityderna till företagande och att det är svårt att komma i kontakt med handläggare inom myndighetsutövning. Däremot ses en positiv trend när det gäller upphandlingar, skolans kontakt med näringslivet och kommunens information till företagen. 

Läs mer om Svenskt Näringslivs ranking

Svenskt Näringsliv_


Yrkesbussarna

Publicerad: 2022-09-28 15:05

I veckan har alla nior på Västerportskolan och Norreportskolan besökt flera olika större arbetsplatser i Ystads kommun

Yrkesbussarna i Ystad

Under pandemin fick yrkesbussarna pausas men nu var det äntligen dags igen. Ystads kommuns nior fick möjligheten att åka med Yrkesbussarna. Yrkesbussarna genomförs i samarbete med Sydbuss och med stöd från Sparbanken Syd.

Genom yrkesbussarna får eleverna en inblick hur det ser ut ute på arbetsplatserna och vilka olika yrken och funktioner som finns. Företagen som tog emot eleverna var Fritiden hotell och kongress, Hydx, Kriminalvården, Polykemi, Lasarettet Ystad Saltsjöbad och Ystad Hamn.

Läs mer om hur vi arbetar för en hållbar kompetensförsörjning i Ystad genom Kompetenskompassen

Yrkesbussarna 2022_1 yrkesbussarna 2022_Ystad_bild


Näringslivsfrukost

Publicerad: 2022-09-20 11:58

20 september var det dags för Ystads näringslivsfrukost med tema kompetensförsörjning

Samverkan skola arbetsliv

Halv åtta anlände över hundra företagare till Ystad Gymnasium för att delta i vår näringslivsfrukost, denna gång med tema kompetensförsörjning.

I matsalen stod frukosten uppdukad och sorlet av nätverkande fyllde snabbt lokalen.

Johan och Lars inledde med att hälsa alla välkomna och reflekterade lite över valet och den rådande energikrisen kombinerat med höga räntor och stigande priser för drivmedel.

Därefter var det dags för Lars-Inge, Ystad Gymnasium att ta vid och presentera de olika programmen på skolan som arbetar tätt tillsammans med det lokala näringslivet kring certifieringar och för att arbeta för en hållbar kompetensförsörjning.

Först ut var fjärde teknikåret där vi fick träffa Anton som gick ut skolan i våras och som nu arbetar på designavdelningen på Vossloh.

Vård och omsorgscollege berättade om att det i nuläget är 100st som inom 1-3 år kommer att gå ut skolan som legitimerade undersköterskor.

Hotell, restaurang och turismprogrammet berättade att samverkan med näringslivet har varit helt avgörande för att man nu gått från 3 sökande elever till 17. Samverkan gör också att eleverna och lärnarna är pålästa vad branschen efterfrågar och certifieringen sätter en kvalitétstämpel på utbildningen

Motorcollege, fordonsprogrammet omcertifieras vart annat år. I avtalet med näringslivet ingår att man förbider sig att låna ut maskiner och utbilda lärarna i den senaste tekniken. Det i sin tur gör att branschen får kompetent personal när eleverna tar studenten.

Diplomerad gymnasieekonom. Här samverkar man med näringslivet genom att eleverna får uppgifter inom HR, marknadsföring, ekonomi/bokföring med mera.

Samverkan är A och O

Ett medskick och en summering från första delen av näringslivsfrukosten är att prata gott om utbildningarna, ta reda på fakta och samverka med varandra.

Vill du veta mer om hur vi arbetar för en hållbar kompetensförsörjning i Ystad? Kontakta jenny.randowo@ystad.se

Näringslivsfrukost september bild1 näringslivsfrukost september bild3

näringslivsfrukost september bild4 näringslivsfrukost september bild5


A Sustainable Tomorrow

Publicerad: 2022-09-15 16:14

Den 15 september var det dags för oss att för tredje året i rad vara en officiell hubb för A Sustainable Tomorrow

A Sustainable Tomorrow

Klockan åtta välkomnades de drygt trettio deltagarna på vår officiella hubb på Ystad Studios Visitor Center. Vi började med en gemensam fika och därefter en introduktion av förmiddagen.

