RSS

Näringslivsbloggen

näringslivystad näringslivystad

Följ en del av de aktiviteter som sker under året.


Gott Liv Varm mat

Publicerad: 2023-03-29 16:17

Nu fortsätter projektet Gott Liv

Gott Liv -varm mat

Idén till välgörenhetsprojektet föddes när Anders Nilsson, Ystad Saltsjöbad och Henrietta Hansson, Sparbanken Syd möttes på Backåkra Summit och de kom fram till att de tillsammans ville skapa ett gott liv för våra äldre på särskilda boende. Fortsättningen på projektet för 2023 är Gott Liv -varm mat.

I år riktar sig projektet till att skapa samarbete mellan företag och föreningar för att omvandla matsvinn i butiker till god mat åt behövande.

Vem kan bidra?

Butiker som kan bidra med råvaror som annars skulle kastas, krogar eller kök där maten kan tillagas och företag eller hjälporganisationer som kan transportera och dela ut den färdiglagade maten till de som behöver hjälp kan höra av sig till initivtagarna Johanna Dahlsjö, ESS Group och Clara Sundelius, Sparbanken Syd.

Kontakta Gott Liv via deras Facebooksida alternativt via företagslotsen.

Nuläge

Ystad Saltsjöbad, Coop och Svenska Kyrkan har testat konceptet och har sedan en tid tillbaka levererat drygt 100 portioner mat i veckan av råvaror som annars skulle slängas. Det visar tydligt att konceptet håller och nu vill man växla upp genom att få företag och föreningar att skapa små nätverk för att ge fler ett Gott Liv -varm mat.

Gott liv logga


Ystad Summit

Publicerad: 2023-03-29 09:53

Ystad Summit fortsätter där andra slutar och är ett bra tillfälle för näringslivet att ge sig in i samhällsfrågorna

Ystad Summit 2023, varför ska du vara där?

I veckan fick vi besök av Bengt-Åke Wahlberg, initivtagare och Pia Jönsson Raigård, ordförande i Ystad Summit.

Ystad Summit genomförs för andra året och är en arena för dialog. Här kan du som företagare eller organisation anordna dina egna arrangemang, stora eller små, under Ystad Summits paraply.

Ystad Summit är en politiskt oberoende och öppen demokratisk mötesplats för alla. Under två dagar 7-8/9 möts vi för dialog, utbyte och oväntade möten. Här diskuterar vi viktiga samhällsfrågor som berör södra Sverige och Östersjöregionen.

För dig som företagare eller organisation är detta ett utmärkt tillfälle att nätverka och föra dialog kring sådana frågor som du utifrån ditt perspektiv ser som viktiga.

Det är enkelt att vara en del av Ystad Summit

Du anmäler ditt event eller arrangemang via Ystad Summits hemsida. Du väljer själv omfattning och innehåll. Har du en idé eller tanke men vet inte hur eller om den passar in? Då kan du enkelt få vägledning av Altitude Meetings som ansvarar för logistiken bakom alla arrangeman och event.

Ystad Summit pågår under två dagar och då finns det förutom möjligheten att själv anordna ett event också fantastiska förutsättningar för dig att delta på andras event och arrangemang samt knyta kontakter som är viktiga för dig.

När Ystad Summit slutar den 8 september, tar Ystad Summit Expo vid. Det pågår mellan 9-10/9 och är en möjlighet för dig att möta invånare, besökare utifrån ett kundperspektiv. Är du intresserad av att finnas på plats här, kontaktar du anna.bjurnemark@ystadsummit.se

Bakgrunden till Ystad Summit

Initivet till Ystad Summit kom från Ystads IFs handbollsförening som ser Ystad Summit som ett värdefullt och långsiktigt bra projekt för att lyfta sitt samhällsengagemang och går väl i linje med de olika initiv som föreningen driver inom FNs globala hållbarhetsmål, exempelvis nr 16 fredliga och inkluderande samhällen.

Ystad Summit_bild Ystads kommun 


E65

Publicerad: 2023-03-21 14:55

Sydöstra Skåne behöver en mer utvecklad infrastruktur som skapar bättre förutsättningar för näringsliv, transporter och turism att utvecklas.

