RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


E65

Publicerad: 2023-03-21 14:55

Sydöstra Skåne behöver en mer utvecklad infrastruktur som skapar bättre förutsättningar för näringsliv, transporter och turism att utvecklas.

Vi besöker Riksdagen

21 mars besökte Johan Mars Österberg tillsammans med Paula Nilsson, kommunstyrelsens ordförande och Lars Larsson, ordförande i Företagarna Ystad Stockholm och Sveriges Riksdag.

Besöket är en del i lobbyingarbetet för utbyggnaden av E65 som Företagarna i Ystad drivit tillsammans med Ystads kommun och kommunerna i sydöstra Skåne.

- E65 är livsnerven för näringslivet i Ystad och sydöstra Skåne, vi har ett oerhört starkt företagande som omfattar allt från stora internationella företag inom tillverkningsindustrin, en stark turistindustri och fåmansbolag som är beroende av de större företag. Enligt rapport från Företagarna är det främsta tillväxthindret just kompetensförsörjningen, och för att utveckla den, öka produktion och förbättra logistiken krävs det fyra filer på väg E65 säger Lars Larsson, Företagarna Ystad

Varför är E65 är en så prioriterad fråga?

I kommande nummer av Företagarnas tidning FÖR Ystad kommer läsaren att få en helhetsbild kring varför just E65 är en så prioriterad fråga. Till viss del handlar det om tillväxten i vår del av Skåne och om kompetensförsörjningen. Men det handlar också om att stärka korridoren Bornholm-Köpenhamn, som är danskarnas inrikestrafik. Trafiksituationen i Ystad via Dragongatan är en prioriterad del i arbetet med att lyfta behovet av statliga medel för utbygnad av E65.

Vid mötet i Riksdagen var samtal inplanerade med i första hand riksdagsledarmöter från Skåne som sitter i trafik-, försvars-, finans-, och miljö och jordbruksutskotten.

På bilderna ser du förutom Johan Mars Österberg, Paula Nilsson och Lars Larsson även Stina Larsson (C) ledarmot i miljö- och jordbruksutskottet och representerar Skånes läns södra valkrets, Torsten Elofsson (KD) ledarmot i justitieutskottet, Camilla Mårtensson (L) ledarmot i arbetsmarknadsutskottet, Lars Andersson försvarsutskottet och Nordiska Rådet, Victoria Tidblom (SD), ledarmot i Nordiska Rådet, Emma Ahlström Köster ledarmot i finans- och kulturutskottet, Leif Johansson trafikutskottet och Nordiska Rådet (M), Anna Wallentheim Justitieutskottet, Adrian Magnusson Trafikutskottet och Per-Arne Håkansson (S) Nordiska Rådet och Näringsutskottet.

Riksdagen E65 2023 Stina Larsson (c) Paula Nilsson (m) Lars Larsson_Johan Österberg Torsten Elofsson (KD) besök i Riksdagen Camilla Mårtensson (L) besök i Riksdagen Lars Andersson försvarsutskottet och nordiska rådet_Victoria Tidblom Emma Ahlström Köster_möte E65 2023 Anna Wallentheim_Adrian Magnusson_Per-Arne Håkansson_Näringsliv Ystad


Hur går det för Skåne?

Publicerad: 2023-03-21 14:36

Varje år släpps en digital rapport om läget i Skåne

Skånes utvecklingsdag

Den årliga rapporten är en uppföljning av den regionala utvecklingsstrategin och den presenterades på Skånes utvecklingsdag. På plats förutom vi var bland andra professor Micael Dahlen, regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke, Landshövding Anneli Hulthén och Skånes kommuners ordförande Patric Åberg.

Dagens moderator var Johan Wester och Trine Grönlund.

Vi (Angelica) representerade sydöstra Skåne på scen tillsammans med Hässleholm-, Perstorp- och Trelleborgs kommun i panelen för att reflektera över resultatet.

Vi kan Ystad

Vill du veta mer om statistik och hur det går för Ystad? Kontakta oss!

Du kan även hitta en del intressant fakta på hemsidan.

Region Skånes utvecklingsdag


Rekryteringsmässa

Publicerad: 2023-03-15 16:07

Årets Rekryteringsmässa besöktes av gymnasieungdomar och arbetssökande från arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen

Morgondagens stjärnor

I tisdags var det dags för Rekryteringsmässa, ett samarbete mellan oss, Ystad Gymnasium och lokala arbetsgivare. Det blev en förmiddag med nätverkande och nya kontakter knöts. Att vara på plats och visa upp sitt företag på gymnasiet är ett utmärkt sätt att skapa intresse för både arbete och kommande studier.

Tack till alla som bidrog till en bra Rekryteringsmässa

Rekryteringsmässa 2023 Ystad (3) Rekryteringsmässa 2023 Ystad (10)


Årets första näringslivsfrukost

Publicerad: 2023-03-09 16:25

Äntligen var det dags för årets första Näringslivsfrukost med temat energi, dess utmaningar och möjligheter

En morgon fylld med energi

Från ingenstans kom vintern tillbaka denna morgon, men trots detta kom drygt 80st företagare till Gamla Rådhuset när det äntligen var dags för årets första Näringslivsfrukost.

På programmet stod Havsbaserad vindkraft, där OX2 berättade om vilka möjligheter en sådan satsning kan innebära ur ett näringslivsperspektiv. Ulf från Energikontor Syd berättade om hur de kan stötta små och medelstora företag kring energifrågor och rådgivning och därefter fick vi en videohälsning från Företagarna Riks med en dragning om hur man arbetar på riksplanet kring energifrågan.

Vi fyllde även på med ny energi genom nätverkande och en god frukost. Frukosten stod Daniel Müllern för som dessutom avslöjade att det börjar närma sig öppningen av en ny restaurang i Ystad, nämligen Tumült.

Nästa Näringslivsfrukost är den 30/5. Frukostarna arrangeras av Ystads kommun och Företagarna Ystad i samarbete med Radio Active och Ystads Allehanda.

Bild Ystads kommun Näringsliv ystad

Ystads Näringslivsfrukost Daniel Müllern_Ystads Näringslivsfrukost


Hållbar platsutveckling Kåseberga

Publicerad: 2023-03-03 14:18

Kåseberga får goda betyg enligt Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier


Fokus Tillväxt

Publicerad: 2023-02-16 15:07

Över femtio deltagare med kopplingar till hästnäringen samlades på Ystad ridklubb för att delta i det första branschspecifika arrangemanget inom Fokus Tillväxt


Årshjul arrangemang 2023

Publicerad: 2023-02-10 10:50

Årshjulet för Ystad i Centrum


Vi kan Ystad

Publicerad: 2023-02-10 10:40

Nyligen publicerades siffror från SCB gällande registrerade företag samt antal gästnätter i kommunen


Näringsliv Ystad

Publicerad: 2023-01-27 11:24


Hästnäringen i fokus

Publicerad: 2023-01-25 12:07

Affärsutveckling och hållbar tillväxt inom hästnäringen kopplat till Agenda 2030 och FNs 17 globala mål


Ystads Näringslivsgala

Publicerad: 2023-01-23 11:37

Ystads Näringslivsgala arrangerades den 20 januari. Det blev en fantastisk kväll då vi tillsammans hyllade det lokala näringslivet


Kompetenskompassens resultat

Publicerad: 2023-01-17 14:37

Vilka kompetenser och utbildningar efterfrågar arbetsgivarna i Ystad?. Nu kan du ta del av Kompetenskompassens resultat