Det är 3:e året som vi är en officiell hubb och anledningen till det är att det går helt i linje med vårt koncept FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer. Genom att vara en officiell hubb skapar vi förutsättningar för att ta del av den senaste kunskapen och att utöka sitt nätverk.

I år var det nästan 10 000 deltagare vilket skapar fantastiska möjligheter. Programmet för dagen kan du läsa mer om på A Sustainable Tomorrows hemsida.

Summering av förmiddagen

Viktiga budskap för dagen var bland annat, vilken roll kan jag ta och var är min möjlighet till påverkan? Att ha en hållbarhetsstrategi och en kompass är nödvändigt för företag bland annat för att kunna attrahera personal, men också för att kunna vara en leverantör av produkter och tjänster i framtiden.

Hur bygger man ett starkt lag? Jo det handlar om människorna, rätt energi och tydiga visioner och mål, men vad utmärker ett vinnande lag? Jo ödmjukhet, kunskap och förmågan att samarbeta. Att våga låta eventuella misstag vara en väg till förbättringar.

Att det idag är bevisat att mångfald leder till ökad lönsamhet och ökad innovationskraft det är bevisat men mångfald leder inte alltid till jämlikhet. Det är jämlikhet som leder till mångfald.

A Sustainble Tomorrow 2023

Årets officiella hubb genomfördes av Ystads kommun i samarbete med Sparbanken Syd, nästa år blir det Sparbanken Syd som är den officiella hubben i samarbete med oss.

AST officiell hubb ystad AST officiell hubb ystad.jpeg_globala målen

 


Besökarenkät

Publicerad: 2022-09-09 16:22

Stort tack för att du tar dig tid att hjälpa oss att bli ännu bättre och skapa fler och finare besöksupplevelser.


Sommarföretagarna 2022

Publicerad: 2022-09-09 15:28

Personlig utveckling, mer självständig och modigare ungdomar. Ung Drive har nu levererat sin rykande färska rapport om Sommarföretagarna


Vill du vara med i matchen?

Publicerad: 2022-09-09 15:12

Hur gör man affärer med offentlig sektor?


Global Thinkers

Publicerad: 2022-09-01 11:29

FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer


Gott Liv

Publicerad: 2022-08-19 11:04

25-27 augusti, storsatsning för att skapa ett gott liv för alla på särskilt boende

Kategorier: Arrangemang

Först i Sverige

Publicerad: 2022-08-16 16:32

Ystad Gymnasium är först i Sverige med ett certifierat Restaurang- och livsmedelsprogram


Se och Gör i Ystad

Publicerad: 2022-08-15 18:38

Ystad är en året runt destination, här finns alltid mycket att se och göra. Kontakta gärna Företagslotsen om du planerar att genomföra ett större evenemang


Behov av personal

Publicerad: 2022-07-11 15:12

I mars månad i år var Ystad en transitkommun. Det var många företagare och privatpersoner som hörde av sig och ville hjälpa till på olika sätt och vi lovade att höra av oss igen när det fanns konkreta behov. Nu är det dags.

Kategorier: Företagsklimat

Regional Utveckling på besök

Publicerad: 2022-07-11 15:05

Karin och Jennika från Regional utveckling, Region Skåne besökte oss på Gamla Rådhuset

Kategorier: Nätverk

Kryssningsfartyg till Ystad

Publicerad: 2022-07-11 14:57

Kategorier: Företagsklimat

Techday

Publicerad: 2022-07-05 15:03

Omvärldsbevakning på Techday i Malmö

Kategorier: Nätverk

Sommarföretagare

Publicerad: 2022-07-04 16:10

Under vecka 27 var det dags för sommarföretagarna att köra igång sin utbildning


Gott Liv

Publicerad: 2022-06-28 15:29

På Backåkra Summit möttes Anders Nilsson, Ystad Saltsjöbad och Henrietta Hansson, Sparbanken Syd, en idé föddes och idag var det premiär


Evenemangslots

Publicerad: 2022-06-27 13:15

Vi hjälper till att samordna funktioner, synliggöra och möjliggöra större arrangemang genom vår lotsfunktion

Kategorier: Företagslots

Ystad först i Sverige

Publicerad: 2022-06-17 11:38

I Ystad gymnasiums strävan om att skapa den bästa möjliga utbildningen för nuvarande och framtida elever har man av branschorganisationen Visita och med hjälp av lokala samarbetspartners blivit certifierade med både vårt Restaurang- och livsmedelsprogram och Hotell- och turismprogram


Skåne Innovationweek

Publicerad: 2022-06-15 11:09

Vi arrangerade två event under Skåne Innovation Week. Kompetensfika och Ystadmodellen från TV-soffan

Kategorier: Nätverk

Vill du vara med i matchen?

Publicerad: 2022-06-09 11:36

På dagens dialogmöte stod affärer med offentlig sektor på agendan


Sammanfattande omdömet om företagsklimatet i Ystad

Publicerad: 2022-06-07 10:53

Den 31 maj vad det dags för Svenskt Näringsliv att publicera resultatet av det sammanfattande omdömet om företagsklimatet


Ny verksamhetsledare

Publicerad: 2022-06-07 10:24

Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne har fått en ny verksamhetsledare


Nyhetsbrev

Publicerad: 2022-06-03 08:59

För att man som företagare inte ska missa att ta del av de arrangemang och aktiviteter som finns att ta del av skickar vi från Marknad och Näringslivsavdelningen ut nyhetsbrev


Näringslivsfrukost

Publicerad: 2022-06-01 16:00

Ystads Näringslivsfrukost samlade över hundra företagare på Ystads Saltsjöbad


Nationaldagsfirande i Ystad

Publicerad: 2022-05-30 14:00

Många är med och bidrar till ett fantastiskt Nationaldagsfirande i Ystad, vi ser fram emot att fira tillsammans med dig

Kategorier: Arrangemang

Svenska mästare

Publicerad: 2022-05-30 10:08

Ystads IF handboll tog SM-guld i handboll i fredags

Kategorier: Nätverk

Ystad Summit

Publicerad: 2022-05-17 11:31

I helgen var det dags för Ystad Summit, en politiskt oberoende och öppen demokratisk mötesplats för samhällsfrågor som berör södra Sverige, och i synnerhet sydöstra Skåne

Kategorier: Företagsklimat

Viktigt på riktigt

Publicerad: 2022-05-03 09:30

Med stöd av Näringslivsavdelningen fick HydX kontakter med skolan och hjälp att kartlägga sitt kompetensbehov utifrån Kompetenskompassen


Ystadmodellen i Alnarp

Publicerad: 2022-04-28 14:55

Ystadmodellen del ett genomfördes på Alnarpsgården


Hisspitch sökes

Publicerad: 2022-04-19 16:27

Bästa hisspitchen för företagsklimatet i Ystad sökes

Kategorier: Företagslots

Almi på besök

Publicerad: 2022-04-13 08:21

I veckan fick vi besök av Gustav och Linn på Almi för att prata företagsutveckling

Kategorier: Företagslots

Ystadmodellen sprids

Publicerad: 2022-04-11 12:32

Konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer sprids och Ystadmodellen implementeras på flera olika arenor


SSA konferens 2022

Publicerad: 2022-04-08 16:03

Konferensen för Samverkan Skola Arbetsliv 2022


Ystad är en attraktiv destination

Publicerad: 2022-04-06 13:06

316 073 är antalet gästnätter för Ystads kommuns boendeanläggningar under 2021 – all time high!

Kategorier: Hållbar tillväxt

Mäklarträff

Publicerad: 2022-04-06 11:36

Vi bjuder in till specifika branschträffar under året och nu var det dags för mäklarträff

Kategorier: Nätverk

Näringslivsgalan -vilken kväll!