Vi besöker Riksdagen

21 mars besökte Johan Mars Österberg tillsammans med Paula Nilsson, kommunstyrelsens ordförande och Lars Larsson, ordförande i Företagarna Ystad Stockholm och Sveriges Riksdag.

Besöket är en del i lobbyingarbetet för utbyggnaden av E65 som Företagarna i Ystad drivit tillsammans med Ystads kommun och kommunerna i sydöstra Skåne.

- E65 är livsnerven för näringslivet i Ystad och sydöstra Skåne, vi har ett oerhört starkt företagande som omfattar allt från stora internationella företag inom tillverkningsindustrin, en stark turistindustri och fåmansbolag som är beroende av de större företag. Enligt rapport från Företagarna är det främsta tillväxthindret just kompetensförsörjningen, och för att utveckla den, öka produktion och förbättra logistiken krävs det fyra filer på väg E65 säger Lars Larsson, Företagarna Ystad

Varför är E65 är en så prioriterad fråga?

I kommande nummer av Företagarnas tidning FÖR Ystad kommer läsaren att få en helhetsbild kring varför just E65 är en så prioriterad fråga. Till viss del handlar det om tillväxten i vår del av Skåne och om kompetensförsörjningen. Men det handlar också om att stärka korridoren Bornholm-Köpenhamn, som är danskarnas inrikestrafik. Trafiksituationen i Ystad via Dragongatan är en prioriterad del i arbetet med att lyfta behovet av statliga medel för utbygnad av E65.

Vid mötet i Riksdagen var samtal inplanerade med i första hand riksdagsledarmöter från Skåne som sitter i trafik-, försvars-, finans-, och miljö och jordbruksutskotten.

På bilderna ser du förutom Johan Mars Österberg, Paula Nilsson och Lars Larsson även Stina Larsson (C) ledarmot i miljö- och jordbruksutskottet och representerar Skånes läns södra valkrets, Torsten Elofsson (KD) ledarmot i justitieutskottet, Camilla Mårtensson (L) ledarmot i arbetsmarknadsutskottet, Lars Andersson försvarsutskottet och Nordiska Rådet, Victoria Tidblom (SD), ledarmot i Nordiska Rådet, Emma Ahlström Köster ledarmot i finans- och kulturutskottet, Leif Johansson trafikutskottet och Nordiska Rådet (M), Anna Wallentheim Justitieutskottet, Adrian Magnusson Trafikutskottet och Per-Arne Håkansson (S) Nordiska Rådet och Näringsutskottet.

Riksdagen E65 2023 Stina Larsson (c) Paula Nilsson (m) Lars Larsson_Johan Österberg Torsten Elofsson (KD) besök i Riksdagen Camilla Mårtensson (L) besök i Riksdagen Lars Andersson försvarsutskottet och nordiska rådet_Victoria Tidblom Emma Ahlström Köster_möte E65 2023 Anna Wallentheim_Adrian Magnusson_Per-Arne Håkansson_Näringsliv Ystad


Hur går det för Skåne?

Publicerad: 2023-03-21 14:36

Varje år släpps en digital rapport om läget i Skåne

Skånes utvecklingsdag

Den årliga rapporten är en uppföljning av den regionala utvecklingsstrategin och den presenterades på Skånes utvecklingsdag. På plats förutom vi var bland andra professor Micael Dahlen, regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke, Landshövding Anneli Hulthén och Skånes kommuners ordförande Patric Åberg.

Dagens moderator var Johan Wester och Trine Grönlund.

Vi (Angelica) representerade sydöstra Skåne på scen tillsammans med Hässleholm-, Perstorp- och Trelleborgs kommun i panelen för att reflektera över resultatet.

Vi kan Ystad

Vill du veta mer om statistik och hur det går för Ystad? Kontakta oss!

Du kan även hitta en del intressant fakta på hemsidan.

Region Skånes utvecklingsdag


Rekryteringsmässa

Publicerad: 2023-03-15 16:07

Årets Rekryteringsmässa besöktes av gymnasieungdomar och arbetssökande från arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen


Årets första näringslivsfrukost

Publicerad: 2023-03-09 16:25

Äntligen var det dags för årets första Näringslivsfrukost med temat energi, dess utmaningar och möjligheter


Hållbar platsutveckling Kåseberga

Publicerad: 2023-03-03 14:18

Kåseberga får goda betyg enligt Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier