RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Julen i Ystad

Publicerad: 2022-11-28 13:13

Julen invigdes i Ystad torsdagen den 24 november på Stortorget och på söndagen var det äntligen dags för julskyltning

Julen i Ystad

Ystad i Centrum är en ideell förening bestående av  Kommunen, Fastighetsägare och Köpmän. Ystad i Centrum är den organisation som med hjälp av Företagslotsen höll ihop både den nyinrättade invigningen av julen på Stortorget och julskyltningen i staden.

Invigningen av julen arrangerades den 24 november på Stortorget med stöd av Sparbanken Syd. Granen kläddes av barn från Edvinshemsskolan, Paula Nilsson, kommunalråd tände ljusen i granen och Torväktaren blåste in julen. Därefter bjöd Ystad stadsteater på ett smakprov av deras livslevande adventskalender,  Frida och Hannes uppträdde från scenen och avslutningsvis fick vi njuta av Norreportskolans Luciakör.

På söndagen var det dags för julskyltning. I år var det rekord av lokala utställare, butikerna höll öppet, UF företag hade en PoP-Up butik i en av Contentus lokaler som Daglig verksamhet, LSS hade julpyntat fönsterna i. Tomten var på plats, det doftade jul i form av mat och dryck och på Österportstorg fanns det tivoli och ponnyridning för barnen.

Contentus ställde upp med lokal för rekordmånga UF-företag. Daglig verksamhet, LSS såg till att pynta skyltfönstrena med egengjorda pynt.

Hela Ystad fylldes av människor och julstämning. Veronika  från Ystad i Centrum stod för arrangemanget i samarbete med Jamie Rasmussen och Maria Åkesson, Ystads kommun. Det är en hel del som ska klaffa en sådan här dag och det krävs samverkan inom flera olika områden.

Behöver du hjälp med ditt arrangemang? Kontakta Företagslotsen

Julen i Ystad_Bild Ystads kommun Julen i Ystad_Bild Ystads kommun_


Hållbar platsutveckling Kåseberga

Publicerad: 2022-11-24 08:39

Hur arbetar med hållbar platsutveckling?

Hållbar platsutveckling Kåseberga

Under onsdagen var det dags för det tredje steget i vårt arbete med Hållbar platsutveckling Kåseberga. Drygt trettio personer samlades på Kåseberga Café och Bistro vilket innebar representanter från byalag, företagsförening, Skånetrafiken, Tourism in Skåne, tjänstepersoner och politiker.

Tillsammans tog vi oss igenom den kunskapsinsamling som krävs för de förutbestämda kriterierna i GSTC. Det var en intensiv dag fylld med energi och en vilja att samarbeta kring olika frågor framöver. En del av de rekomenderade åtgärderna som kommer att identifieras och synliggöras under 2023, ser vi framför oss att vi kommer att utgå från Ystadmodellen för att gå från ord till handling.

Bakgrund

Syftet är att arbeta för en hållbar plats, att Kåseberga ska vara en året runt destination i linje med de globala målen och Agenda 2030 både på kort och lång sikt.  Vi ska tillsammans hitta metoder för att hantera besökstrycket så att Kåseberga kan fortsätta vara ett av Sveriges mest besökta turistmål.

Syftet med en hållbar platsutveckling för Kåseberga är att höja kunskapsnivån för alla aktörer som berörs av destinationen och hur väl destinationen lever upp till de minimikrav som GSTC:s *kriterier efterfrågar utifrån vad hållbar besöksnäring innebär.

Genom projektet och den GAP-analys och hållbarhetsrapport som levereras under våren 2023 får vi en tydlig nulägesbild av platsen med rekommenderade prioriterade åtgärder att jobba vidare med och kan därmed också följa upp och mäta våra åtgärder ur ett större perspektiv. *Global Sustainable Tourism Council www.gstcouncil.org.

Processen leds av Jeppe Klockareson, Fair Travel, tillsammans med Turistchef Marie Holmström och Näringslivsutvecklare Lotte Nilsson.

Hållbar platsutveckling Kåseberga.jpg_ystads kommun.2 Hållbar platsutveckling Kåseberga.jpg_ystads kommun


Kompetenskompassen enkät är öppen

Publicerad: 2022-11-24 08:21

Nu är Kompetenskompassens undersökning öppen, dina svar är viktiga för en hållbar kompetensförsörjning

Dina svar i Kompetenskompassen är viktiga

Undersökningen är en del i vår arbetsmodell för att skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning i Ystads kommun. Den riktar sig till alla företag och branscher och resultatet blir ett underlag för såväl politiker, arbetsgivare, kommunala verksamheter, utbildningsverksamheter, elever och vårdnadshavare att se vilka kompetensbehov som finns i kommunen.

För oss blir resultatet en vägledning i arbetet att ta fram lämpliga samverkansarenor och konkreta verktyg för att bistå i matchningen av behov med efterfrågan; arbetsgivare med arbetstagare. Under 2021 har många nya inititiv tagits som en följd av resultatet.

Dina svar är viktiga så svara på webbenkäten så snart som möjligt. Tack på förhand.

I fjol svarade 111 lokala företag och vi hoppas på minst lika många svar i år för att ge en så tydlig bild som möjligt av behovet.

- Kompetensförsörjning är en avgörande fråga när det gäller företagsklimatet och möjligheten för företagen att växa och därför är det också en viktig fråga för oss. Målet är också att ge utbildningsanordnare, elever och vårdnadshavare ett verktyg som kan skapa förutsättningar för väl underbyggda val, säger Jenny Norberg Randowo, näringslivsutvecklare och initiativtagare till arbetsmodellen.

Läs mer om Kompetenskompassen

Kompetenskompassen


Draknäste 2022

Publicerad: 2022-11-11 12:34

Att sitta i draknäste för unga företagare är fantastiskt

Draknäste i Ystad

Åtta UF-företag från Estetiska programmet, Försäljnings- och serviceprogrammet och Ekonomiprogrammet presenterade sina företag för fyra drakar i årets upplaga av Draknästet. Drakarna gav input till eleverna, delade med sig av tips och gav feedback på hur eleverna skulle kunna utveckla sitt företag ännu mer.

Drakarna för dagen var: Jenny Norberg Randowo, Lotte Kolare, Rådgivare på Nyföretagarcentrum, jobbar med startups och företagsutveckling. Anders Andersson , Entreprenör. Christina Landgren, Butiksägare till Bäckströms hattar i Ystad

Emmie och Jesper från Ung Företagsamhet Skåne jobbar som skolinspiratörer och var här för att hjälpa, peppa och coacha eleverna innan det var dags att göra sina presentationer inför drakarna.

Läs mer om företagen som presenterades och vilka tre som vann på Ystad Gymnasiums hemsida.

Draknastet2022_7-scaled-e1668165268810-1024x853


Ystadmodellen i Örkeljunga

Publicerad: 2022-11-11 10:43

Ystadmodellen och konceptet FNs hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer sprids och i veckan var det dags för steg ett i Örkelljunga där Hållbar Utveckling Skåne höll i trådarna tillsammans med sex kommuner