Publicerad: 2022-04-04 14:00

Ystads Näringslivsgala, kvällen då vi hyllar det lokala näringslivet

Kategorier: Näringslivsgala

Kompetenskompassen

Publicerad: 2022-03-31 16:20

Verktygslådan för kompetenskompassen fylls på och våra riktade insatser styrs av resultatet


Snart dags för Ystads Näringslivsgala

Publicerad: 2022-03-28 13:54

Den första april är det äntligen dags för Ystads Näringslivsgala

Kategorier: Näringslivsgala

Kreativ frukost

Publicerad: 2022-03-25 09:39

Kulturen i Ystad tillsammans med Ystad Studios Visitor Center bjöd in till en kreativ frukost på Klostret


Kompetenskompassen

Publicerad: 2022-03-18 14:43

I kompetenskompassens verktygslåda arbetar vi aktivt som företagslots


Damlandslaget till Ystad

Publicerad: 2022-03-04 15:34

Varför är det positivt för Ystad att damlandslaget i handboll kommer hit?

Kategorier: Arrangemang

Miljöbron

Publicerad: 2022-03-01 14:46

Genom ett nytt samarbete mellan Ystads kommun och den ideella organisationen Miljöbron Skåne ges nu företag inom Sydöstra Skåne unika möjligheter att få kostnadsfri hjälp för att lösa utmaningar som verksamheten står inför eller ta tag i något ni länge velat göra men kanske inte själva har tiden till.


Se och Gör i Ystad

Publicerad: 2022-02-28 11:11

Kategorier: Arrangemang

Fas tre i Kompetenskompassen

Publicerad: 2022-02-22 16:28

Nu har det gått några veckor sedan Kompetenskompassens resultat presenterades och nu är det full fart på aktiviteterna utifrån kompassen


Livesänd näringslivsfrukost

Publicerad: 2022-02-15 15:17

Ystads näringslivsfrukost livesändes från Ystad Studios Visitor Center


Företagsbesök

Publicerad: 2022-02-10 13:56

Äntligen kan vi åka ut på företagsbesök igen, som vi längtat!

Kategorier: Företagslots

Starta eget utbildning

Publicerad: 2022-02-08 11:27

Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne erbjuder regelbundet starta eget kurser och den 25 februari är det dags för en ny kostnadsfri kurs

Kategorier: Företagslots

Samverkan Skola Arbetsliv

Publicerad: 2022-02-07 15:52

Kompetenskompassen visar redan vägen mot nya samarbeten


Planerade upphandlingar

Publicerad: 2022-02-07 12:07

Här hittar du Ystads kommuns planerade upphandlingar

Kategorier: Företagslots

Kompetenskompassens resultat presenterades

Publicerad: 2022-01-28 09:06

Den 27e januari presenterades enkätsvaren från Kompetenskompassen som visade vilka behov som finns i Ystad


Nyhetsbrev

Publicerad: 2022-01-25 14:20

Idag skickade vi ut vårt nyhetsbrev med många spännande nyheter


Statistik från Boverket

Publicerad: 2022-01-12 15:03

Senaste statistiken från Boverket visar på rekord

Kategorier: Företagsklimat

Ny datum för Näringslivsgalan

Publicerad: 2022-01-12 14:18

Ystads Näringslivsgala arrangeras den 1 april

Kategorier: Näringslivsgala

Hur är det att vara företagare i Ystads kommun

Publicerad: 2022-01-07 16:10

I dagarna har enkäten om det lokala företagsklimatet gått ut

Kategorier: Företagsklimat

2021 ur ett näringslivsperspektiv

Publicerad: 2022-01-03 14:15

Under året som gått har VI tillsammans med DIG ställt om, anpassat oss och gasat. Vi har gjort ett försök att summera 2021 utifrån ett Företagslotsperspektiv och det blev såhär

Kategorier: Företagslots